"בימנו ישנן מיני פעילויות גופניות המוצעות בשוק, חלקן פופולריות יותר, חלקן פופולריות פחות. אך כולן ללא יוצא מן הכלל חולקות את אותו המפתח להצלחה והיא ההתמדה. התמדה היא למעשה הדרך הבלעדית להגשמת מטרותינו", קובע בנחרצות מאמן הכושר והתזונאי מורן טלר.
"אנשים רבים מהרהרים בשאלה: 'מהי הפעילות הגופנית האידיאלית עבורי?', בשאלה זו אני נתקל בעבודתי כמאמן כושר ותזונאי. הרבה מלקוחותיי, הן בתזונה והן באימון האישי, רוצים לשלב פעילויות גופניות נוספות בתוכנית האימון או לחילופין להתחיל פעילות גופנית כלשהי כדי למקסם את התהליך".
"החלטה בשלושה שלבים" היא דרך מעשית שפתחתי עבורם, על מנת לסייע להם להבין בין ים האפשרויות את הפעילות הגופנית האולטימטיבית. השיטה מהירה וקלה, מונה שאלות מנומקות שמובילות בסופן ללקיחת החלטה מושכלת לטווח ארוך. החלטה שלבסוף תניב את התוצאות המיוחלות.
שלב מס' 1: היערכות נפשית לשינוי
ארבעת הפרמטרים הבאים הכרחיים וחיונים להתמדה בכל פעילות גופנית:
התחייבות – ההתחייבות שלי בפני עצמי על ידי כתיבת סוג של חוזה או על ידי החלטה ברורה שאני
רוצה לבצע את השינוי.
זמן – שיריון פגישות קבועות ביומן יכולות להיות הדרך האופטימלית לעמידה בהתחייבות.
מוטיבציה – המוכנות הנפשית תלויה במוטיבציה שלי, שהיא בעצם הדלק להתמדה. ללא מוטיבציה
אני עלול למצוא עצמי מתבטל, מתעצל ונשאר על הספה.
קושי ופיתרון –צפייה מראש בקשיים שעלולים לצוץ. מודעות לדרכי פעולה וכיצד להתגבר עליהם
ללא תסכול מיותר ובקלילות ועל כך הסבר מפורט בהמשך.
שלב מס' 2 :הצבת מטרות
שלב הצבת המטרות אחראי לתיחום מגוון אפשרויות הבחירה העומדות בפנינו,לדוגמא:
1. שיפור סיבולת לב ריאה
2. ירידה במשקל
3. גדילה במסת שריר
4. שיפור הקורדינציה
5. חיזוק שרירי הגב
חשוב לזכור כי המטרה היא היעד אליו אנו רוצים להגיע והפעילות הגופנית היא הדרך. כל המטרות הללו ורבות אחרות הינן לגיטימיות והכרחיות למציאת הפעילות הגופנית האולטימטיבית עבורנו. לאחר שהבהרנו לעצמנו את מטרותינו, נוכל להמשיך לשלב הבא.
שלב מס' 3 :פעילות תואמת מטרה
לכל פעילות גופנית יש איכויות שונות ומגוונות. כדי למצוא את הפעילות המתאימה עבורכם, אמליץ לרשום על דף מספר פעילויות גופניות שעולות במחשבותיכם, העשויות להיות המפתח להשגת יעדכם. בשלב הזה אין צורך לבקר את הפעילות, השאלה: האם אני אוהב את הפעילות או לא תישאל בשלב מאוחר יותר ובאופן אסטרטגי. בסוף שלב זה נרשום על דף לדוגמא חמש פעילויות, אשר התמדה בהן תניב את התוצאות הרצויות. איך אדע, איזה פעילות מבין הרשימה הכי מתאימה לי?
כאן רבים נתקלים במשוכה הגדולה ביותר, בשלב זה מגיח רגש מהול בדעה נחרצת לגבי כל פעילות:
1. " הפעילות ממש משעממת"
2. " אני לא אדע מה לעשות"
3. " בזו ארגיש מובך"
רגשות כאלו ואחרים הינן לגיטימיים ויש להם מקום בבחירת הפעילות הרצויה. פעילות שמלכתחילה מרגישה לנו משעממת, לא נוכל להתמיד בה לטווח ארוך, ולכן חשוב לעסוק ברגשות האלה מבעוד מועד. "הפעילות ממש משעממת " - החלטתי על פעילות מסוימת, לצורך הדוגמא מכון כושר, כי מטרתי היא לחזק את שרירי הגב, אבל לצערי הפעילות משמיממה את נישמתי ואני בודק את השעון בתכיפות ומחכה לרגע לחזור הביתה ולחתום את היום.
פיתרון היעיל לגרום לפעילות משעממת למהנה באמצעות:
1. מוסיקה – המוסיקה משחררת הורמונים של אושר שיכולים למתן את השיעמום לגרום לנו למעין בריחה משגרת היומיום העמוסה.
2. לקבוע עם חבר– לעיתים אין לנו זמן להיפגש עם חברים במהלך השבוע וכן חסר הפן החברתי. צירוף חבר לפעילות הגופנית עשוי להיות תוספת אנרגטית שמאלחשת את רמת השיעמום ועשויה להיות מהנה וחוויתית.
3. תשאול הסביבה– שאלות של המתאמנים לצידי עשוי להיות הפיתרון. שאלה פשוטה כמו "מה אתם אוהבים בפעילות הגופנית שבחרתם?". אולי תופתעו לגלות כי השיעמום פג לאחר תקופה קצרה ובהמשך צפויה לכם הנאה צרופה, שזורה בסיפוק עצמי.
פתרונות למצב בו אם לא אדע מה לעשות:
1. לבקש ממדרכי המקום הסבר מפורט על דרך הפעולה, כיצד להתחיל לאט ובטוח בפעילות הרצויה.
2. למצוא חבר או מכר שיש לו ניסיון שיוכל לתת עצה במקרה הצורך, כמו אח גדול שישמור עליכם.
3. לקחת מאמן אישי שילווה את תקופת ההיסתגלות ויתן לכם את הכלים הרצוים להיות עצמאיים לאחר פרק זמן קצרצר. "אני ארגיש מובך"
פיתרון: חשוב להבין, אף אחד לא נולד עם מסוגלות לבצע פעילות כזו או אחרת. אלו הן יכולות נרכשות. סיטואציה של נעיצת מבטים יכולה להיות חוויה מביכה ולא נעימה. מניסיוני העשיר התעלמות מהמבטים או לחילופין הפגנת חביבות לנועץ המבט עשויה להיות פתרון הולם. במידה ומשיכת תשומת הלב לא פוסקת, אתם מוזמנים לגשת לבן אדם שנועץ ולשתף אותו בתחושות שלכם, "אני חדש פה ולא נעים לי שאתה נועץ בי מבטים", או אולי "יש לך עצה לבצע את התרגיל, ראיתי שהסתכלת קודם". גישה בריאה שכזו לסיטואציה עשויה לפתור את אי הנעימות ואולי אפילו להניב חברויות או יצירת קשרים שיפתיעו גם אתכם.
לסיכום חשוב שיהיה לנו כיף בזמן החופשי שלנו. פעילות גופנית שמתאימה לנו יכולה להיות מהנה ולגרום להרגשת סיפוק עילאי. אל תוותרו על השלבים כי הם אלו שיכריעו האם החוויה תהיה כזו שתשמחו לחזור עליה או אפיזודה חולפת. לקחתם החלטה, תקצבו פרק זמן להתנסות שלכם בפעילות. במידה ויש לכם קשיים, התייעצו עם חבר שעוסק בפעילות, או כיתבו לי ואני אשמח לעזור.
לפרטים נוספים ושאלות בנושא, ניתן לפנות למורן טלר באמצעות חשבון האינסטגרם: