רון קופמן ואריה אלדד

"בנה חיל שריון עם יכולת תפעול מהטובות בעולם"

אלוף (מיל') גרשון הכהן ציין 100 שנים להולדתו של אבי טנק המרכבה ישראל טל (טליק) • מה הייתה תרומתו למדינת ישראל ומה חשיבות מורשתו בצל המלחמה?


בימים אלה מציינים 100 שנה להולדתו, וארבע עשרה שנים לפטירתו של האלוף ישראל טל (טליק). הוא היה סגן הרמטכ"ל במלחמת יום הכיפורים, ואבי טנק המרכבה. סיסמת חיל השריון הישראלי "האדם שבטנק ינצח" מבוססת על דבריו. אלוף (מיל') גרשון הכהן שוחח עם אריה אלדד ורון קופמן ב-103fm, ונזכר באישיותו של טליק, ובהשפעתו על צה"ל של ימינו.

"תפיסת הפיקוד שלו הגיעה מהצבא הבריטי עם הפדנטיות. זו היתה אלטרנטיבה לתפיסה הפלמ"חניקית. הוא בנה חיל שריון עם יכולת תפעול מהטובות בעולם, החל מרמת הצוות ועד לרמה הגבוהה ביותר", אמר הכהן.

לדבריו, "יש לנו צוללות דולפין הרבה מאוד בזכותו. הוא היה עוזר שר הביטחון רבין. הוא אהב את הצבא ולא פרש לעשות לביתו. זאב אלמוג, כשהיה מפקד חיל הים, היה צריך להגן על הרעיון של צוללות הדולפין, אהוד ברק שהיה אז רמטכ"ל התנגד".

הכהן הביע צער על נטישת הדוקטורינה של האלוף טל: "כיום הצבא וויתר על כוח המחץ שלו ביבשה, כי השריון הוא כוח המחץ. בן וגוריון בנה את צה"ל על פי תפיסת הביטחון הזאת. בן גוריון דרש מ-48 את הקצינים ששירתו בצבא הבריטי, ולסקוב שנהיה רמטכ"ל אחרי דיין בנה את השריון".

"הוא תמיד היה מחובר להתרחשות כאן ועכשיו בשדה"

בהמשך השיחה מנה הכהן מספר מקרים ששפכו אור על אישיותו הייחודית: "טנק מרכבה הידרדר בלבנון, כי במערכת הברקסים שלו היתה תקלה. הייתי צריך להביא לו את העלים של המתכת של הברקסים, והוא חקר אותה".

עוד נזכר כי "כאשר אייל שמעוני נהרג בלבנון, הוא הרים אל אמא שלו טלפון ואמר לה: 'אני אחראי כי השארתי נקודת תורפה בטנק'. הוא ירד אל הרמטכ"ל דאז, אמנון ליפקין-שחק, ודרש תוספת תקציב למיגון. הוא תמיד היה מחובר להתרחשות כאן ועכשיו בשדה".

עניין שהוא לכאורה טכני הוא מיקומו הבלתי שגרתי של המנוע בטנק המרכבה. הכהן הסביר: "מנוע של טנק המרכבה נמצא בחזית ולא מאחורה, זה מהפיתוחים המהפכנים שאפשרו את הנמ"ר אחר כך. כשהמהנדס הראשי אמר לו שאין דבר כזה, ובכל הטנקים בעולם המנוע מאחורה, הוא דרש את זה. זאת דוגמה לאדריכל שדורש מהמהנדסים להתיישר עם החזון שלו".

עוד סיפר הכהן על דרישתו הבלתי מתפשרת לנהוג על פי כללי המנהל התקין. במלחמת יום הכיפורים הוא עמד בעצמו בסטנדרטים אותם העמיד: "היתה לו מחלוקת בתוך צה"ל. כשהוא נהיה מפקד חזית הדרום הוא קיבל פקודה ממשה דיין לתקוף ישירות את הארמייה השלישית. טליק עצר את זה, ואמר שהוא מקבל פקודות בצורה מסודרת רק מהרמטכ"ל. הוא ידע להעמיד דרישה שתהליכים יהיו נכונים בלי קומבינות. הוא דרש את זה מעצמו ודרש את זה מפקודיו".

גם ערב מלחמת ששת הימים, בלט טליק, כמפקד אוגדה, בחשיבה מקורית ובנחישות. האלוף (מיל') הכהן הסביר: "עוד לפני המלחמה מה שהוא עשה זה מופת של מה אני מצפה ממפקד אוגדה. בלילה של כנס הגנרלים מה שנקרא 'הפוטש', לוי אשכול נתן להם לדבר ובסוף החליט שהוא קובע. טליק אמר שם: 'אם אתה לא רוצה לצאת למלחמה גדולה. תסמוך עליי. אני יכול להשמיד דיוויזיה ליד אל עריש, ועם זה תלך הלאה'. האמירה שאומרת 'סמוך עליי ואני יודע לעמוד מאחורי זה באחריות' זה מופת של מה אני מצפה ממפקד אוגדה".

צבא היבשה איבד את המורשת הבריטית שלו. הכהן סבור שהמעוז האחרון של אותה תרבות קפדנית ומסורתית כיום הוא חיל הים: "איבדנו גם את המורשת הבריטית. חיל הים למשל יודע לשמר מסורות, וזה חלק ממה שבונה את רוח היחידות. במידה רבה שיטת הפיקוד שלו השפיעה על כל חיל השריון, גם עליי".

 

עריכה: אחיעד לוק

13/09/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רון קופמן ואריה אלדד
רון קופמן ואריה אלדד  |  צילום: 103fm
Paris