ד"ר עמית מור, מנכ"ל אקו אנרג'י - ייעוץ כלכלי אסטרטגי ומרצה בכיר באוניברסיטת רייכמן ובטכניון, שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm והתייחס להסלמה מול איראן, לאפשרות שישראל תתקוף מתקני אנרגיה באיראן, ולהשפעה של מהלך כזה על העולם בכל ועל ישראל בפרט.
בתחילת השיחה ציין: "ראשית אני חושב שאנחנו צריכים גם קצת צניעות. לגבי כל מתקני הנפט והאנרגיה והטילים והמשגרים, יש לנו יכולות בתיאום עם האמריקנים. אבל בבקשה מכולנו, קצת צניעות לגבי יכולתנו".
לדבריו, "איראן חולשת על כ-10% מרזרבות הנפט שיש בעולם, רק שנייה לסעודיה - כלומר הנפט שנמצא באדמה וטרם הופק, אך היא בסך הכול מייצרת כ-3.5% מהנפט שמופק היום בעולם. 90% מהייצוא הזה מיוצא לסין, ובשנה שעברה זה היה כ-35 מיליארד דולר. סין רוכשת את הנפט בהנחה של כ-20%, והוא מגיע בדרכים עקלקלות בגלל הסנקציות".
עוד הוסיף: "חשוב לציין שבעיקר בזכות ההשקעות הסיניות איראן הגדילה את הייצור והייצוא שלה בסדר גדול של 40%, ולכן ההכנסות שלה צפויות להיות כ-50 מיליארד דולר בשנה, שזה מאוד משמעותי עבורם".
"אני חושב שצריך להיות תמהיל של מטרות תקיפה, כולל מתקני הנפט, אבל צריך לשקול את ההשלכות. יש לנו יכולות לשתק את כל ייצוא הנפט האיראני, ונניח שזה יקרה - מה שעלול לקרות, מעבר לכך שהמחירים יעלו, איראן כבר הצהירה שאם נתקוף להם את הנפט או את מתקני האנרגיה האיראנים הם יתקפו את מתקני הנפט בסעודיה. הם גם יכולים גם לסגור את מיצרי הורמוז ששוכנים בינם לבין עומאן, שכ-20% מתנועת הנפט בעולם מהמפרץ יוצאת לשם", הסביר.
איזו השפעה יש לזה כבר עכשיו על מחירי הנפט בעולם?
"אנחנו כבר רואים עליות מחירים למרות שלא קרה שום דבר פיזית. זו פרמיית סיכון שהשוק נותן לכך שמא תהיה תקיפה שכזו. הם עלולים לתקוף את מערכי ייצור וייצוא הנפט הסעודי או באמירויות, וזה יכול לקרות בכל מקרה גם אם נתקוף משגרי טילים או סמלי שלטון, הם הרי יכולים לתקוף את שדות הנפט בסעודיה", השיב.
"השורה התחתונה היא שהמחירים עלולים להרקיע ל-200 דולר לחבית ואפילו יותר, משבר כלכלי עולמי ואינפלציה גדולה", סיכם.