כולנו משתעלים לעתים, אבל מדוע ישנם אנשים שמשתעלים באופן כרוני עד כדי כך שאיכות חייהם נפגעה?
בתוכניתו של הפרופסור קרסו עלתה לשידור אישה הסובלת מכך. המאזינה, בת 31 התלוננה בפני הפרופסור כי היא סובלת משיעול כרוני שגורם לה לעיתים להקאות.
"בסביבות הצבא, גיל 19, התחיל לי שיעול כרוני, שהוא מאוד קולני עם לחה", סיפרה המאזינה, "לאורך השנים, במיוחד אחרי הלידות, זה שיעול שגורם לי להקאה. הלכנו לכל כך הרבה רופאים ובדיקות והם שללו כל מה שאפשרי, הרופאים לא יודעים לאן להפנות אותי יותר, ואני משתעלת. לכאורה זנ נראה כמו ריפלוקס, אך אין סימן לריפלוקס".
עוד הוסיפה המאזינה: "אני אישית מרגישה שזה מהקיבה, אם אני נושמת עמוק מדי או שיש עשן אני מתחילה להשתעל בצורה משוגעת".
פרופ' קרסו השיב לה: "שיעול יכול להיות מבעיות בקיבה. אפשר לתת לך תרופות נגד אסתמה".
לדברי קרסו, "שיעול יכול להיות מהמון גורמים, גורם אחד הוא גורם הקיבה, ריפלוקס, יכול להיות גם בעיה בגרון, בעיה אחרת - נזלת אחורית אבל אז זה לא מוחמר בשכיבה או בקיפול רגליים. יכולה להיות אלרגיה, זה יכול לנבוע מרגישות למזון - ואז זה לא על הבוקר כשאת קמה, וזה גם יכול להיות אולי נפשי".
הפרופסור הציע למאזינה המשתעלת לשלול את האפשרות שמדובר במזון ספציפי הגורם לשיעוליה: "הייתי מציע לך לנסות להוריד דברים מהמזון", הציע פרופ' קרסו, "נסי להוריד לשלושה שבועות גלוטן, נסי להוריד מוצרי חלב לשלושה שבועות, נסי להוריד ביצים לשלושה שבועות, כל מיני דברים שיכולים לגרום לרגישויות. אלרגיה למזון מופיע מיד או בסמוך לצריכת המזון, לכן אלמינציה יכולה לתת את התשובה".
מכאן שיש סיבות שונות שיכולות להביא לשיעול כרוני, ויש לשלול אותן אחת אחת כדי למצוא את מקור הבעייה. שינוי זמני של התפריט עשוי לסייע בכך.
עריכה: אחיעד לוק