ד"ר מאיה רוזמן

אגוז מוסקט – התבלין שאסור לאכול יותר מדי ממנו

ד"ר מאיה רוזמן הסבירה כי צריכה שלו "בכמות גדולה - עלולה לגרום להזיות עקב החומר שנמצא בו ונקרא מיריסטיצין" • פינת המחקר


היום בפינת המחקר, ד"ר רוזמן הסבירה למה "אגוז מוסקט הוא תבלין שאסור לאכול יותר מדי ממנו". 

לדבריה, "הוא באמת אגוז, והמילה 'מוסקט' שמתארת גם זן מסוים של ענבים, היא בצרפתית "ריחני". ברפואה המסורתית השתמשו באגוז מוסקט לטיפול במחלות שונות, כולל כאבי בטן, בחילות, ואפילו בעיות שינה. בתרבויות מסוימות הוא שימש גם כאפרודיזיאק. אגוז מוסקט היה תבלין נדיר ויקר מאוד באירופה של ימי הביניים והרנסנס, ולעיתים שוויו היה שווה לזהב".

"הוא שימש גם כסטטוס חברתי בקרב עשירי התקופה. האם הוא רק תבלין? זהו, שלא. צריך לשים לב להשפעות הבריאותיות שלו: בכמויות קטנות בטוח לשימוש כתבלין, בכמות גדולה מסוכן כי עלול לגרום להזיות עקב החומר שנמצא בו ונקרא מיריסטיצין. (שבעבר השתמשו בחומר זה לתרופה נגד דיכאון)", הוסיפה.  

ד"ר רוזמן הסבירה כי "החומר הפעיל העיקרי בו, מיריסטיצין, הוא תרכובת פסיכואקטיבית שבמינונים גבוהים עלולה לגרום להזיות, בחילות, התייבשות, כאבים ואף למוות. מחקרים מצביעים על כך שצריכת אגוז מוסקט בכמויות העולות על המינון הקולינרי המקובל עלולה להוביל לתסמינים חמורים, כולל השפעות על מערכת העצבים המרכזית. ולא רק זה – תועדו מקרים של נערים שניסו לצרוך כמויות גדולות של אגוז מוסקט במטרה לחוות השפעות פסיכואקטיביות, והגיעו למצבים רפואיים מסוכנים".

לסיום, סיפרה: "במחקר שפורסם ב-'Journal of Medical Toxicology' החוקרים מציינים כי החומרים הפעילים בו, כמו מיריסטיצין, עלולים לגרום לתסמינים חמורים הכוללים בחילות, הקאות, הזיות, ואפילו פרכוסים במינונים גבוהים. מחקר זה מדגיש את הצורך בצריכה מתונה של אגוז מוסקט, במיוחד למי שעלול להיות רגיש להשפעותיו".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
10/01/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אגוז מוסקט
אגוז מוסקט  |  צילום: ingram images
Paris