העימותים החוזרים והנשנים בין רה"מ לשר הביטחון שלו בתקופת המלחמה יואב גלנט היו גלויים וידועים לאורך השנה האחרונה. אלוף (מיל') יפתח רון טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה של צה"ל, הצדיק את החלטת רה"מ למנות את כ"ץ ולפטר את גלנט.
"הוא הודח בהפתעה? כל יום שהוא לא הודח בשנה האחרונה זו היתה הפתעה" אמר רון טל בפתח השיחה על פיטורי גלנט והוסיף: "קודם כל הוא שר הביטחון של 7 באוקטובר. גלנט לא התפטר, ולא רק שהוא וראש הממשלה היו ב-7 באוקטובר, מערכת היחסים ביניהם, האמון ביניהם, היכולת שלהם להיכנס לחדר סגור ולחשוב ביחד, זה הסב נזק מאוד גדול לניהול המלחמה. זה הגיוני שראש הממשלה ושר הביטחון שמנהלים את המלחמה הקריטית ביותר בתולדות מדינת ישראל על עצם הקיום שלה, לא מדברים ביניהם?"
הוא הסביר כי לא מדובר באירוע חסר תקדים: "יש דוגמאות בהיסטוריה של החלפת שרי הגנה וביטחון בזמן מלחמה. עדיף שזה לא יקרה, אבל בסוף אתה בודק את זה אל מול הנסיבות הקיימות. לא היתה ברירה. שר ביטחון לא יכול לכהן תחת ראש ממשלה כשהוא אומר שההחלטות שלו נובעות מפוליטיקה קטנה".
"יש מנגנון שבאמצעותו אפשר להחליף ממשלה, גם במהלך מלחמה, קוראים לו הכנסת. יש מנגנון אחר שמאפשר, או אפילו מחייב את ראש הממשלה לפטר את אחד השרים שלו אם הוא לא מסוגל לעבוד איתו", אמר.
בהמשך העריך כי ישראל כ"ץ, שר הביטחון הנכנס, יפתיע לטובה: "ברור שיש יתרון מסוים לשר ביטחון שמכיר את המערכת מבפנים, ויודע לשאול את השאלות הנכונות ומתמצא בדברים הכי רגישים. מצד שני, אל תזלזלו בישראל כ"ץ. הוא שר מאוד ותיק, הוא נמצא בקבינטים הביטחוניים. חובת ההוכחה עליו. מאוד חשוב האופן שבו יבנה את הכוורת שתהיה מסביבו, האופן שבו ילמד והאם הוא ילמד מהר.
הוא הזכיר כי כ"ץ נמצא שנים רבות במוקדי קבלת ההחלטות: "הוא לא מנותק מהעשייה הביטחונית במדינת ישראל, ועם האנשים הנכונים שיהיו מסביבו הסיכוי שלו להצליח יהיה גבוה. מי שמנהל את המלחמה הוא ראש הממשלה, כשלצידו שר הביטחון, ולא ההפך".
רון טל ביקר את התנהלותו של השר המפוטר, גלנט: "יש גם יתרונות בלהביא מישהו בחוץ בעיתוי הזה. אני לא חושב ששר ביטחון צריך להיות יו"ר ארגון העובדים של הצבא, ולהגיד לכל מה שמביא לו הרמטכ"ל – כן". באשר למינויים האחרונים בצבא אמר: "זה מוציא אותי מדעתי בשנה האחרונה. מה פתאום הרמטכ"ל מביא סדרה של מינויים בזמן מלחמה? אין אתגור אפילו במילימטר, אין אפילו מינוי אחד שבו שר הביטחון אמר: אני חשוב שאתה טועה".
מבחינתו יש בעיה מבנית בחוק יסוד הצבא, מה שמעוות את ההתנהלות: "החוק הפך את המטכ"ל למפקדו של הצבא. זה הצבא היחידי בעולם שהמפקד שלו הוא לא ראש המדינה, אלא ראש הצבא. זה היה בגלל פוליטיקה שהוביל בן גוריון, הם יצרו חיץ בין הצבא לבין הדרג המדיני. אתה יודע שראש הממשלה הגיע למסקנה שהוא רוצה לפטר את ראש אמ"ן? הוא לא מסוגל להתערב בזה בכלל. הנשיא האמריקני קורא לראש אמ"ן האמריקני, מוריד לו את הדרגות ונגמר הסיפור. זה ככה בכל הצבאות. יש לנו פה בעיה חוקית. זה לטיפול יום אחרי המלחמה".
בסיום השיחה הביע האלוף (מיל') רון טל אופטימיות: "אני מקווה מאוד שמערכת היחסים בין שר הביטחון לראש הממשלה יאפשרו להם לעבוד כצוות ולהוביל את המערכה. האם אני שקט כשראש הממשלה מוביל את המערכה? התשובה היא כן. אנחנו בעיצומו של שינוי מציאות שלא היה מעולם במזרח התיכון. לא משנה באיזה צד פוליטי אתה נמצא. המכה שחטפו ארגוני הטרור מעולם הם לא חטפו מאז שיש ארגוני טרור במזרח התיכון. המכה שחטפה איראן היא הזדמנות לשנות את המציאות הביטחונית".
עריכה: אחיעד לוק