קרסו ובוזגלו
עם רפי קרסו וצ'רלי בוזגלו

"יש אבחנה בין משמעות החיים למשמעות בחיים"

ד"ר פנינית רוסו נצר, לוגותרפיסטית וחוקרת, על שאלת המשמעות גם בתקופות משבר: "בלי משמעות אי אפשר בהרבה מובנים לתפקד, זו לא פריבילגיה"


ד"ר פנינית רוסו נצר, מרצה בכירה וחוקרת לוגותרפיסטית וראש המעבדה לחוסן נפשי והתפתחות מיטבית במכללת אחווה, וראש מכון מצפן לחקר ויישום משמעות בחיים, ביקשה לשוחח עם פרופ' רפי קרסו צ'רלי בוזגלו סביב השאלה מהי משמעות החיים, וגם: כיצד אנו ממשיכים במסע המשמעות גם בתקופות של חוסר ודאות? האם משמעות שווה אושר?

בזמנים של תחושת אובדן שליטה על חיי היומיום שלנו, אנחנו תרים אחר מציאת משמעות עמוקה ומבינים את הכוח שלה והשפעתה של המשמעות על השגרה היומיומית שלנו. התפיסה הזו נקראת 'לוגותרפיה', והיא פותחה על ידי פרופ' ויקטור פרנקל, שעבר את השואה, בכדי להעניק כלים למציאת משמעות וחיוביות גם בתקופות קשות מנשוא.

ד"ר רוסו נצר שוחחה עם צמד המגישים על המשמעות עבור בני האדם. האם אנחנו יכולים לחיות ללא משמעות? "יש אבחנה בין משמעות החיים למשמעות בחיים – זו שאלה מאוד תאולוגית ופסיכולוגית. מה זה משמעות החיים? זו שאלה שתלויה במשהו חיצוני. לעומת זאת, משמעות בחיים מתייחסת לחיים שלי – וזה משהו שאפשר לחקור אותו ולהתערב בו גם מבחינה טיפולית. זו שאלה שאפשר להתייחס אליה".

בהמשך ביקשה להוסיף: "אנחנו רואים את ההבדל כשתולים את תחושת המשמעות שלנו בתחושת האושר. כשאנחנו מבינים שמה שמייחד אותנו כבני אנוש היא תחושת המשמעות, וכשאדם שואל את עצמו 'למה?' זה הולך איתו לכל החיים – בלי משמעות אי אפשר בהרבה מובנים לתפקד, זו לא פריבילגיה".

14/10/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' רפי קרסו
פרופ' רפי קרסו  |  צילום: 103fm
Paris