איפה הכסף
עם ענת דוידוב

צו ארנונה חדש בתל אביב: משכירי דירות Airbnb ישלמו יותר מפי 2

עו"ד טל ספיר מתלונן על המצב, וטוען: "עיריית תל אביב לא מעוניינת לתמוך במלונאות שיתופית"


מועצת עיריית תל אביב יפו החליטה להעביר לוועדת ההנהלה הצעה לדיון בצו ארנונה לפני ועדת כספים, המחייב את מי שישכיר דירות Airbnb מעל שלושה חודשים בשנה, בתעריף ארנונה מיוחד. חיילי מילואים יזכו לקבל הנחה של 5 אחוזים בתשלום הארנונה. מאיה נורי, חברת מועצת העיר, ועו"ד טל ספיר, שותף במשרד 'שיפטמן ספיר שטרום' הביעו את דעתם על הנושא.

מאיה נורי: "תופעת הדירות לתווך קצר החלה להגיע למימדים עצומים שמעלים את שכר הדירה, מקטינים את היצע הדירות ופוגעים בתחושת הקהילתיות בעיר. זו תופעה שקורית בעיקר בתל אביב והעירייה הבינה שעלייה לעשות מעשה. זה אמנם היה אמור להיות ברמת המדינה אך החלטנו לקום ולפעול".

זה סופי או שצריך עוד אישורים נוספים?
מאיה נורי: "אתמול (א') זה אושר בוועדת הנהלה וכספים של העירייה. ב-18.2 נאשר זאת בישיבת המועצה. כל הצו צריך להגיע לאישור משרד האוצר והפנים. בגלל מערכת הבחירות הקרובה זה כנראה יקרה במאי-יוני עד שיאושרו כל צווי הארנונה".

אם שילמתי מראש והתעריף קפץ. מה גורלי?
מאיה נורי: "צו ארנונה הוא דבר רטרואקטיבי. אפשר לאכוף אותו בתחילת השנה אך בגלל שנדרש יצירת יחידת אכיפה ויצירת קריטריונים אז נתחיל לאכוף את זה כשהצו יאושר. מהרגע שהצו יאושר תחול החובה לשלם את הארנונה".

יש לך מושג בכמה דירות מדובר?
מאיה נורי: "העירייה עשתה אומדן תיאורטי שעומד על 7156 דירות שמכניסים כ-24 מיליון שקלים לעירייה. זה משהו שיחסית קל לאכוף אותו ובבדיקה באינטרנט".

עו"ד טל ספיר: "אם עיריית תל אביב רוצה להילחם בתופעה הזו אז אני לא חושב שארנונה זו הדרך להילחם באותה כלכלה חופשית ובמלונאות שיתופית, יש המון דרכים אחרות. ראשית צריכה להיות החלטה עקרונית של עיריית תל אביב שהיא מתנגדת למלונאות שיתופית, החלטה שתבדוק את המשמעויות שלה וקובעת בצורה ברורה שהעירייה רוצה ליצור מונופול לבעלי המלונות. לא בטוח שארנונה במודל הזה, שיוצרים סיווג חדש, הוא נכון. אני קראתי שמדובר בהשכרה קצרת תווך. אני לא מכיר את המושג הזה. אנחנו מכירים את עולם השימושים. שימוש ליחידת מגורים שכולנו מכירים וארנונה עליה ידועה. יש כאן העלמת עין. לא בטוח שזה חוקי ליצור סיווג שהוא בין מלונאות למגורים באזורי מגורים בעיר. יש פה גם את אלמנט ההסתמכות, חשבו על כל אותם בעלי דירות שהכירו את צו הארנונה של 2018 ותכננו את דירתם לשנת 2019. כעת תוך כדי שנת 2019 משנים להם את התעריף".

זה חוקי לשנות את התעריף באמצע השנה?
עו"ד טל ספיר: "זה חלק מהפגיעה הקשה באינטרס ההסתמכות של אותם בעלי הנכסים. אם בעל נכס השקיע עשרות אלפים על דירה מבלי שידע שיכול עליה צו מיוחד אז יש כאן פגיעה מאוד לא חוקתית".

אתה יודע בכמה התעריף מתייקר?
עו"ד טל ספיר: "באזור ה-60-70 שקלים למטר".

מאיה נורי: "חשוב לציין שכל שנה מאשרים צו ארנונה ובעלי הדירות יודעים זאת. אם בעלי רוכשים דירה למגורים - שישתמשו בה כדירת מגורים וישכירו אותה לזוגות הצעירים שמחפשים דירה".

הבג"ץ בדרך?
עו"ד טל ספיר: "לפני שרצים לבג"ץ יש כמה ערכאות נמוכות יותר שנצטרך להתמודד איתם. מדובר בעתירה מנהלית ואולי רק בעוד כמה שנים נגיע לבג"ץ".

עריכה: איתמר זיגלמן

28/01/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris