אל"מ (מיל') נירה שפק, תושבת כפר עזה ולשעבר חברת כנסת מטעם יש עתיד, שוחחה עם ניסים משעל וגאולה אבן-סער על הביקורת הנשמעת כלפי פרסום התחקירים של צה"ל על אירועי ה-7 באוקטובר.
"השאלה הראשונה שצריך לתת עליה מענה היא איפה הייתם. מה קרה? את הרוב אנחנו יודעים, ובטח את החלק שלנו. אנחנו יודעים בדיוק איפה היו מחבלים ומי נרצח איפה, מי נחטף – 19 חטופים, שניים עדיין בעזה - גלי וזיווי ברמן", אמרה שפק בפתח השיחה.
לדבריה של אשת כפר עזה, "היה חשוב לנו להבין בדיוק מה היה בכל דקה. רצינו לדעת איפה היו הכוחות. התחקיר התחיל בשבת 7 באוקטובר בחמש וחצי בבוקר. צריך להתחיל הרבה קודם. נאמרו לנו אמירות שהיה קשה לנו לשמוע – הופקרנו, צה"ל כשל, כיתת הכוננות הגיבורה של עזה השאירה ילדים ונשים ויצאו להילחם מול מאות מחבלים. שבעת חברי כיתת הכוננות נהרגו, כשתפקידם הוא לא להילחם אלא לבודד את המרחב עבור צה"ל עד שיגיע".
"למה לקח לכם כל כך הרבה זמן להגיע? בגל השני כבר נרצחו ונחטפו עשרות מאיתנו", תהתה שפק בצער.
היא העידה כי היה לה קשה לשמוע את פרטי התחקיר. על מה שעלה ממנו אמרה: "נכנסו כוחות באיחור של שעות. כוח לא ידע על כוח אחר. לא הייתה פקודה, לא אחריות, לא חולקו גזרות. עוד כוח ועוד בודדים ועוד חיילים נכנסו מבלי שניתנה להם פקודה. רוב הכוחות הגיעו בלי שקראו להם בכלל, כי הם קמו ושמעו או כי בן משפחה קרא להם. אלה שנכנסו פנימה וחתרו למגע - נהרגו וחירפו את נפשם להציל אותנו. כל כך קשה לי עם זה שהם נכנסו בלי פקודה, והם עצמם נהרגו ללא תוחלת. הם לא ידעו איפה יש משפחות, איפה יש פצועים. לא בודדו את הקיבוץ מעזה ולא עצרו את הגלים. לא דאגו למרחב שבין כפר עזה לעזה".
היא החמיאה לצבא על התחקיר המפורט ואף סיפרה ששיתפה עימו פעולה במהלך הכנתו: "בצה"ל עשו עבודה מאוד מפורטת. חלק מאיתנו ואני בתוכם נחשפו לתחקיר והעירו הערות ודרשו תשובות. נחשפנו ליותר, וזה היה הליך נכון".
עם זאת, לקראת סיום השיחה העלתה שפק שאלה נוספת: "יש כאן עוד שאלה - אני זוכרת את עצמי שבוע לפני 7 באוקטובר כששאלו אותי בפאנלים אם מחדל יום כיפור יחזור על עצמו, והתשובה שלי הייתה כן. אני שומעת מפקדים שאמרו שהם נסמכו על המודיעין. דמות המפקד שלוקחת את כל הנתונים לא הייתה".
עריכה: אחיעד לוק