פיצויים בגובה של כ-5.5 מיליארד שקלים צפויים להגיע לרוכשי הדירות שמסירת דירתם מתעכבת. ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים 'בוני הארץ', שוחח על כך עם ענת דוידוב ב-103fm.
"ראשית, בהתאם למה שפורסם בגלובס, 150 אלף דירות שנמצאות בהליך בנייה אמורות להימסר באיחור – בגלל המחסור האדיר בכוח אדם במקצועות הליבה בענף הבנייה. מדובר על 150 אלף מתוך 200 אלף סך הכול – 75 אחוזים יימסרו באיחור", סיפר והוסיף: "מדובר בעיקר על חברות שהסתמכו על פועלים פלשתינאים והתקשו למצוא להם פתרון כי המדינה לא הביאה אותם".
הפתרון לשיטתו, "צריך להביא את הפועלים ולהפסיק עם הבירוקרטיה המטופשת הזו. צריך להבין מה חשוב יותר ומה חשוב פחות. כאשר המדינה רצתה להתנגד לדעה של אמריקנים, על כניסה לרפיח, היא עשתה זאת. עכשיו על דבר הרבה יותר קטן, העסקה של פועלים דרך חברות ולא דרך מדינות, אמריקה עושה בעיות והמדינה נכנסה לקיפאון".
לדבריו, "צריך להתחיל להחזיר את הפועלים פלשתינאים חזרה למעגל העבודה. לא נחזור ל- 6 באוקטובר, אבל כן להכניס 20 עד 30 אלף פלשתינאים - בעלי משפחות, אנשים מבוגרים, בעלי רקע נכון ונבדקים על ידי השב"כ".
סרוגו המשיך את טיעוניו: "אין לי עוד פתרונות לגבי מחסור בעובדים. אנחנו מנסים להכשיר ישראלים ולשפר את הטכנולוגיה אבל זה ייקח עוד זמן. חוק מחיר דירות הוא חוק צרכנים מתוך הגנה לצרכן, שאומר - אם הקבלן מאחר במסירת הדירה הוא צריך לשלם אחרי חודש ימים 'גרייס' – שכר דירה לרוכש הדירה במשך חצי שנה ואז זה עולה ב- 25 אחוזים כל כמה חודשים. מדובר במיליונים".
לאחר מכן הוסיף: "הקבלנים לא אשמים באיחור המסירה, יש כאן כוח עליון שהוא המלחמה. הם לא יכלו לצפות את זה ובטח לא במשך שנה. מצד שני, גם הדיירים לא אשמים - הדבר האחרון שצריך לעשות זה לפגוע בהם. המדינה צריכה להיכנס ולקבוע איזה מתווה, שהנטל של שכר הדירה יתחלק בין המדינה לקבלנים".
לדבריו, "מה המדינה עושה כרגע? שמה את השמיכה מעל הראש ונותנת לקבלנים להתמודד מול הדיירים בבתי המשפט. עורכי הדין יתעשרו, הדברים ייקחו שנים בבית המשפט. המדינה גרמה לסיכול ההסכם - היא זו שהחליטה שאנחנו נסתמך על פועלים פלשתינאים כל השנים, והיא אחראית שלא מביאה לנו את העובדים כעת".
מי לדעתו נמצא תחת סכנת קריסה בעקבות המשבר? "היזמים מלווים על ידי ליווי בנקאי לכן אין סכנה שיקרסו. מי שכן נמצא תחת הסיכון הם קבלני הביצוע, שנמצאים תחת הנטל - מדד תשומות הבנייה לא עולה, לא משלמים להם בזמן, אין להם עובדים ומגיע רגע מסויים שהם נשברים. לכן יש לנו בעיה בכושר הביצוע במדינת ישראל", השיב לענת דוידוב.
מיד הוסיף: "אני קורא לממשלה – כנסו תחת האלונקה, תכירו את האחראיות שלכם בעניין הזה. יחד עם הקבלנים וגם קצת רוכשי הדירות ונוכל לפתור את העניין הזה לשביעות רצון של כולם".
לגבי שיטת התשלום הנהוגה 90-10, סיפר כי "זה לא קשור לנושא איחור במסירה. זו שיטה שקבלנים הצליחו לשווק בתנאי תשלום מצויינים למרות המלחמה והריבית הגבוהה. הקבלנים עלולים להיות בסכנה אם הצרכנים לא יצליחו לעמוד בתשלומים של ה-90 אחוזים שיצטרכו לשלם בבוא העת. השיטה הזו לא נכונה ולא בריאה. אני מניח שאם הריבית תתחיל לרדת היא תיעלם מהעולם".
עריכה: אחיה כהן