מנהלי פרויקטים הם חלק בלתי נפרד מהפיכת רעיון נדל"ני לבניין הלכה למעשה, שבהמשך ישמש כבית חם עבור ישראלים רבים. אך מה תפקיד מנהלי הפרויקטים בישראל? בפרק התשיעי של 'מהנדסים בנייה' בהגשת אהוד לביא, שוחח אהוד עם מנהלי הפרויקטים עומר קאופמן ושון זקוטו לשיחה על כל נבכי התפקיד. אתם הולכים להיות מופתעים.
"בשנים האחרונות לאן שלא נזיז את הראש אנחנו יכולים לראות מנופים ואתרי בנייה שהולכים ונבנים בכל הארץ, אם זה מחלפים, גשרים, גורדי שחקים, מנהרות, ובנייני מגורים - הכל מכל נבנים בקצב מטורף", פתח אהוד. "כל אתר בנייה כזה הוא אתגר ניהולי כלכלי והנדסי ועל הכל ביחד מופקד מנהל הפרויקט".
בתחילת השיחה, תיאר זקוטו את תפקיד מנהל הפרויקטים בראות עיניו. "אני חושב שמנהל פרויקט זה אחד התפקידים הבכירים, הוא מחליט איך ייראה הפרויקט, קצב הזמנים, והאיכות שלו. מנהל פרויקט צריך שיהיו לו כישורים בינאישיים טובים". "ברמה ניהולית להקים צוות זה או צל"ש או טר"ש", הבהיר עומר. "לרוב בין פרויקטים עובדים עם צוותים שונים וזה אתגר גדול, ולפעמים אתה יכול לטעות בבניית הצוות וזה גם חלק מההבדל בין כישלון להצלחה."
"אני חושב שבסוף זה מה שאתה בא איתו לא מה שאתה לומד, או שיש לך את היכולת להוביל אנשים ולהניע אותם למקומות, או שפחות יש לך את זה", הוסיף קאופמן. "מנהל הפרויקט הוא מנכ"ל הפרויקט, זה אומר שהתקציב עליך, ההחלטות כמעט תמיד רק שלך, ההצלחות והכישלונות הם בעיקרון שלך ושל הצוות. בדרך כלל בפרויקטים שהכל רץ לא יפריעו לך, אך כן יפריעו לך כשהפרויקט בבעיה ויש בו מקום להתערבות מעליך, למשל תקציב ששאתה לא עומד בו, לוחות זמנים, עניינים של יחסים אישיים, יכולות להיות אינסוף בעיות. אתה כל היום צריך לרצות אנשים. בסוף חייבים לקחת החלטה שמאמינים בה שהיא נכונה מקצועית". "וכדי להגיע להחלטה הזו, צריך לרדת לפרטים הקטנים בדברים שאתה לא בטוח בהם", השלים שון את דבריו.
אז מה ההבדל המהותי בניהול פרויקט של בנייה רוויה לעומת תשתיות? "יש הבדלים מאוד גדולים בין הפרויקטים", אמר עומר בסיום השיחה. "פרויקטים של מגורים בדרך כלל אלה פרויקטים של יזמים פרטיים ופרויקטים של תשתיות לרוב הם פרויקטים לאומיים־ממשלתיים, ומכאן באים הרבה מאוד שינויים בגורמים שאתה מתעסק איתם. אם אתה מסתכל על מנהלי פרויקט של תשתיות או מגורים, אנחנו כמעט ולא מתעסקים עם האדריכלים ואין לנו את נושא הדיירים שאנחנו צריכים לפגוש, אבל יש הרבה מאוד יועצי הנדסה שאתה צריך לפגוש. פחות מהצד של לקוחות הקצה שאתה לא פוגש אותם. בנייה רוויה היא משהו מסודר, יש תכנון ויודעים מה עושים כשהשינויים הם מינוריים. לעומת זאת בתשתיות כל פרויקט הוא שונה, כל מנהרה, כל תת קרקע זה משהו לא נודע שפוגשים בזמן אמת".
את השיחה סיים לביא בשאלה כיצד מתמודדים עם טכנולוגיות חדשות שנכנסות לענף ואיך מורידים אותם לשטח. "יצא לי להתנסות כבר בכמה חידושים בתחום הרוויה, למשל בטכנולוגיה יעילה וירוקה יותר", השיב זקוטו. "הענף הוא שמרן ורגיל למוכר. חובת ההוכחה היא בשטח עם ניסויים והדגמות וגם רצון של העוסקים בדבר ללמוד ולהתקדם." הוסיף קאופמן.
עריכה: אליעזר בן יהודה ומיכל קדוש