למעלה מ־8,000 הייטקיסטים ירדו מהארץ מתחילת המלחמה, כך מעריכה הרשות לחדשנות בדוח החדש שהפיקה. אכן, מדובר במספר לא זניח, ובשל כך ביקשה ענת דוידוב לשוחח עם דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, שהתייחס לנתונים, ולמרות הכל הצליח לשמור על אופטימיות זהירה לשנות , 2025 לפחות בכל הקשור לעולם ההייטק.
בתחילה ביקש להניח זרקור על הנתונים הרבים בדוח, והתייחס באריכות לקיפאון בצמיחה של כמות העובדים בתחום ההייטק. "אנחנו רואים שמאז 2022 יש קיפאון בכמות המועסקים בהייטק. בשנת 2022 כמו שכולם יודעים הייתה ירידה חדה בהשקעות בהייטק – גם בארץ וגם בעולם". לדבריו, "בגלל עליית האינפלציה ועליית הריבית – תמיד כשמגייסים פחות כסף אז גם מרוויחים פחות עובדים. בוודאי שגם הקיטוב הפוליטי השפיע ויש הרבה סיבות לדבר הזה, ובהחלט יש קיפאון וזה מטריד".
לטענתו, "עם פרוץ המלחמה ראינו עלייה בכמות הרילוקיישנים. אני מניח שאנשים רצו לצאת החוצה, ותמיד יש רילוקיישנים בהייטק, אבל עלייה כזו מטרידה אנחנו נמשיך לעקוב אחריה ואני מקווה שאנחנו נראה שינוי במגמה". כשנשאל איך אפשר לעשות את זה בפועל הודה בין כי קודם כל צריך שהמצב בארץ ישתפר, אבל באותה הנשימה הוא שם לב לאיזשהו שינוים בתחום ההייטק, והסביר: "יש לנו אינדיקטורים של צמיחה כי שנת 2024 הייתה שנת שיא של רכישות ומיזוגים. יש המון רכישות. שנת 2024 הייתה שנת שיא, ואנחנו בסך הכל אופטימיים לגביי הצמיחה של ההייטק והוא יחזור להיות הקטר של הכלכלה, ואבן שואבת עבור אלו שעזבו ויחזרו בחזרה, אבל זו חובתנו לפרסם את הנתונים האלה שהם מטרידים".
נקודה נוספת שעלתה בשיח היא סביב משבר הג'וניורים בענף. "מדי שנה מסיים אנשים צעירים את האוניברסיטאות במקצועות הטכנולוגיים, אבל מכיוון שיש קיפאון אין משרות חדשות רבות וקשה להיקלט. זה לא שהם לא נקלטים בסוף – זה פשוט לוקח זמן. נתון מעודד הוא שכמות המשרות הפתוחות קפצה חזרה, אז יש פה איזשהו אינדיקציה שהמצב הולך ומשתפר".
בין התייחס בין לעניין המכסים, ולשאלה כיצד הוא ישפיע בסופו של דבר על ענף ההייטק. "כפי שפורסם בתקשורת הנושא הולך להיות נדון היום על ידי ראש הממשלה והנשיא טראמפ, ואני מקווה שיהיו שם הישגים טובים. מתוך הייצוא של המדינה רק חצי מקורו בהייטק, ודווקא החצי הזה להערכתנו נפגע פחות. אני מקווה שבאמת יהיו הישגים בפגישה היום".
רגע לפני סיום נשאל כיצד הוא רואה את שנת 2025, ואמר: "קשה בימים האלה להיות נביא בזמן שיש סערה גדולה בדמות המכסים. כשמשקיעים רואים אי וודאות הם בדרך כלל מתיישבים על הכסף ולא רוצים להשקיע אז יכול להיות ששם תהיה פגיעה. קשה להתנבא, אבל אני מסתכל על הנכסים שיש פה ובעייני הרכישה של וויז על ידי גוגל אומרת הכל", סיכם.