ניצב בדימוס יוסי סדבון, לשעבר ראש אגף חקירות במשטרת ישראל, התייחס לפרשת קטארגייט ולהתנהלות מול העיתונאים שנקראו לתת עדות. האם המשטרה פועלת לפי הקו של השר העומד בראשה? של מי היתה יוזמת החקירה?
סדבון סבור כי המשטרה לא מתנהלת כיום באופן מיטבי: "המשטרה הזאת קטנה מדי למידות של המדינה הזאת. הורדת רף הגיוס פגעה במשטרה, וחלק מהמינויים שלה לא ראויים ולא מתאימים, ואנחנו נשלם על זה לאורך זמן".
הוא ביקר את המפכ"ל הנוכחי, רנ"צ דודי לוי: "אין ספק שמינוי המפכ"ל הוא מינוי בעייתי. פנינו אליו רק השבוע, 300 קצינים בכירים של משטרת ישראל, כדי שיאמר את הדבר הכי טבעי בעולם, שיאמר שמשטרת ישראל תאכוף חוק ותציית להוראות של בית המשפט, אבל את זה הוא לא רוצה להגיד".
"פנינו מהחשש שאנחנו רוצים שיישמע קול איתן שאומר שהחוק הוא מעל הכול ושפסיקת בית המשפט מחייבת. אנחנו חוששים שלא יקיימו את זה", הוסיף בכיר המשטרה לשעבר.
הוא נזכר בהתנהלות אגף החקירות כשהוא עמד בראשו: "כשהייתי ראש אגף חקירות, השר מעולם לא קיבל עדכון ממני, והיו כמה שרים בתקופתי, בוודאי שלא על חקירות שמתנהלות לגבי אישים שקשורים למפלגה שלו שמכניסים אותו מייד לניגוד עניינים מובנה ולחשש שישבש את החקירה. לכן הוא לא היה יכול לחלק הוראות בעניין הזה".
במצבים שבהם אחד הנחקרים הוא ראש הממשלה, קיימת הקפדה רבה אף יותר, כפי שהעיד: "בחקירות כשמעורב ראש הממשלה, רק היועמ"שית של מדינת ישראל מאשרת, ולכן הדברים מפוקחים גם על ידי פרקליט המדינה וגם על ידי פרקליט מלווה".
סדבון נשאל כיצד נעצר עורך ראשי של עיתון ומזומנים לעדות עיתונאים אחרים, והשיב: "עורך העיתון הגיע לחקירה ונחקר בעדות פתוחה ולא באזהרה. אחרי כן לפי הגרסה שלו הוא נחקר באזהרה. לאחר מכן נתנו לו תנאי שחרור, כדי לחסום את האפשרות לשיבוש מהלכי משפט".
"זכותך שלא לחשוף את הפרטים, אבל אתה יכול באותו מצב להיות חשוד. הרבה מאוד דברים שנאמרים בתקשורת עם ציטוטים כאלה ואחרים לא היו מעולם בחלקם הגדול, מהניסיון שלי".
"זה מתבצע בחקירה הארצית לחקירות בין־לאומיות, שם עשו עבודה מכינה. החקירה מאוד יסודית, נכנסו לטלפונים, למסמכי בנק ולמחשבים והכינו את התשתית לחקירה", הוסיף ניצב בדימוס סדבון.
עריכה: אחיעד לוק