רון קופמן ואריה אלדד

"למה אדוני נוסע בכלל לקונגרס?"

אלון פנקס, לשעבר קונסול ישראל בניו יורק, תהה מדוע רה"מ טס לארה"ב: "להגיד להם תודה? אמרת; לבקש מהם עוד? לא עושים את זה בנאום"


על פי הפרסומים בארה"ב, נדמה כי הלחץ הגדול שמפעילים ראשי המפלגה ג'ו ביידן ישכנע בסופו של דבר את הנשיא לפרוש מהמירוץ מול דונלד טראמפ. אריה אלדד ורון קופמן דנו בכך ב־103fm עם אלון פנקס, לשעבר קונסול ישראל בניו יורק, וגם על ביקור נתניהו בוושינגטון בשבוע הבא, בעין הסערה הפוליטית הפנימית המתחוללת שם. 

לדבריו מי שבאמת יודע את התשובה הוא רק הנשיא בעצמו: "ההחלטות האלה מתקבלות רק אצל אדם אחד – אצלו. אני לא יודע כמה הלחצים עזרו או גרמו להתבצר. התרבו הסימנים שמגלה בליבו ההחלטה לפרוש. השאלה היא האם זה יקרה במהלך סוף השבוע הזה או שזה ייקח עוד שבוע. יש עוד אפשרות שאחרי מה שנתפס כמופע האימים של טראמפ בוועידה הרפובליקאית, ביידן יגיד שבמצב כזה הוא לא פורש" 

"הביקור של נתניהו לא מעניין אף אחד"

בלב הסערה הפוליטית הפנימית בארצות הברית, צפוי להגיע בשבוע הבא ראש הממשלה, בנימים נתניהו לביקור רשמי בוושינגטון. פנקס התקשה להבין את התועלת בביקור כזה בעת הזאת: "אין דבר מלבד אותו משלוח מפורסם שהם עיכבו, שישראל ביקשה והיא לא קיבלה. כשיש 120 חטופים, המלחמה נמשכת בעזה, בצפון לא נרגע כלום, והיום החות'ים שולחים כטב"ם שמתפוצץ באמצע תל אביב, למה אדוני נוסע בכלל לקונגרס? בשביל מה אתה נוסע לארבעה ימים? איזה ערך יש לביקור הזה כשאתה מנהל פה מערכה לפחות בשלוש חזיתות. להגיד להם תודה? אמרת; לבקש מהם עוד? לא עושים את זה בנאום"

פנקס סבור כי גם כך הקשב לישראל כרגע מוגבל: "אלה מהם שעסוקים בפוליטיקה עסוקים בבחירות, זה לא מעניין אף אחד. מידת הקשב לביקור הזה תהיה מינימלית. לא ברור להם מדוע הוא בא. כשהרפובליקאים הזמינו אותו זה בא ליצור פער וקיטוב בין הדמוקרטים לרפובליקנים".

הקונסול לשעבר השווה בין נאומו של נתניהו בקונגרס לפני תשע שנים, למצב כיום: "מי שמתעניין בנושא המזרח התיכוני כל הזמן, רואה ושומע את ההדים של 2015. גם אז הייתה נסיעה מטופשת אבל מהותית. לפחות היה לה צידוק: נתניהו אמר שיעשה כל מאמץ להתריע מהסכם הגרעין".

"הספקות שלהם לגבי רפיח הועלו כבר בתחילת המלחמה"

פנקס העריך כי המגבלות האמריקניות לא יוסרו: "את רפיח לטוב ולרע הוא כבר מיצה". הוא סיפר על מפגש שערך לויד אוסטין, שר ההגנה האמריקני עם הרמטכ"ל, הרצי הלוי: "בשבוע השני של המלחמה ביקר מזכיר המדינה לויד אוסטין. הוא שאל את הרמטכ"ל איפה הוא רואה את מרכז הכוח הצבאי של החמאס. אמרו לו שבדרום הרצועה. שאל אותו מזכיר ההגנה: אם כך מדוע אתם מראים לי תכניות פלישה לצפון? ענה לו הרמטכ"ל שזאת החלטה של הדרג המדיני".

זו דוגמה למשבר אמון בין הממשל בוושינגטון לבין ההנהגה המדינית והצבאית של ישראל, כפי שרואה אותה פנקס: "הספקות שלהם לגבי רפיח הועלו כבר בתחילת המלחמה. האמון בנתניהו שואף לאפס. האמון בקבינט הישראלי שואף לאפס, אבל גם האמון ביכולות צבאיות והמודיעינית של ישראל - מטילים בהן ספק לראשונה מאז 7 באוקטובר, וזה מאוד לא נעים לשמוע".

 

עריכה: אחיעד לוק

19/07/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ג'ו ביידן
ג'ו ביידן  |  צילום: חיים גולדברג/פלאש90
Paris