בעד ונגד טבעונות - "לבעלי חיים יש תודעה, יש רגשות ויש תחושות. השאלה היא עד כמה"

לקראת ביקורו של גארי יורופסקי בישראל, ד"ר יובל נח הררי, מרצה בחוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית ומחבר הספר 'קיצור תולדות האנושות', ותומר פרסיקו, חוקר בתכנית לדתות באוניברסיטת תל אביב, מדברים על טבעונות


אפרת קורמן

"מזון הוא חומר הנצרך על ידי בעלי חיים וצמחים, הנאכל או הנספג על ידי הגוף על מנת לספק אנרגיה וחומרי צריכה אחרים" כתוב באנציקלופדיה המקוונת 'ויקיפדיה'. רובנו מעדיפים שהאוכל שלנו יהיה טעים ובריא ולא ממש משנה לנו אם סיפקנו אנרגיה לגופנו או לא - העיקר שיהיה טעים! אך גם בנושא כמו אוכל יש דעות ואידיאולוגיות שונות ומסתבר שעל טעם וריח דווקא יש על מה להתווכח.

הדיון סביב הטבעונות הוא נושא בוער במיוחד. אחד מאנשי הטבעונות הקיצוניים והמובילים בעולם הוא בחור בשם גארי יורופסקי המאמין כי כולנו צריכים לבחור בטבעונות כדרך חיים. יורופסקי מגיע לישראל וזהו אינו הביקור הראשון שלו. עיקר פועלו הן הרצאות שבהן הוא מטיף לרצח ואונס של אוכלי חיות בטענה שרק כך נרגיש מה חשות החיות שאנחנו אוכלים. לקראת נחיתתו של יורופסקי בארץ אירח גיא זהר בתכניתו את ד"ר יובל נח הררי, מחבר רב המכר "קיצור תולדות האנושות" שמאמין אף הוא בחשיבותה של הטבעונות אך באופן פחות קיצוני, ואת תומר פרסיקו כתב הבלוג 'לולאת האל'. לשאלה אם אפשר בכלל להתווכח על סבלן של החיות ענה פרסיקו: "ניסיתי לתקן את דבריהם של יורופסקי וד"ר הררי ולהעמיד דברים על דיוקם כמו למשל עצם ההכרזה שבעלי חיים סובלים באופן שווה לבני אדם. לדעתי זה לא נכון וזאת כי לבני אדם יש תודעה מפותחת, רחבה ועשירה יותר מחיות וממילא הם חווים סבל נפשי גדול יותר מבעלי חיים". פרסיקו מדגיש כי הוא נגד כל התעללות וגרימת סבל לחיות. ד"ר הררי מצדו אמר: "קשה מאוד לזהות סבל אצל אנשים ובעלי חיים. במצב הנוכחי של הידע שלנו כיום לא ניתן לקבוע מי סובל יותר. לבעלי החיים יש רגשות ותחושות רק לא ברור באיזו רמה". פרסיקו מצדו אמר: "אני מתנגד לטשטוש ההבדל בין בעלי החיים לבני האדם אך לגארי יורופסקי יש כוונות של אלימות וטרור כלפי בני אדם כי הוא מאמין שסבלם בהשוואה לבעלי החיים הוא שווה".

גיא זהר שאל את פרסיקו מה דעתו על יורופסקי וד"ר הררי כשכתב שיש להם עמדה מוסרית תועלתנית ומסוכנת והוא השיב: אני צמחוני כי אני לא מעוניין להרוג שום דבר גם לא יתוש. כשמודדים סבל אצל דגים למשל הם ודאי מרגישים פחות סבל מפרות, יתושים עוד הרבה פחות". הוא מדגיש כי ברגע שרק הסבל הוא החשוב אנו מרדדים את חשיבות החיים האנושיים ומפרקים את האדם ובעלי החיים ליחידות של סבל וכאב, דבר היוצר עמדה מסוכנת לתפיסת העולם שלנו. ד"ר הררי הגיב לדבריו ואמר: "אני מבין מהו סבל אבל מה היא קדושת החיים ומדוע הם קדושים? אחרי הרבה שנים הבנתי שאני לא יודע מה קדוש בזה. סבל אני מבין ולכן אתו אני מתעסק". פרסיקו השיב בחכמה ואמר: "גם לד"ר הררי עצמו יש מערכת ערכית שהרי בחר להציב את החיות בראש ולא את בני האדם. אולי גם צמחים מרגישים וסובלים? אנחנו מציבים את הגבולות. ד"ר הררי מוכן לאכול פטריות למשל כי אולי הוא מאמין שהן לא סובלות? את המערכת הערכית קובע כל אדם".

29/10/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris