אולגה מסבירה מהם סטטינים - איך הם משפיעים על מחלת הסוכרת? האזינו
אפרת קורמן
סטטינים הם קבוצת תרופות שמורידות את רמות הכולסטרול בדם, לאנשים שסובלים מכולסטרול גבוה. יש סוגים שונים של סטטינים, הם נמצאים בשימוש כבר הרבה שנים והוכחו כמועילים במניעת מחלות לב, אירועי לב ואירועים מוחיים.
קיימת סברה, שהסטטינים מעלים את הסיכון לחלות בסוכרת. בדקתי וקראתי מאמרים מדעיים בנושא אך אי אפשר להכריע באופן ברור ומוחלט, כי תמיד זה תלוי מי משתתף במחקר ומה הרקע הגנטי שלו, אבל יש מגמה כלשהי, שבדרך כלל, טיפול עדין בססטינים, בכמויות לא ענקיות משפיע בצורה מינורית על סוכרת. לעומת זאת, מינונים גדולים של סטטינים, אכן יכולים לגרום להרעה במצב של סוכרת ואף לגרום להתפתחות המחלה.
צריך לדעת שגם אם לוקחים סטטינים - חייבים לעשות שינויים בהרגלי החיים, גם בתזונה וגם בפעילות הגופנית, זה "הליין" הראשון בטיפול בכולסטרול גבוה ואליו מתלווים הסטטינים. אם עושים את זה טוב אז מינון הסטטינים יכול להיות נמוך יותר.
מניסיוני, במשך השנים, הצלחנו להוריד את מינון הסטטינים לאלפי מטופלים שסבלו מבעיית כולסטרול גבוה, בליווי דיאטה שקיבלו מדיאטנים.
הסטטין שהתגלה כטוב ביותר הוא 'פראווה סטטין'- הוא פשוט מאוד וקיים בקופות החולים. בנוסף, יש לו תכונה חשובה: הוא לא חודר את מחסום המוח. אי חדירה של מחסום המוח יכולה להקטין את ההשפעה של סטטינים על זיכרון ועל דברים אחרים. ברוב המחקרים, 'פראווה סטטין' נמצא כאחד שמשפר את המאזן הגליקמי ובאופן כללי הוא חיובי מאוד.
'קרסטור' היא תרופה שנחשבת יותר מתקדמת וגם היא לא חודרת את מחסום המוח. בכמויות קטנות היא לא גרמה לשינוי ולא זירזה את התפתחות הסוכרת, אך לעומת זאת, במינונים הגדולים, בחלק מהמחקרים, נמצאה ה'קרסטור' כלא טובה לסוכרת.
אני ממליצה, לפני הכול, לשנות את אורך החיים. צריך לעשות דיאטה להורדת כולסטרול, לעסוק בפעילות גופנית ולהשתדל להקטין את מינוני הסטטינים, עד כמה שאפשר.