ד"ר מאיה רוזמן נשאלה על ידי מאזינה האם ניתן להכניס אוכל חם למקרר? "בריאותית לא אמורה להיות שום בעיה, וזה אפילו עדיף, כי אם האוכל נשאר זמן רב באזור הטמפרטורה המסוכנת (5-60°C), זה מגביר את הסיכון להרעלת מזון", השיבה תחילה ד"ר רוזמן.
עם זאת סייגה בהמשך: "כשמכניסים אוכל חם למקרר, יש כמה השלכות אפשריות שכדאי להיות מודעים אליהן: השארת אוכל חם בטמפרטורת החדר, האזור המסוכן (Danger Zone) הוא בין 5 ל-60 מעלות, שבו חיידקים מתרבים במהירות. אם האוכל נשאר בחוץ למעלה משעתיים או שעה בטמפרטורה חמה מעל 30 מעלות החיידקים יכולים להכפיל את עצמם פי כמה. זהו המצב הכי מסוכן, במיוחד עם מזונות לחים וחלבוניים (בשר, עוף, אורז מבושל וכו')".
לגבי הכנסת אוכל חם לכלי סגור במקרר ד"ר רוזמן ציינה כי "אם מכניסים אוכל חם בכלי אטום, האדים הכלואים יוצרים סביבה לחה וחמימה בפנים, מה שמקדם צמיחת חיידקים מסוימים (למשל, חיידקים אנאירוביים כמו קלוסטרידיום פרפרינגנס). אם המזון מתקרר לאט מדי בגלל שהוא בכלי גדול וסגור, הוא עלול להישאר זמן רב בטווח המסוכן של 5-60 מעלות וזה מסוכן".
1. לא להשאיר אוכל חם בחוץ יותר משעתיים.
2. לצנן מעט לפני הכנסה למקרר - אפשר להשאיר את האוכל פתוח 30-15 דקות.
3. לחלק למנות קטנות כדי שהקור יחדור מהר יותר.
4. מסקנה: השארת אוכל בטמפרטורת החדר מסוכנת יותר, אבל הכנסת אוכל חם מיד לכלי אטום במקרר עלולה גם היא לגרום לסיכון אם הקירור לא מתבצע נכון.
1. עלייה בטמפרטורת המקרר - אוכל חם פולט חום לסביבה שלו, מה שעלול להעלות את הטמפרטורה הפנימית של המקרר ולפגוע באחסון של שאר המוצרים.
2. מאמץ יתר על המקרר - הכנסת אוכל חם גורמת למערכת הקירור לעבוד קשה יותר כדי להוריד את הטמפרטורה הפנימית חזרה לרמה הרצויה, מה שעלול לגרום לצריכת חשמל גבוהה יותר ולבלאי מואץ של המנוע.
3. לסיכום, אם מדובר בכמות קטנה יחסית של אוכל חם, כמו שאריות צלחת או מרק קטן, לרוב אין בעיה משמעותית להכניס למקרר, אבל עבור סירים או תבניות גדולות - עדיף לקרר מעט.
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.