אמש (ה') התפרסמו תחקירי צה"ל באשר להתנהלות בבוקר 7 באוקטובר. האלוף (מיל') יפתח רון־טל, מפקד זרוע היבשה בצה"ל לשעבר, מאוד לא אהב את מה שהוא קרא. הוא קרא לרמטכ"ל הנכנס אייל זמיר להקים צוותי חקירה אחרים כדי לשנות את כשלי הצבא העמוקים ביותר.
רון־טל העדיף להתחיל את השיחה במסקנה, והיא קשה: "בשורה התחתונה – בעיניי הרמטכ"ל החדש צריך לקחת את התחקירים ולגנוז אותם, אני לא רוצה להשתמש במילים יותר בוטות. הוא צריך להקים צוותים חדשים שיהיו עצמאיים לחלוטין, ולקיים את התחקירים מחדש ברמה המטכ"לית".
הוא הגדיר את התחקירים הנוכחיים ברמה המטכ"לית כ'ממש מזוהמים' והסביר מדוע: "נכון שהתחקירים קשים, אבל הם לא מביאים לידי ביטוי באמת את מה שקרה. זה היה כישלון קולוסלי, הצבא התמוטט לנו מול העיניים, וזה השפיע על דרך המלחמה של הצבא גם אחר כך".
הוא התמקד בתחקיר על התנהלות חטיבת המבצעים ואגף המבצעים: "כולנו מבינים שחטיבת המבצעים הוא הגוף הכי חשוב במציאות שנוצרה לנו. הוא קובע את התוכניות, והוא נותן את הפקודות גם במוכנות, וגם תוך כדי לחימה. בגוף הזה ראש אגף מבצעים הציב חבר שלו שיקיים את התחקיר. בסך הכול הוא אמר שהם נתנו פקודות טובות, שהחשיבה הייתה תקינה, שהם תפקדו היטב. לראיה לקחו את ראש חטיבת המבצעים שלומי בינדר, נתנו לו דרגת אלוף ומינו אותו לתפקיד ראש אמ"ן של מדינת ישראל! בא לי לבכות".
לדבריו של האלוף (מיל'), "זה לא הגיוני. התפקוד של הרמטכ"ל שאמור להשפיע על כל המטה הכללי לא תוחקר בכלל. כל המידע היה לו על השולחן עוד בלילה, הוא ישב בראש שולחן המטה הכללי, כשהמטכ"ל קבע את התרחיש ל-2024 וקבע שחמאס מורתע ושלא תהיה מלחמה בעזה".
העניין החמור ביותר שעולה מהתחקירים, לדעתו, היא העובדה שהם עצמם לא נתפסים כאמינים: "זה לא אמון שלי או שלכם, אלא גם בתוך הצבא. מפקדים ברמות מבצעיות שונות לא מאמינים בתחקירים האלה. הרמטכ"ל החדש יצטרך לבנות מחדש את האמון בתוך הצבא ובין הצבא לציבור".
בהמשך התייחס רון־טל לכשלי חיל האוויר בבוקר 8 באוקטובר: "אי אפשר לפטור את העסק במילה 'כשלנו'. חיל האוויר ביכולות שלו היה יכול להבטיח שאין אירוע. זה נורא, זה התרחש המון זמן".
ולראיה, סיפר רון־טל מה קרה בבסיס פלמחים, המרוחק עשרות קילומטרים בודדים מגבול הרצועה: "יש בפלמחים שתי טייסות של כטב"מים שמרחק הטיסה שלהם לעזה הוא עשר דקות. איפה היו המפעילים שלהם באותו בוקר? הם היו במרחב המוגן כי היו אזעקות".
באשר לאותה תרבות ארגונית הגיב רון־טל לדברי מפקד יחידת העילית של חיל המודיעין היוצא: "בא מפקד 8200 שאמר 'הכישלון שלנו הוא לא תקלה, הוא מחלה'. יש לנו בעיה קשה בתרבות הארגונית. זה נובע מתרבות, זה נובע מגאווה, מכך שהחבר'ה האלה חושבים שהם יודעים הכול. קצת צניעות. מישהו אמר שזה כמו ברצלונה להפועל ג'לג'וליה, אז ג'לג'וליה מנצחת אותנו 15:0".
הוא סבור כי צה"ל לוקה בתפיסת הלחימה שלו: "הצבא שלנו, מצבא שמוכוון ניצחון הפך להיות צבא שמוכוון הרתעה, כל מני תפיסות כלליות של מרכזי כובד. זה צבא של ה'ביחד ננצח', ולכן זורקים מהחדר את מי שחושב אחרת. אם בדיון מטכ"ל מישהו קובל על התפיסה שבאים אותה לסכם, מסתכלים עליו כמו מישהו שלא מתאים לאירוע. כמו שבבית משפט אומרים על מישהו שהוא לא מתאים להיות שופט, כי הוא חושב אחרת".
בעיניו אותה אחידות בעייתית מאוד: "חבר מביא חבר, כולם עם כובעים אדומים. תדרוש חופש מחשבה, אל תקיא את זה. כולם נוסעים לאותם המוסדות ולמודים. זו מחלה מאוד קשה".
בעקבות כל הכשלים שמנה, רון־טל חושב כי לרמטכ"ל הנכנס צפויה עבודה רבה: "לרמטכ"ל יש כוח בלתי מוגבל בנושא המינויים, אבל יש בידיו למנות מטה כללי. יש לו את הכלים, יש לו את האישיות המתאימה ואת היכולות המתאימות. הוא לא נגוע ב-7 באוקטובר. הדבר הראשון שהוא יצטרך לעשות הוא לבנות מחדש את היסודות הכי בסיסיים, את התרבות הארגונית".
לדבריו, "יש לרמטכ"ל הנכנס אתגר ענק. אני חושב שהוא האיש הנכון. הוא צריך לעשות שני דברים בימים הראשונים: להבטיח שישראל מוכנה למלחמה,כאשר המטרה היא לנצח את האויב, ולדעת להכריע את חמאס בטווח קצר. כל תפיסת המלחמה בעזה הייתה פחדנית כתוצאה מ-7 באוקטובר".
המשימה השנייה בעיניו אחרת: "המטה הכללי שהוא יבנה הוא מטה שצריך לסייע בידו, שביחד ישנו מהייסוד את צה"ל".
עריכה: אחיעד לוק