כמדי שבוע שבה ד"ר מאיה רוזמן לאולפן לשיחותיה עם המאזינים לייעוץ עבור כל שאלה שעולה על רוחם, אך טרום שיחותיה ביקשה להקדיש את הפתיח של התוכנית עבור הזיכרון של כולנו, מהם המאכלים שמשפיעים לנו על הזיכרון?
"קודם כל צריך לזכור שהזיכרון שלנו, או יותר נכון השכחה, מושפעים מהרבה דברים שלא קשורים לתזונה - סטרס למשל, עודף מטלות, גיל, וכמובן שיש קשר לתזונה. תזונה לא נכונה בהחלט יכולה להפחית זיכרון", אמרה ד"ר רוזמן תחילה.
מרכיבי מזון שיכולים להשפיע על הזיכרון:
לציטין: לזיכרון לטווח ארוך - חשוב לאכול כל יום ביצה, כי היא מכילה לציטין וכולין, שדרושים לתפקוד המוח.
אומגה 3: כדאי לשלב דגי ים פעמיים בשבוע כי יש בהם אומגה 3 שמשפרת את זרימת הדם למוח ואת הזיכרון, היא נמצאת גם באגוזי מלך צ'יה ופשתן.
ויטמין A: לפי מחקרים, גזר אחד ליום יעזור לזיכרון כי ויטמין A מגן על תאי המוח.
וגם: האם זה נכון שכדאי לאכול שוקולד לפני מבחן? "יש בשוקולד קפאין שגם הוא קצת מעורר אותנו. יש בו סוכר שנותן לנו אנרגיה זמינה למוח, ויש בו גם לציטין. אז זה נכון ששוקולד לפני מבחן עוזר לנו, אבל זה לזמן קצר יחסית. אם המבחן ארוך, עדיף לשלב גם פירות יבשים או כריך, בנוסף לשוקולד", הסבירה ד"ר רוזמן.
מה עוד פוגע בזיכרון? "הרבה אלכוהול, וגם חומרים משמרים, וממתיקים מלאכותיים. כל אלה חומרים סינטטיים שלא אמורים להיכנס לגוף, הראו שהם קצת עלולים להשפיע על המוח", סיפרה, והוסיפה: "חסר שעלול לפגוע בזיכרון הוא חסר ב־B12 שגורם לבעיות זיכרון מאוד קשות ואפילו שוכחים שמות של אנשים קרובים", אמרה.
"מי שצמחוני או טבעוני, צריך מאוד לשים לב. הרבה פעמים גם B12 לא נספג טוב דרך הקיבה. מי שיש לו בעיות קיבה גם צריך לשים לב. איך יודעים אם חסר או לא? יש בדיקת דם מיוחדת ל־B12 שכדאי לבקש אותה, נותנים אותה פעם בשנתיים", סיכמה.