ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לטוס הלילה לארה"ב לקראת נאום בעצרת האו"ם ביום שישי, זאת על רקע המלחמה והמצב הקשה בצפון הארץ. דני דנון, שגריר ישראל באו"ם, שוחח על כך עם אודי סגל וענת דוידוב ב־103fm ונתן את דעתו על הנסיעה ועל הביקורות נגד ישראל.
"הנאום הוא חשוב, בייחוד אחרי שראינו מה שקרה אתמול - שרשרת של נאומים קשים ובוטים נגד מדינת ישראל. אני כמובן עשיתי את כל מה שאני יכול בראיונות, במפגשים, אבל יש הבדל בין נאום של ראש מדינה שמגיע. אבל כמו שציינת, יש גם שיקולים אחרים. בסופו של דבר זה לא הנושא של הפיקוד והשליטה. ראש הממשלה יכול לנהל את המערכה גם בדרך לארה"ב וגם מארה"ב, אלא זה יותר העניין של התחושה של אזרחי ישראל", אמר והוסיף: "אני בהחלט סומך על שיקול הדעת שלו לאור ההתפתחויות שראינו בשעות האחרונות, שבסופו של דבר לקראת הערב אני מניח שיקיימו דיון בנושא ותתקבל החלטה".
כלומר יש מצב שהוא גם לא יסע.
"כמובן. זה קרה גם בעבר שראש ממשלה לא מגיע, אבל אני חושב שהרצון של ראש הממשלה הוא כן להגיע. הוא יודע להסביר את עמדת ישראל בעולם. הוא היה רוצה להגיע לביקור קצר, קצוב, ולחזור".
אתה יודע את תוכן הנאום?
"ראש הממשלה רוצה בדרך כלל להפתיע, אבל אני חושב שבנאום לא תהיה התייחסות רק לשנה הקשה שעברנו כמדינה, כאומה, אלא גם הסתכלות צופה פני עתיד, איך אנחנו רואים את ההמשך, איך אנחנו מצליחים להוביל מהלכים בקרוב, ואני חושב שאנחנו ראינו בשבועות האחרונים שינוי בגישה".
כלומר יש חזון? כי לפני שנה הוא דיבר על יחסים עם סעודיה.
"אני חושב שבגלל שהחזון אז היה אמיתי, ודרך אגב היינו קרובים לחתימה על הסכם עם ערב הסעודית בסוף שנת 2023, יכול להיות שזו אחת הסיבות של המתקפה של 7 באוקטובר, שיש גורמים במזרח התיכון שחששו מהתקרבות של ארה"ב, ישראל וסעודיה. אפשר לנחש מי הם, והם כמובן שמחים שהדבר הזה נדחה. הוא (הסכם עם סעודיה) לא ירד מסדר היום, אבל כמובן שהוא נדחה".
בהמשך התייחס לתגובות העולם כלפי ישראל וטען: "אני חושב שאנחנו צריכים להבין את אפקט הזמן, זאת אומרת שככל שהזמן עובר, שוכחים. שוכחים את 7 באוקטובר, שוכחים את החטופים, לא אנחנו - העולם. וגם שוכחים את התוקפנות של חיזבאללה שהוא זה שפתח במלחמה נגדנו ב־8 באוקטובר ללא שום סיבה. אני מזכיר את זה לעמיתיי, שהסיבה הרשמית שחיזבאללה פתח במלחמה זה להביע סולידריות. זו הסיבה - להזדהות עם חמאס. על זה הוא גורר את מדינת לבנון למלחמה עם ישראל. אני שמעתי את הנאומים, נאומים קשים, כולם מתייחסים לסבל של הצד השני, בלי להתייחס לסבל שלנו כשאנחנו בעצם אלו שמותקפים ומגינים על עצמנו".
מה הדבר שהכי זעזע אותך מכל הנאומים?
"זה קל, ברגע שארדואן עולה ומשווה את ראש הממשלה להיטלר ואותנו למשטר הנאצי, אני חושב שאף אחד לא יכול להגיע לשפל כזה. יש מחבלים בעזה, מחבלים בלבנון. ארדואן מגיע עם חליפה ועניבה, אבל הוא מגיע באמת לפגוע, להפיץ ארס ושנאה, וכל שנה הוא מחדד את המסרים האלו".
עם זאת, הדגיש דנון: "אני מעדיף שיבקרו אותנו בקהילה הבין־לאומית אבל שיעשו את הדבר הנכון כרגע בשדה הקרב, וזה להילחם באויבים שלנו. אני מעדיף את המצב שאנחנו נמצאים בו היום מאשר היינו לפני כשנה ב־7 באוקטובר, שכולם ריחמו עלינו ושלחו לנו מכתבי תנחומים. אני מעדיף שיבקרו אותנו, אבל אנחנו נהיה אלה שיוזמים, שתוקפים ומגינים על עצמנו. אני יודע שזה לא קל למדינה, לא קל גם פה באו"ם, אבל המצב שלנו הוא הרבה יותר טוב מאשר היה לפני שנה, כשטבחו בנו וחטפו את ילדינו. לכן אני חושב שאני מעדיף שיבקרו אותנו מאשר שירחמו עלינו".
לקראת סיום השיחה הביע את דעתו על נאום נשיא ארה"ב ג'ו ביידן באו"ם: "הנאום היה מאוזן, לפי הספר. הנשיא ידע להגיד לצד ימין ולצד שמאל. אני חושב שבפועל ארה"ב תומכת בנו, אבל בנאום הנשיא רצה לרצות קהלים נוספים, גם בקהילה הבין־לאומית, גם קהלים בתוך ארה"ב, ולכן אני חושב שהוא היה יותר מדי מאוזן, אבל בפועל מבחינת התמיכה שיש לנו כאן באו"ם וגם במובנים אחרים, ארה"ב עומדת איתנו, וזה בהחלט ראוי להערכה".
עריכה: אמיתי דואק