ברקע חילופי המשטר בסוריה נראה כי כל אחת מהקבוצות האתניות השונות במדינה בוחנת את מעמדה. לצד רצונם של הכורדים לקשור קשרים עם ישראל, נראה כי גם הדרוזים בוחנים את מעמדם ואת המציאות החדשה בסוריה. ד"ר אמיר ח'ניפס, מומחה לסוריה וראש המרכז לחקר העדה הדרוזית, ניתח את רצונם ושאיפתם של הדרוזים בסוריה להסתפח לישראל.
"הקשר המיוחד שבין הדרוזים בחלק השני של רמת הגולן עם הצבא, לפחות במהלך מלחמת האזרחים, הוא לא חדש. במהלך השנים האחרונות נוצרו קשרים ממש טובים, וכמו שאני אומר במהלך השבועיים האחרונים - יש לנו הזדמנות לחזק את הקשר שלנו עם הדרוזים שיושבים מעבר לגבול", הבהיר.
הוא ציין: "אני לא יודע כמה זה חכם שזה יסופח לישראל, וכמה כדאי לגרור את עצמנו לסכסוכים משותפים בעתיד. צריך לעשות את זה דרך שיתוף פעולה ותמיכה בדרוזים באזורים האלה כדי לוודא שהם הכוח ששולט באזורים האלו בעתיד. צריך לעשות את זה בזה שאנו עוזרים להם. מדובר באזור שעבר מלחמת אזרחים בעשור האחרון, עם מצב כלכלי קשה, וצריך להוציא אותם מהמצב הזה".
"מדובר באזור שעבר מלחמת אזרחים קשה. אין להם את האמצעים לצאת מזה לבד. אם אנחנו נעזור להם הם יתחזקו והם אלה שישלטו בשטחים האלה", טען ח'ניפס. "לדרוזים בא"י הייתה היסטוריה שונה לגמרי עם המדינה, עוד משנות ה-20, במשך כל השנים, מ-1948, דרוזים נלחמו לצד ההגנה. ב-67' הדרוזים ברמת הגולן רק אז הפכו להיות חלק מהטריטוריה ששייכת למדינת ישראל. רק בשנות ה-80 הכרנו ברמת הגולן כחלק ממדינת ישראל. במשך שנים רבות ניהלנו משא ומתן על החזרת שטחים לרמת הגולן", הזכיר.
"הדרוזים במדינת ישראל היא לא הקבוצה היחידה שנלחמת על זכויות. קבוצות שנחשבו עד לא מזמן על כקבוצות מובילות במדינה נלחמות על הזכויות שלהם. בין להשוות את מצב הדרוזים בארץ לבין לחיות ולהיות תחת משטר אסד או איסלמיסטים של דאע"ש, יכולים להשוות? הדרוזים רוצים לדאוג שהם נמצאים בצד החזק, בצד שיכול להבטיח להם חיים נורמליים בעתיד", הוסיף.
"לא יהיה כוח או מיליציה כזאת או אחרת שתשלוט בכל סוריה. כל מי שכן יצליח להגיע לשלטון אז סבירות שלא יקבלו את שלטונו וימרדו בו. הדבר הכי טוב מבחינתנו זה שיושבים בצד השני של הגבול כוחות טובים וחיוביים שיבטיחו את הביטחון בגבול הצפוני שלנו", סיכם.
עריכה: אסף חרמוני