פרופסור ארז יעקובי, פסיכולוג חברתי מהקריה האקדמית אונו, ומחבר הספר 'קילר אדינסטינקט' שוחח עם הפרופ' רפי קרסו ועם צ'רלי בוזגלו ב-103fm עלינו כיצורים חברתיים, ועל המניפולציות שגופים שונים עושים בנו בגלל אותו הצורך.
בראשית השיחה שוחחו על הספר המרתק שבוחן את ההיבטים הפסיכולוגיים בהתנהלות ראשי הממשלה ותומכיהם: "כתבתי את זה עם היועצים האסטרטגים אייל ארד ומשה גאון. לאחרונה הוצאנו מהדורה בין לאומית באנגלית שכוללת את ניתוח חמש מערכות הבחירות האחרונות בישראל, המלחמה באוקראינה, עליית טראמפ ואירועי 7 באוקטובר בפרק מיוחד שנקרא: 'עלייתו נפילתו ועלייתו מחדש של הקילר'".
בהמשך נדרש לנושא התוכנית להערב, השייכות. "אנחנו רוצים מאוד להיות קשורים לאנשים אחרים, והמרחב של האני שלנו מתחבר לדברים נוספים שהם לאו דווקא קונקרטית אנשים".
ולמה הכוונה? למשל לרשתות החברתיות: "מחקר שביצעתי לפני כמה שנים שמראה שהאישיות שלנו גם קשורה לכמות החברים שלנו בפייסבוק. אחד הדברים שמנבאים כמה חברים יש לך קשור לאוריינציה ההתקשרות שלך, ואיזה סוג של מידע אתה מעביר או לא מעביר כשיש לך אישיות כזו או אחרת".
הוא סיפר גם על חברויות של אנשים במועדני צרכנות מסוימים, חלקם מועדונים יוקרתיים השורשים דמי מנוי גבוהים: "אני שייך לקבוצה חברתית של האליטה. זה הכול בראש", סיכם את הנושא.
לדבריו של הפרופסור, "אנחנו לא מודעים לכמות השימוש שהחברות עצמן עושות במידע עלינו. זה משהו רחב. חברות נסגרו בגלל הסחר הזה. תהליך דומה נעשה גם בכרטיסי מועדון. זה נושא מרתק, בגלל שכל כך חשוב לנו להיות מחוברים לאנשים, ולא מעט מהתפיסה העצמית שלנו מושפעת מזה שאנחנו יצורים חברתיים. הצורך שלנו בשייכות כל כך חזק, שלפעמים אנחנו נתפסים לשייכות לא ממשית, כדי לקבל תחושה חיובית אישית".
פרופ' יעקובי סיפר כי מדובר בצורך אבולוציוני. הוא הסביר זאת כשסיפר על ניסוי שנערך לאחרונה: "נתנו לאנשים לחוות הדרה, שלא רוצים אותם חברתית. המוח שלהם מופה, ומה שמצאו היה מדהים: האזור במוח שפעיל כשאתה חווה כאב חברתי, הוא אותו האזור במוח שחווה כאב פיזי. זה מראה כמה הצורך שלנו להיות שייך הוא משהו מאוד בסיסי ואבולוציוני, אבל יש דברים שהתרבות וחברה שלנו מעצבת כדי לקבוע עד כמה זה חשוב לנו".