רון קופמן ואריה אלדד

"קשה להטיל משמעת על חייל מילואים שמשרת 300 יום בעזה"

תא"ל (מיל') ד"ר אריאל היימן, קצין מילואים ראשי לשעבר, התייחס לטענה על בעיית משמעת מבצעית בצה"ל: "זה חודר למטה, מהרמטכ"ל למטה הכללי"


המשמעת המבצעית היא סוגיה שעולה שוב ושוב על סדר היום הציבורי בצל המחדלים האחרונים שקרו בצה"ל וביניהם מחדל נפילתו של החייל גור קהתי ז"ל בלבנון. תא"ל (מיל') ד"ר אריאל היימן, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי וקצין המילואים הראשי לשעבר, הסביר את הנסיבות לתופעה הבעייתית של היעדר משמעת מבצעית מהחיילים הבכירים ביותר ועד לחיילים בדרגים הזוטרים ביותר, והתריע על המשמעויות החמורות הנגזרות מכך.

בפתח השיחה הודה ד"ר היימן כי במלחמה ארוכה כל כך, התרופפות המשמעת הצבאית היא תהליך טבעי, ולכן הוא קרא להילחם באותו טבע אנושי: "זה לכאורה טבעי, אבל אנחנו צריכים להיות ערים לטבעיות הזאת ולטפל בה כדי שלא נגיע למצב שהגענו אליו היום. הבעיה היא לא רק חוסר משמעת בצורה הפשוטה של העלאת סרטונים, פאצ'ים שונים על הזרועות ותופעות אחרות של חוסר משמעת. זה מגיע למקומות הרבה יותר עמוקים בעיניי שבהם מתחברת המשמעת לעניינים ערכיים. הדברים לא מגיעים ל'ברדק קטן', אלא לבעיות משמעת עמוקות ביותר".

לדבריו, "אחת הבעיות של העורף היא שקשה מאוד להטיל משמעת על חייל מילואים שמשרת 300 יום בעזה. אחרי שהוא עשה פאול משמעותי, תשפוט אותו? העניין הוא שהצבא יודע לשפוט את אנשיו, ולהטיל משמעת בעתות רגילות. כמה תתי אלופים הלכו הביתה בגלל שימוש לא נאות ברכב הצבאי שלהם, כי הרמטכ"ל דאז החליט שחוסר המשמעת פוגש בעיה ערכית, והוא הראה להם את הדרך החוצה מהצבא. אנחנו נמצאים היום במקום אחר לגמרי".

הוא נזכר באירוע זכור מסוף שנות ה-90: "הרמטכ"ל מופז הגיע לסוג'וד בדרום לבנון, והעניש חייל שלא חתר לניצחון. אלה מסרים שעוברים מהרמטכ"ל למטה אל הצבא. היום, כשהרמטכ"ל הנוכחי מנסה להטיל משמעת על אנשיו, הם אומרים לו: 'איך אתה אומר דבר כזה? יש לך את 7 באוקטובר על הגב. אתה אומר שלקחת אחריות, אבל לא מימשת אותה". זה חודר מלמעלה מהרמטכ"ל אל אלופי המטה הכללי, שחלקם עם 7 באוקטובר על הכתפיים הצרות שלהם".

לדבריו של תא"ל (מיל') היימן, "יש בעיות משמעת של מפקדים בכירים, ראינו את התחקיר של יניב יעקובוביץ' על יהודה ואך בעזה, ואת האירוע של גור קהתי בלבנון. אלה אירועים מאוד גרועים לצבא שמאבד את האמון מהחברה הישראלית. האמון עדיין גבוה מאוד, אבל חס וחלילה שהצבא לא יאבד את האמון הזה".

"לא רק משמעת מבצעית - זה הרבה יותר עמוק, וזה ישפיע עלינו שנים קדימה"

בהתייחס לתחקיר 'עובדה' על האזרח שהתחזה לחייל ולחם במחבלים ב-7 באוקטובר, אמר: "ראיתי חלקים מהתחקיר הזה. הבחור הזה יצא ב-7 באוקטובר להגן עלינו. הוא עשה מעשים ראויים להערכה, אבל הוא עבריין".

עם זאת, זו לא הבעיה לשיטתו: "לא היו כאלה אלף, זה מקרה קיצון, הרבה יותר מטריד אותי כשאנחנו הורגים אזרחים בעזה. אם דובר צה"ל מדווח שהרג 100 מחבלים, יכול להיות שכל אחד בדרך קצת מגזים. תחשבו שחיילינו הרגו 100 מחבלים באותו היום. הסיטואציות האלה מביאות אותנו למפגש בין ערכים, משמעת, אמון במערכת פנימה והאמון של החברה האזרחית בצה"ל. לכן הנושא של משמעת אינו רק משמעת מבצעית, זה הרבה יותר עמוק וזה ישפיע עלינו שנים קדימה", קבע.

עריכה: אחיעד לוק

10/01/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חייל צה"ל - למצולמים אין קשר לנאמר
חייל צה"ל - למצולמים אין קשר לנאמר  |  צילום: חיים גולדברג/פלאש90
Paris