חיילי צה"ל מתמודדים כעת מול איומי תביעה ברחבי העולם בעקבות המלחמה. כפי שנראה השבוע כאשר החייל יובל וגדני נמלט מברזיל כך חיילים נוספים או לפחות אלו מהם שמתועדים באזורי לחימה נמצאים תחת איום מעצר בינלאומי. פרופ' טליה איינהורן, חברה באקדמיה הבינלאומית למשפט השוואתי, התייחסה לנושא המדובר.
בפתח השיחה המליצה איינהורן ללובשי המדים: "לגבי החיילים עצמם: לא להפיץ סרטונים באינטרנט. באופן מלא, החיילים יצטרכו למצוא את דרכם מהר ככל האפשר לצאת מאותן מדינות. יש כבר רשימה של מדינות בעייתיות".
לאחר מכן התפנתה לעסוק בנושא נוסף המסבך בעיניה את חיילי צה"ל בעולם: "למרבה הצער חלק מהבעיות נובעות מבפנים. כשבא בוגי יעלון לדוגמה, ואומר שצה"ל מבצע טיהור אתני, צריך לטפל בעניין, ולהתייחס לכך בכל חומרת הדין. יש כלים, ויש חוק איסור לשון הרע, אבל כשהוא מופנה כנגד ציבור, זה בידי היועצת המשפטית לממשלה. היא משום מה לא פועלת.
"זו עלילת דם", הצהירה ופירטה: "כמו שהסביר כל כך יפה בפני בית המשפט הבין לאומי, הפרופ' מלקולם שואו, איזו מדינה שמבקשת לבצע טיהור אתני עושה ככל שביכולתה כדי להוציא את האזרחים? ומי שולח סיוע הומניטרי? זה אפילו לא מה שנדרש על פי דיני המלחמה. שקרים עובדתיים כאלה? חופש הביטוי בא לקדם את חופש הדעות. על סמך שקרים כאלה, כמו שכתב נתן אלתרמן: 'חירות הסילוף', כשאתה נותן לו לרוץ, הוא יהיה הראשון בכל תחרות".
היא הזכירה מקרה נוסף שחולל כותרות בעולם: "העניין של חיילי המילואים משדה תימן. זה דבר נורא ואיום. מספרים לנו שהפרקליטות הצבאית הראשית היא השכפ"ץ של צה"ל? בפועל הם נועצים סכין בגב חיילי המילואים. השבוע קראתי את כל החומרים שנוגעים לדבר הזה, בישיבה האחרונה אפילו התביעה הודתה שלא היה חפץ, אחרי שמאז ספטמבר הם התעקשו להחזיק אותם במעצר. ולגבי הסרטון? בחלק הראשון מישהו שכח למחוק תאריך, שבו הנוח'בה לא היה שם בכלל".
על כן קבעה הפרופ' איינהורן כי "מה שישנה לחיילים הוא מה שקורה אצלנו בבית". בעבר עבדה נכון מחקר בהאג. היא סיפרה על מקרה שקרה לה שם: "חזרתי לשם מהארץ, ועורכת השנתון לדיני המלחמה צעקה עליי, ואז התברר שהיא צפתה בסרט 'ג'נין ג'נין'. אמרתי לה שזה הכול עלילה, אז היא אמרה ש'אם זו הייתה עלילה, בית המשפט העליון שלכם לא היה מתיר לשדר את זה'".
היא רואה את ההאשמות כאילו ישראל מבצעת פשעי מלחמה כחלק מגל שנאה עולמי נרחב יותר: "גל האנטישמיות עלה ברמות שיאן לדמיין בכלל. אני פוגשת אנשים משכילים בעולם\ ורק לאחרונה בכנס בין לאומי אומרת לי משפטנית בכירה מאירלנד שברור לכולם שאנחנו מבצעים טיהור אתני. בית הדין בהאג קבע שלכאורה קיים חשד כזה, כי אחרת אין לו סמכות לתת צווי ביניים. כל הסמכות שלו בנויה על אמנת הג'נוסייד. לכן הריכוז של המאמץ הוא סופר חשוב. הכול צריך להשתלב ביחד. בבית המשפט עצמו מצטטים אנשים שלנו".
לקראת סיום השיחה התייחסה להצעת יזהר שי ודדי שמחי, שהביא למתווה שסוכם בין השרים סער ולוין למינוי שופטים: "הבעיה המרכזית שלנו בשיטת המשפט היא שהפקדנו סמכויות לא סבירות בידי בית המשפט, ולכן כל ציפייה שזה עניין פרסונלי בעייתית. בג"ץ יצר אפשרות לפסול חוקים במדינה שאין בה חוקה. יש מדינה בהן יש חוקה כמו הולנד למשל, שבפירוש נאסרת ביקורת שיפוטית על חקיקת הפרלמנט".
"חוקה היא לא מעצור בפני דיקטטורה חסרת מעצרים. המאה העשרים הייתה המאה של החוקות, והיו חוקות שלא היו שוות הנייר עליהן הן נכתבו. זה שאתה מגיע לבית המשפט כערכאה ראשונה ואחרונה, ושהוא יכול לפסוק על סמך סבירות, אלא דברים שלא קיימים. הבעיה היא מערכתית לדעתי, ולכן מתאכזבים שממנים שופטים. עשו מהם בני אלילים".
עריכה: אחיעד לוק