המלחמה, שהחלה לפני כשנה בבוקר השבת השחורה, תפסה אותנו לא מוכנים. מסע טבח רצחני של מחבלי חמאס, תחושת חוסר ביטחון שלא חווינו מעודנו, הרגשה שבדיוק כמו ביום הכיפורים, לא ידענו מה מתרגש עלינו ממש מעבר לגבול. באותו רגע של חוסר אונים, התייצב מולנו בפנים גלויות ובקול בטוח דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי ובמספר דקות גם הפך לדמות המרגיעה, הבטוחה, המזכירה לנו שיש מי ששולט במצב. כחלק ממשדר 'אנשי השנה' בהגשת ניסים משעל, בחר הפרשן הצבאי אור הלר ('חדשות 13') בהגרי לאיש השנה שלו.
"חיפשתי בצבא ויש מפקדים כל כך מסורים ורבי חיל וגיבורים ואנשים שסיכנו את חייהם ובסופו של דבר כשאני מסתכל על הפנים והקול של המלחמה, בסוף זה הולך לאדם אחד - למיודעינו תת אלוף דניאל הגרי, דובר צה"ל", פתח. "אני מכיר אותו מאז גיל 14, ושום דבר לא ניבא בשנים האלה, כשדני היה בחוג לתיאטרון בעירוני ה' וגם לא כשהיה לוחם, מפקד נועז או קצין בכיר - שההיסטוריה הישראלית תזמן לו אירוע היסטורי נורא כל כך של 7 באוקטובר וכל מה שבא אחריו".
על הרגע בו השתנו חייו המקצועיים של הגרי לבלי היכר, סיפר הלר: "כשהוא קיבל הצעה מהרמטכ"ל הרצי הלוי להיות דובר צה"ל, אנשים חכמים שהכירו אותו אמרו לו 'זה לא בשבילך, אל תיקח את זה, אתה כל חייך בלחימה מאחורי הקלעים, זה לא טוב לך, זה לא מתאים לך, זה יגמור אותך, זה יגמור לך את הקריירה הצבאית', ובסוף כשהרצי אמר לו 'בוא', הוא הצדיע לדגל. כל החודשים הראשונים בתפקיד היה סביב המהפכה המשפטית, הבלגנים בצה"ל והמילואים".
ואז החלה המלחמה ובדיוק בעת הניסיון להלך בין הטיפות בוויכוחים באשר לרפורמה במערכת המשפט, לצד הדרישה לשוויון בנטל, התרגש עלינו האסון המחריד של 7 באוקטובר. "אני חושב שבמקום בו לא היה איש, דני היה איש", תיאר אור בהתרגשות. "במקום בו ההנהגה הישראלית ברחה מהכישלון והמצלמות, היה אדם אחד. עבור רוב הישראלים הוא היה אנונימי לגמרי, הישראלים, פתאום לא משנה מאיזה צד פוליטי או חברתי הם, גילו אדם שאפשר לסמוך עליו ולקבל ממנו את החדשות האיומות והקשות ביותר האפשריות. ברגישות, באמפתיה, בלי חרטא ובלי למרוח. אני חושב שבלי ניסיון כלשהו בתקשורת או בהופעה מול מצלמה, הוא עושה את זה בצורה מעוררת הערכה, שאני לא רוצה לחשוב על הציבור הישראלי ודמותו של צה"ל, לא רק בארץ אלא בעולם, בלי שהגרי עושה את התפקיד. אני עושה את זה בלי שקיבלתי ממנו ידיעה אחת בתפקיד".
הוא קיבל החלטה אמיצה ונכונה. אני חושב שההישג הגדול של דניאל - שהוא יצר אמינות. הגרי התייעץ איתך לפני שהלך לתפקיד?
"לא, הופתעתי, אמרתי לו 'זה לא בשבילך', אתה עושה טעות, הוא החליט לקחת את התפקיד. הוא לא היה אחד שמתראיין, מתחכך עם עיתונאים, הוא הלך ולמד את הדבר הזה, היה גג בדו"צ שהקימו לו עמדה עם מצלמות ועשו לו סימולציות של איך לדבר. הוא עומד כמעט ערב ערב ומביא בפני הישראלים והעולם את החדשות הכי איומות - אצלנו להצלחה אבות רבים אבל הכישלון הוא יתום - וגם להתייצב בפני הציבור כאשר הדברים הם הנוראיים ביותר שיש, כשכוחות צה"ל הרגו בשוגג את שלושת החטופים בסג'עייה".
אז איך הפך דובר צה"ל הנוכחי לאחד מרגעי השלווה של ישראלים רבים במהלך המלחמה, חרף החדשות הרעות ברוב המקרים? את ההסבר בדבר בחירתו לאיש השנה שלו, סיכם אור הלר, הפרשן הצבאי של 'חדשות 13', בקסם שחש נוכח עמידתו כחומה בצורה מול הציבור, בקסם שחשנו כולנו כשחיפשנו מישהו לסמוך עליו ביום שהאדמה רעדה.
"בואו לא נייפה את המציאות", ביקש. "ראינו שאם הגרי היה באמת קונצנזוס במאה אחוז בחברה הישראלית המוכה והטראומתית של אחרי 7 באוקטובר, ככל שהשיח חזר להיות יותר של שיסוי, פילוג ומכונת הרעל שחזרה לעבוד, לצערי ואני אומר את זה בצער רב כאזרח, ראינו שגם הוא הפך להיות חלק מהמותקפים של מכונת הרעל, כמובן כפרונט של צה"ל וההגנה הצבאית, הרמטכ"ל והאלופים. להגיד את זה על מפקד שייטת 13 לשעבר שנכנס לאותה מנהרה ארורה ברפיח כדי להראות את חטופינו שנרצחו שם בידי המחבלים הארורים... אז הוא הפך פתאום למטרה למכונת הרעל. הקונצנזוס הישראלי במלאות שנה למלחמה ממשיך לראות בו כפנים והקול של המלחמה, בגובה העיניים באמינות גדולה, בחדשות הרעות וגם כשיש מעט חדשות טובות, הוא קודם כל הדמות שעליה סומכים יותר מכל דמות פוליטית או מדינית, ואפילו יותר מכל קצין אחר בצבא".
עריכה: מיכל קדוש