עם התחדשות הלחימה בעזה, שוחחו רון קופמן והפרופ' אריה עם האלוף (מיל') יפתח רון־טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה של צה''ל. הוא ביקר את התנהלות צה"ל עד כה וקיווה כי הפעם מטרת התמרון תהיה להכריע את חמאס.
"זה שלב ההכרעה", קבע רון־טל בפתח השיחה. הוא מנה את שתי התוצאות האפשריות בעיניו לתמרון הנוכחי: "האחת, כתוצאה מהמכה שניחתה על מה שנשאר מחמאס, יש עדיין סיכוי שזה יביא את חמאס לשולחן הדיונים, תהיה עסקה ויחזרו כל החטופים. אם כל זה יקרה, לצד זה שחמאס יתפרק מנשקו ויוגלו מנהיגיו, אין צורך שניכנס לרצועה עזה".
ואם כל זה לא יקרה, על צה"ל לפעול באפשרות השנייה: "האלטרנטיבה היא להיכנס לרצועת עזה בתמרון, ותוך שבועות בודדים נכבוש בחזרה את כל הרצועה ונעיף את חמאס לכל הרוחות מהחיים שלנו. ככל שנתקדם, יש סיכוי שהוא יעצור וינסה איזה הסכם שיחזיר לנו את החטופים. אלה האפשרויות, אין משהו אחר".
הוא ביקר את דרך הפעולה של הצבא עד כה: "הרעיון המבצעי האסטרטגי שעל פיו צה"ל פעל, בעיניי היה תבוסתני. אני עושה הפרדה בין גבורת הלוחמים לבין מי שמהצד השני שם על השולחן רעיון מבצעי שמנסה לקפל את הרצועה ומשאיר בדרום פתח. זה רעיון מבצעי פחדני כתוצאה מהפאניקה והמבוכה הגדולה של 7 באוקטובר. לצד זה נבחרה שיטת פעולה שאני לא מכיר, פשיטות שתכליתן לעשות הכול רק לא לכבוש. כך לא פועל צבא שרוצה להשתלט על שטח שכל כולו 360 קמ"ר".
לצד אלה, העניין ההומניטרי חשוב מאוד בעיניו: "מצד אחד אנחנו נלחמים, ומצד שני אנחנו נותנים להם לחם, מים ודלק. זה הגיוני?".
האלוף (מיל) רון־טל סבור כי לקיחת שטח מחמאס היא פעולה הכרחית: "אני חושב שבתהליך הכיבוש, במקומות שמהם ירו עלינו, צריך להרוס הכול ולא לאפשר להם לחזור. כשאתה לוקח להם אדמה, הם מבינים. היום אתה רואה במהלך הראשון של הצבא שהוא מבין, מוכן ורוצה להשלים את המלאכה ולהשתלט בחזרה על הרצועה".
הוא הזכיר מול מי ישראל מתמודדת: "ב-7 באוקטובר ארגון הטרור הנאצי הזה, מה שהוא עשה למדינת ישראל הוא מה שלא עשו לעם ישראל מעולם פרט לשואה. צריך לחסל באופן סופי מבחינת יכולותיו את חמאס בעזה".
עם זאת הוא הדגיש כי חמאס כיום חלש ופגיע: "לתמרן לא יותר מארבעה או חמישה שבועות. הכוח הצבאי של חמאס קיים בשוליים. מי שחושב שבמהלך הפסקת האש הם התארגנו מחדש, זו חארטה. הם גייסו פעילים ונתנו להם נשק. מה עוד הם יכולים לעשות?".
מכאן שבעיניו הדרך לסיים את המלחמה ולהשיב את החטופים היא באמצעות כינונו של ממשל צבאי בעזה: "הם שולטים ברצועה מבחינה אזרחית. המטרה היא שהם לא ישלטו בתוך הרצועה הזו. אני לא מכיר פטנט אחר אלא שאנחנו נקים לפרק זמן מוגבל ממשל צבאי. מי שחושב שזאת מילה מגונה, אין לו מושג על מה הוא מדבר".
"נכון עשה הרמטכ"ל שהלך מחיינו. צה"ל התנגד שנשלוט על הסיוע האזרחי, הוא התנגד לממשל צבאי, הוא אמר שהוא לא מסוגל לעשות את זה. אם אנחנו לא שולטים בזה, חמאס שולט בזה. זו התקלה הגדולה של המלחמה, ואת זה חייבים לתקן", סיכם רון־טל.
באשר לוויכוח שהולך ותופס תאוצה בתוך החברה הישראלית, אמר: "הצורך להעיף את חמאס מחיינו, יש הסכמה עליו, אין לנו ברירה אחרת, אלא אם כן הוא ירים ידיים. הנושא של מלחמת הברירה לא מופנה לחמאס, הוא מופנה לממשלת ישראל. מי שחושב שזה פוליטי - מנותק מהמציאות, והוא אומר את זה מאינטרסים זרים ולא ענייניים".
מפקד זרוע היבשה לשעבר סבור כי פיטוריו של ראש השב"כ רונן בר היו מעשה בלתי נמנע: "במציאות שנוצרה, כשאנחנו עדיין במלחמה, דבר אחד בטוח - ראש הממשלה וראש השב"כ לא יכולים לעבוד ביחד. זה לא צחוק, וזו לא תקופת שלום. בעוד אנחנו מדברים, חוסר האמון מוחלט. איך רונן לא רואה את זה? זה לא טוב לאף אחד. הם לא יכולים להמשיך לעבוד ביחד".
"אני אומר מידיעה - הארגון במבוכה גדולה, והנזק שזה עושה לשב"כ עלול להיות בלתי הפיך, עד כדי כך", התריע.
עריכה: אחיעד לוק