אל"מ (מיל') חזי נחמה, ממובילי פורום המפקדים והלוחמים במילואים, שוחח עם הפרופ' אריה אלדד ורון קופמן ב-103fm על התחקירים האחרונים שצה"ל הוציא. הוא מתח ביקורת חריפה על אופן התחקור.
"יש לי הערה על כל נושא התחקירים. סיפור התחקירים הוא כושל", אמר נחמה בפתח השיחה.
הוא מנה שלושה כשלים לשיטתו. הראשון קשור במינויו של ראש אמ"ן החדש: "לפני כחצי שנה החליט הרמטכ"ל למנות את ראש חטיבת המבצעים, האלוף שלומי בידר לתפקיד ראש אמ"ן, למרות שחטיבת המבצעים הוא זו שאחראית להפעלת צה"ל. לציבור לא הוצג שום תחקור על אופן הפעלת צה"ל על ידי חטיבת המבצעים ב-7 באוקטובר. אם ממנים את ראש החטיבה לאלוף, כדאי שהציבור לפני כן יראה תפקיד".
הנקודה השנייה היא זהות המתחקרים. הוא הסביר: "העובדה שרמטכ"ל מינה סגני אלופים ואלופי משנה בשירות קבע לתחקר את המפקדים שלהם, את אלה שאמורים לשבת בדיון השיבוצים הבא ולמנות אותם. זה לא נקרא תחקיר עצמאי. היה צריך לקחת מילואמניקים, שיעשו תחקירים. הם לא תלויים במפקדים הבכירים בצבא, וככה אתה מנקה את השיקולים האישיים הלא ענייניים".
הכשל השלישי אותו מנה נחמה נעוץ במה שצה"ל מתחקר ומה לא: "לפני שרצים לתחקר אירועים כמו אירוע בארי, או אירועים איזוטריים אחרים, יש כאן אירוע אחד מרכזי שעליו מגיעה למדינת ישראל תשובה. מה היה בלילה שבין 6 ל-7 באוקטובר? מה עם קבלת ההחלטות? איך הופעלו יחידות צה"ל? איך יכול להיות שעשרות גדודים ישבו על התחת ולא זזו לכיוון עוטף עזה?"
בהמשך השיחה נדרש תא"ל (מיל') להתייחס לחזית שעשויה להיות הסכנה האמיתי הבאה של ישראל, גבול ירדן: "אנחנו רואים את ההשפעות של ההברחות שאנחנו פוגשים ביהודה ושומרון. אנחנו רואים טילי RPG ומטענים תקניים שמגיעים מאיראן. מה קרה לפני שנה כשפרצו את הגדר? אלה אירועים שנפגוש בעתיד הקרוב, אלא אם כן נשכיל להתמודד עם הדברים האלה בעומק".
הוא סירב להתרשם מהמבצע של הרשות הפלסטינית במחנות השומרון: "עד עכשיו, במחנות הפליטים של ג'נין וטול כרם – אנחנו משתפים איתם פעולה, אבל אנחנו לא סומכים עליהם. אנחנו צריכים לאפשר לכוחות שלנו לפעול באותם מחנות פליטים. כולם התלהבו מהפעילות הרשות הפלסטינית, זה נכון, אבל יש שם מאות אם לא אלפי מחבלי חמאס וג'יהאד אסלאמי".
לדבריו, "נצטרך להתמודד עם איום ההברחות בגדר כמו בסיני. צה"ל מפושק היום בשבע חזיתות שונות, וצריך להבדיל מהו האיום שאיתו אתה מתמודד".
בניגוד למה שנטען לאחר 7 באוקטובר, נחמה מצדד בבניית גדר: "הגדר בסיני עוזרת. בסיני כל עניין ההברחות צומצם משמעותית מאז שיש גדר. אנחנו לא מדברים בירדן על פשיטות. היא מדינה ריבונית ואנחנו דורשים ממנה להוכיח את עצמה, לא נלך לכבוש את ירדן.".
עם זאת הוא לא סבור כי תסריט 7 באוקטובר יכול לחזור על עצמו בקו התפר, על גבול השומרון. הוא חושש מתסריט חמור פחות, אבל חמור דיו: "מבחינת הערכות, אני לא חושב שאפשר לעשות 7 באוקטובר באיו"ש. יכול להיות מצב שבו עשרה ג'יפים פורצים לתוך יישוב, ופורצים במסע הרג. הפיתרון במצב הזה הוא בחלק ממחנות הפליטים לעשות 'חומת מגן', בטח במחנות כמו ג'נין וטול כרם. אין מנוס, אין חלופה אחרת".
נחמה סבור כי עצם ההתנתקות מצפון השומרון חיזקה את קיני הטרור באזור. הוא הסביר: "תראו איפה זה פוגש אותנו – בצפון השומרון. המרחב שבו יש מעט מאוד התיישבות ומעט מאוד צבא. ככה אנחנו לאט לאט מדללים את הפעילות במרחבים האלה והטרור צומח. עכשיו אנחנו צריכים לתת לזה מענה, אחרת אנחנו מוצאים ירי לעבר גן נר ומעלה גלבוע".
עריכה: אחיעד לוק