סקר מיוחד שנערך במסגרת צוות החדשנות של תוכנית 'הזירה' של ארגון civix בשיתוף משרד הפנים ומרכז פרס לשלום וחדשנות גילה שמפגשים בין יהודים לערבים מפרק חששות ובונה אמון. טלי טבלן, מנהלת צוות חדשנות אשכול נגב מזרחי, שוחחה עם יעל חביב ודני דבורין ב-103fm על התמונה המורכבת של החיים המשותפים בין שתי הקהילות.
"אשכול נגב מזרחי זה איגוד רשויות, המכיל בתוכו שבע רשויות בדואיות ושמונה רשויות יהודיות, המרחב הוא משותף, חד משמעית. אנחנו פוגשים את זה כמעט בכל מקום - בכביש, במרכזי הקניות ובביה"ח סורוקה. בחיים המשותפים קצת פחות. אנחנו מנסים ליצור את מרחב החיים המשותפים וזה אומר קודם כל להפגיש בין האוכלוסיות בכל הרשויות שלנו", תיארה תחילה טבלן על המצב כיום כפי שמשתקף בסקר.
כיצד השפיעה המלחמה על המערכת היחסים בין היהודים לבדואים? לדבריה, "שני הצדדים נפגעו - אני שמה בצד את התקשורת או כל דבר מגמתי כזה או אחר - מצד ההנהגה הייתה תחושה של שותפות גורל, כולנו כאן, כולנו יחד והם ראו מחבר. מצד שני, אצל התושבים ראינו מגמה הפוכה - נוצר הרבה חשש וחוסר אמון - שמענו גם מכאן וגם משם דעות".
בהמשך סיפרה כי "הסקר שעשינו נועד בעיקר לצעירים - הוא נעשה בין הגילאים 15 עד 35. אלו הקרובים לגיל 30-35 יותר מתון, יש להם יותר נכונות למפגש. כאשר שאלנו: 'למה הם לא נפגשים?', הם אמרו שאין להם מסגרת להיפגש".
לסיום טבלן הביעה ביקורת כלפי הסיקור התקשורתי: "אני חושבת שיש לתקשורת חלק גדול דווקא בהפרדה ולא באיחוד הזה. פה זה אחד הדברים שאנחנו מנסים כן להראות את הדברים הטובים שנעשים במרחב כדי לקרב בין האוכלוסיות. אנחנו שואפים להרבה יותר כדי להביא את השינוי".