ד"ר מאיה רוזמן

פעם אחת ולתמיד: סוכר או שומן, מה משמין יותר?

ד"ר מאיה רוזמן הסבירה: "אם עודף הקלוריות הוא מסוכר - עולים במשקל יותר מאשר אם העודף הזה מגיע משומנים או חלבונים" • פינת טוב לדעת


ד"ר מאיה רוזמן שיתפה כי משתתפת בקורס הדיאטה שלה שאלה אם תרד במשקל אם תאכל 1,000 קלוריות שמורכבות משתי חבילות שוקולד חלב. בפינת 'טוב לדעת' ביקשה המומחית להשיב לשאלה המרתקת. 

לדבריה, "ברור שלעולם לא אאשר תפריט כזה, אבל התשובה היא: כן. אם אוכלים פחות קלוריות ממה ששורפים, יורדים במשקל, לא משנה מאיפה הקלוריות. וההפך - אם אוכלים יותר קלוריות ממה ששורפים, עולים במשקל. אבל בואו נעצור שנייה ונשאל - מה זו בכלל קלוריה? זו יחידת אנרגיה פיסיקלית שמודדת בעצם את כמות החום הנפלטת בזמן שרפה של משהו. השרפה הזו מתרחשת במעבדה, בתנאים מבוקרים שבהם אפשר למדוד את החום שנפלט".

עם זאת, ביקשה ד"ר רוזמן להבהיר כי "בגוף שלנו אין תנאי מעבדה, ולא כל מה שנמדד בתנאים כאלו שווה למה שקורה בגוף. למשל, אם עודף הקלוריות הוא מסוכר - עולים במשקל יותר מאשר אם העודף הזה מגיע משומנים או חלבונים. למה זה קורה? לגוף יותר קל לנצל סוכרים לאנרגיה מאשר שומנים או חלבונים. השומנים והחלבונים עוברים בגוף תהליכים מטבוליים עם 'עלות קלורית' מסוימת. בנוסף לזה, אסור לשכוח שצריכת סוכרים ופחמימות מתוקות גורמות לתיאבון יתר, לחשק גדול יותר ל'עוד', וכתוצאה לעלייה נוספת בצריכת הקלוריות המיותרות".

לסיום הוסיפה: "צריכת סוכרים גדולה במשך זמן רב עלולה לגרום ל'תסמונת מטבולית', שכוללת בין היתר גם חוסר יכולת של הגוף לפרק שומן או לשרוף קלוריות. הסוכרים המסוכנים הם בעיקר המתועשים, כולל סוכר לבן, מאפים קנויים, מיצים מתוקים. לעומת זאת, צריכת שומן כמקור אנרגיה יחד עם חלבון נמצאה במחקרים כתורמת לתחושת שובע ארוכה יותר וגם להפחתה בצריכת נשנושים מיותרים ואכילה רגשית. אז לסיכום, הקלוריות שרשומות לנו על האריזות לא בהכרח תופסות באותה מידה בגוף שלנו, והקלוריות שהכי צריך להיזהר מהן - מגיעות מסוכרים ופחמימות ריקות".

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
12/04/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מאיה רוזמן
מאיה רוזמן  |  צילום: סיון שחור
Paris