זוכרות את הערב הזה שבו אמרתן: 'מאמי, בוא לבנדיקט' ולאחר מסכת שכנועים, ב־21:00 בערב, נכנסתם אל פתח המסעדה והמלצרית החיננית ברכה אתכם ב'בוקר טוב!'? אז השבוע פרופ' רפי קרסו הלך להתרשם בעצמו ממסעדת ארוחות הבוקר שעובדת 24 שעות ביממה (וכן, הם חייבים לברך אתכם בברכת 'בוקר טוב' בכל שעות היום. גם להם זה לא כיף כנראה). כיצד הוא התרשם? תכף תגלו.
באופן תמוה למדי, ברוב בתי הקפה ארוחות הבוקר מוגשות עד לשעה 12:00 בלבד. וכי למה? מה אם נרצה לאכול ביצת עין וסלט גם כארוחת ערב, למשל? בדיוק בשביל זה הוקמה רשת 'בנדיקט', אשר מגישה ארוחות בוקר בכל שעות היממה. מדי שנה בחודש פברואר מגישה הרשת ארוחות בוקר עולמיות עם קריצה למטבח הישראלי. "זו הזדמנות מצוינת לטעום ארוחות בוקר שונות עם טעמים מגוונים ממקומות שונים", אמר פרופסור רפי קרסו, שביקר בבנדיקט שבצומת ביתן אהרון.
"המסעדה גדולה ויפה, המוזיקה קצבית אבל כזו שמאפשרת דיבור" (מנהלי אולמות אירועים - לתשומת לבכם). "מקומות הישיבה יפים ומגוונים וכוללים בין היתר ספות מעץ וכיסאות מרופדים, וגם אפשרות לישיבה במרפסת סגורה עם שולחנות מעץ", סיפר קרסו.
אז מה אוכלים מסביב לעולם? "ארוחת בוקר קולומביאנית כוללת פיתות קולומביאניות מקמח תירס. היוונים אוכלים ארוחת בוקר ב־44 שקלים שכוללת עגבניות, מלפפונים, פלפלים, זיתי קלמטה, גבינת פטה עם זעתר, אורגנו ושמן. ארוחת הבוקר הצרפתית כוללת גבינת פרי אפויה בבצק עלים עם לחמניות מאודות ממולאות בבשר מפורק עם ג'ינג'ר ושום".
תופתעו או שלא - לא רק הצרפתים אוכלים בשר לארוחת הבוקר. אצל המקסיקנים אוכלים ביצת עין על תבשיל בשר בקר, שעועית שחורה, עגבניות, כוסברה ופלפל שטה חריף, אבל בגלל שהקונספט של המסעדה - שכאמור מגישה ארוחות בוקר במהלך כל שעות היממה, אפשר לאכול את הארוחה הזאת כארוחת צהריים לבחירתכם.
ומי שמעדיף להישאר נאמן לטעם הישראלי, יכול לבחור בארוחת בוקר ישראלית. "ארוחת הבוקר מורכבת מביצים עם עשבי תיבול, בצל מטוגן, לבנה, זעתר, סלט טונה ושמנת", סיפר קרסו. וכן, גם לטבעונים קיימת מנה קלאסית: "קינואה אדומה, עשבי תיבול, דלעת צלויה, סלק צלוי, קייל טרי ואבוקדו על מצע טחינה".
מעבר לארוחות הבוקר, יש במסעדה גם מנות פתיחה החל מ־23 שקלים ועד ל־40 שקלים. "פטריות פורטובלו, תפוחי אדמה, סלמון ועוד". לדברי קרסו, מדובר במנות פתיחה יחסית קטנות. "לקחנו כרובית מטוגנת ברוטב קיסר עם עשבי תיבול ופרמז'ן. הכרובית הייתה טובה, פריכה וטעימה אבל הרוטב לא היה לטעמי ולא התאים למנה. זה לא כל כך הלך ביחד, אבל בסך הכל מנה נהדרת". 34 שקלים וזה שלכם.
"לקחתי בורטה - גבינת מוצרלה נוזלית מבפנים, וכשחותכים אותה כל השמנת נשפכת החוצה על עגבניות מרוסקות, שמן זית, בזיליקום וזיגוג בלסמי. הבורטה קטנה ורכה והתוכן לא היה נוזלי כמצופה אלא יותר במקרם של קוטג', אבל גם כאן המנה הייתה טובה.
"כעיקרית הזמנתי סטייק. הגיע נתח של 160 גרם עם אספרגוס בגריל, תפוחי אדמה קטנים שעברו צליה בתנור ומעל הכל שמו ביצת עין ורוטב רוזמרין וחמאה ביין אדום. זו מנה מאוד טעימה. הרוטב היה נהדר והסטייק היה עשוי במידה. ליד זה הגיע סלט ירוק, אבל אפשר לבחור גם סלט קצוץ".
אשתו של קרסו העדיפה לקבל את ארוחת הבוקר שלה היישר מסקנדינביה. "הגיע פילה סלמון צלוי על גריל, מוגש עם לביבות תפוחי אדמה, אספרגוס, רוטב הולנדז וסלט ירוק ב־88 שקלים. הנתח היה גדול ועסיסי והעור של הסלמון היה מטוגן וקריספי. הלביבות היו פריכות מבחוץ ורכות מבפנים. סלט החסות שליוה את המנה היה נפלא. עלי החסה היו צעירים ופריכים ועלי הרוקט היו עטופים ברוטב עדין וטעים. ממש מושלם".
מעבר למנות הטעימות, ידוע הרי שגם השירות עצמו חשוב. בבנדיקט שמים לב לפרטים הקטנים - ותודה לשיר המלצרית. "היא נתנה תשומת לב מיוחדת לכל דבר", סיפר קרסו, והרחיב: "כשביקשנו ביצה היא שאלה 'איזה?'. כשענינו 'ביצת עין', היא שאלה אם אנחנו רוצים שהחלמון יהיה נוזלי או מוצק, כלומר הרזולוציה המדויקת של תשומת הלב לפרטים גורמת לכך שנהנים.
"שיר ידעה את התפריט על כל מרכיביו, וגם בדקה בעדינות אם הכל לשביעות רצוננו מבלי להתעלק", סיכם את החוויה.
ולא, לא שכחנו את הקינוחים - אבל מכיוון שקרסו שומר קצת על הגזרה, החליט הפרופסור לוותר על התענוג. "יש תפריט ענק של מנות אחרונות הכולל סוגים של פנקייקים ועוגות טעימות. הפעם לא הזמנו קינוח, אלא רק נהננו מלקרוא את התפריט". אם כן, אין ברירה אלא ללכת ולבחון אותו בעצמנו.
עריכה: מיכל דאבי