על רקע התקפות צה"ל בסוריה וקריסת משטר אסד, שוחחו מיה זיו-וולף והפרופ' אריה אלדד עם אלוף (מיל') יפתח רון-טל ב-103fm. רון-טל הגדיר את השינויים באזור כטקטוניים.
"זו מציאות היסטורית לאחר שנה של לחימה. לא חשבנו שנגיע להישג המדהים הזה, ציר הרשע האיראני התפרק. חמאס מפורק לחלוטין. חיזבאללה חטף את המכה הקשה ביותר בתולדותיו, אין צבא סורי. הציר הזה, שהמטרה שהוגדרה לו מאז שעלו האייתולות לשלטון להשמיד את מדינת ישראל, קורס", אמר.
עם זאת, נשארה זרוע איראנית אחת, והיא המסוכנת ביותר לדעתו: "נשארה זרוע איראנית שחותרת לגרעין, ואותה אנחנו חייבים לפגוע בה ולהביא לכך שאיראן לא תהיה גרעינית. חייבים להביא מזרח תיכון חדש הרבה יותר יציב עם ביטחון לאומי הרבה יותר משמעותי למדינת ישראל ולאזור כולו".
רון-טל סבור כי איראן עתה נמצאת בחולשתה: "איראן מאוד חלשה ומאוד מבולבלת. זה אירוע שהם לא יודעים להכיל". אולי זו הסיבה שבגללה האלוף (מיל') חושש כי היא תדהר אל האטום: "מצד שני הם מעיפים את תוכנית הגרעין. הם יודעים שהם יישארו רלוונטים רק עם גרעין. זה מחייב אותנו להקדים את המהלך. בכל יום שעובר הם מתקדמים מעבר לנקודת האל חזור. אף אחד לא שולט בזה, אף אחד לא מבקר את זה. בכל יום שיעבור הם יתחזקו".
על התבטאותו של שר הביטחון ישראל כ"ץ באשר למהלכי צה"ל בדרום סוריה אמר: "אני מניח שהוא מכוון לאזור הדרוזי. המשולש, מרחב הגבול של סוריה, ירדן וישראל. אזור מאוד רגיש. במלחמת יום הכיפורים שם היתה החדירה העיקרית".
בהמשך השיחה פירט רון-טל על המאמצים שצה"ל מבצע כעת על אדמת סוריה: "מאמץ הגנתי. השתלטנו על אזור החיץ, אנחנו משפרים ומחזקים את ההגנה ברמת הגולן. אני לא רואה מצב שבו אנחנו חוזרים אחורה".
לדבריו, "הסכם שביתת הנשק לא קיים משום שאין משטר סורי. אני פוגעים פגיעה קטלנית בצבא הסורי. למעשה השמדנו אותו. עשינו עוד דבר אחד: השתלטנו על הנקודה הכי אסטרטגית בסוריה, וזה החרמון הסורי. אין סיכוי שנרד, לפחות לא בתקופה הקרובה".
האלוף רון-טל הסביר כי הצבא הסורי אומנם מיושן, אך הוא גדול, והוא היה עלול לגרום לנו נזקים קשים: "יש שם יכולות אמל"חיות גדולות, שחלקו כימי. תחשוב שהשמדנו צבא שלם בזמן מהיר, ללא התנגדות וכמעט ובכלל לא היה נזק אגבי, לא פגענו באזרחים. זה נס. אולי יש עלינו השגחה".
לאחר מכן התפנה רון-טל לשיחה דווקא על שכנתנו מדרום: "השלום וההסכמים עם המצרים הופכים להיות חיוניים יותר מתמיד. מצרים היא המדינה הערבית עם הכוח הצבאי העיקרי, ויש לה צבא מאוד מודרני, רובו ככולו מערבי. השלום איתם הוא נכס אסטרטגי ראשון במעלה. עם זאת אנחנו צריכים להיות מאוד רגישים להתפתחויות בכיוונים ההפוכים".
האם באמת הכוח המשמעותי המצרי עלול להיות מופנה נגדנו? לטעמו אין כרגע אינטרס למשטר המצרי הנוכחי לכך. עם זאת הוא הסביר שקיימים סיכונים לכך בטווח הארוך יותר: "יש גופי אופוזיציה מצריים שהם לא כל כך חלשים. היה לנו משטר במצרים של מורסי. יכול להיות מורסי ב'. אני מאלה שסוברים שאנחנו חייבים לקחת בחשבון שהכוח המצרי הזה יכול להיות מופנה אלינו, ואנחנו צריכים להיות ערוכים לזה, ולא לחשוב שאין יותר אויבים מסביבנו. אנחנו צריכים להיות חזקים".
עריכה: אחיעד לוק