כיצד ניתן להשיג שליטה על חיינו בתנאים של חוסר ודאות? האם יש אנשים שיותר טובים בהשגת שליטה לעומת אחרים? סביב שאלות אלו ואחרות ביקשו פרופ' רפי קרסו וצ'רלי בוזגלו לשוחח עם שירלי יובל יאיר, פסיכולוגית, מטפלת, מרצה, ובעלת ההסכת 'להנות מהדרך', שהתייחסה לנושא באריכות.
"אי אפשר לדבר על שליטה באופן כוללני, כי באופן כוללני אין לנו שליטה והרבה דברים אנחנו לא בחרנו", אמרה יובל יאיר בפתח הריאיון. לתפיסתה, על המושג 'שליטה' צריך להסתכל לגופו של עניין, וכל פעם מחדש צריך לבחון על איזה דברים קטנים בשגרת היום שלנו יש לנו שליטה. "הטריק בעניין השליטה הוא לצטט את תפילת השלווה 'אלוהים תן לי לקבל את מה שאני לא יכול לשנות, ואת האומץ לשנות את מה שביכולתי ואת התבונה להבדיל בין השניים'. בתקופות כאלה אנשים מרגישים שאיבדנו שליטה על הכל, ובכל זאת על מה כן יש לנו שליטה? חוזרים פנימה לאזור השליטה שלנו במנות קטנות".
בהמשך הסבירה יובל יאיר שלמרות הקשיים שכולנו עוברים מאז החלה מלחמת חרבות ברזל אנחנו מנסים להכניס תחושת שליטה על החיים שלנו, גם באמצעות הרגלים קטנים ושמירה על תפקוד בעבודה ובמהלך היום. "מה תפקידי כאמא? כבת של? כאשת מקצוע? מה שם אני צריכה ויכולה לעשות? כשאתה גוזר את זה ככה מתגלים לא מעט אזורים שעליהם אני יכולה להשפיע. המצב הנפשי של רוב אזרחי ישראל מאוד מושפע מהמלחמה המתמשכת הזו ומהמון היבטים שלה שלא דומים למלחמות אחרות. השאלה היא מה אנשים עושים עם הפעולות שלהם ועם התודעה שלהם. בתקופות של כאוס חשוב לייצר שגרה ולשמור על סדר. הדבר המסובך במלחמה הזו ובתחושת אי הוודאות המלחמה היא יותר על התודעה – אנחנו נחטפים במחשבה לכל מיני מקומות".
עוד הוסיפה: "הסביבה תמשיך לטרגר אותנו והשאלה היא כמה אני נותן לתודעה שלי מקום בתוך זה. יש אנשים שנעזרים בלצבור עוד ועוד ידע בכדי להרגיש שליטה. בבסיס ידע הוא שליטה, אבל בתקופה הזו אף אחד לא יודע מה יהיה וגודש האינפורמציה היא שקרית. לכל אחד יש מנגנון לאיך הוא מצליח להירגע בזמנים כאלה. אני גם חושבת שפעולה שמשפיעה על הקהילה, עשייה למען מישהו אחר מאוד עוזרת בתקופה כזו. התפקדות לאיזושהי עשייה בעלת ערך".