מי מאיתנו לא עסק בשאלה מה יניב את התוצאה המירבית והמהירה לירידה במשקל, דיאטה או פעילות גופנית? הרבה מאמרים נכתבו בנושא, הדעות חלוקות ושונות אבל למעשה התשובה חד משמעית וברורה. כדי להבין את תהליך הירידה במשקל ראשית נבין את האיכויות של כל אחד מהגורמים בנפרד.
על מנת להשיג ירידה נבונה ובריאה במשקל אנחנו צריכים להגיע למצב הנקרא גירעון קלורי, כלומר מצב שבו הכנסנו לגוף פחות אנרגיות מאשר שהוא צורך. לדוגמא: גוף שצורך למשל 1500 קלוריות ליום, והבן אדם אכל 1200 קלוריות, כלומר ישנו גירעון קלורי של כ-300 קלוריות. ברגע שהגוף נמצא בגירעון קלורי הוא נעזר ב״מחסנים״ שאלו למעשה מאגרי השומן וזאת כדי להמשיך להפיק את האנרגיה הדרושה לנו לפעילות היום יום, וכך מתרחשת הירידה במשקל. מסקנה: בעת גירעון קלורי הגוף מפרק את מאגרי השומן ואנחנו יורדים במשקל.
ראשית, נבין מהי משמעות המילה דיאטה, ממנה רבים מאיתנו כל כך מוטרדים. מקור המילה דיאטה הוא מהשפה היוונית, ופירושה 'אורח חיים'. השימוש היומיומי בביטוי משקף מעקב אחר כמות האנרגיה שאנו מכניסים לגוף ע"י תפריט מוגדר מראש או בעזרת מיני אפליקציות.
אחוז לא מבוטל מהאוכלוסיה, גם ללא הגדרת המשימה 'דיאטה', מנהלים יומן תזונה כחלק משגרת החיים ובכך שומרים על איזון ואורח חיים בריא.
חשוב לציין כי התהליך של ירידה במשקל יכול להתרחש גם ללא כל פעילות גופנית כלל או מאמץ פיזי של הגוף. אם אך, אז למה בכל זאת חשובה הפעילות הגופנית?
הירידה במשקל מלווה באופן בלתי נמנע גם בירידה במסת השריר. ירידה מהירה ולא מבוקרת במיוחד גורמת לפירוק מהיר של השרירים, מה שעלול לפגוע ביציבה, באלסטיות של העור וכמובן לזרז את תהליך ההזדקנות של הגוף. פעילות גופנית מסייעת למזער את הסימפטומים האלה.
פעילות של הרמת משקולות במהלך הדיאטה מגנה על מסת השריר מפירוק, על האלסטיות והחיוניות של הגוף. פעילות סיבולת לב ריאה כמו ריצה או אופניים מאלצת את הגוף להוציא אנרגיה, או בשפה יומיומית 'לשורף קלוריות'. כמו כן קיימים תהליכים אחרים שמתבצעים במהלך פעילות גופנית שנרחיב בהמשך.
למה פעילות סיבולת לב ריאה היא לא הפעילות הגופנית הבלעדית המומלצת לצורך ירידה במשקל?
הדעה הרווחת היא לא אחרת מאשר, אני ארוץ, אשרוף קלוריות, אגיע לגרעון קלורי וכך ארד במשקל. רבים שוכחים כי רק פעילות אירובית אינה שומרת על מסת השריר. התהליך החשוב שמתרחש במהלך הפעילות האירובית הוא השמירה על תקינותה ויעילותה של מערכת חילוף החומרים בגוף. במהלך הדיאטה הגוף מאט את תהליך חילוף החומרים, על מנת לחסוך באנרגיה. הפעילות האירובית שומרת על תקינות המערכת ותורמת להרגשה הטובה ע״י שחרור הורמונים לגוף.
על מנת לרדת במשקל חשוב למצוא את האיזון בין דיאטה ופעילות גופנית. הדיאטה תורמת לשמירה ובקרה על אורח החיים בריא. האם אנחנו אוכלים מאוזן?, ממה עלינו להימנע? וכמובן כיצד להגיע לגירעון הקלורי המיוחל. בפעילות ספורטיבית מתרחשים תהליכים שלא נוכל לוותר עליהם במהלך הדיאטה והם שמירה על השרירים, שמירה על התפקוד התקין של מערכת חילוף החומרים ומצב רוח מרומם.
מה משתלם יותר? #לגזור ולשמור
אבוקדו או 30 דקות ריצה - על מנת לשרוף 300 קלוריות בפעילות גופנית, אני צריך לרוץ ריצה מהירה כ 30- דקות או לוותר על אבוקדו בסלט.
תמרים או טיפוס מדרגות – על מנת לשרוף 150 קלוריות בפעילות גופנית, אני צריך לטפס מדרגות במשך כ-30 דקות או לוותר על חופן תמרים בין הארוחות.
שמן זית או הליכה מהירה – על מנת לשרוף 160 קלוריות בפעילות גופנית אני צריך להשלים הליכה מהירה של כ-30 דקות או לתבל את הסלט במהלך היום במלח ולימון ולוותר על שתי כפות שמן זית.
דוגמא לאיזון פעילויות במהלך הדיאטה:
המלצתי היא במהלך הדיאטה ללכת פעמיים בשבוע למכון הכושר או לבצע פעילות כוח אחרת כמו עיצוב וחיטוב, BodyPump, פילאטיס או TRX. בנוסף לפעם בשבוע של פעילות אירובית כמו ריצה, אופניים או שיעור מדרגה. וזהו למעשה המתכון לירידה נכונה ובריאה..
לסיכום, כמאמן כושר ותזונאי, בעניין השאלה דיאטה או פעילות גופנית? אני מאמין שהתוצאות הטובות ביותר טמונות בשילוב אכילה בריאה ומבוקרת וליווי בהתהליך בפעילות גופנית. בעיניי, פעילות גופנית היא לא עונש כי אכלתי הרבה אלא צ'ופר לתת לגוף את מנת המאמץ הדרושה לו על מנת לשמור על גוף בריא, חיוני וקורן.
לשאלות בנושא או כל נושא אחר אתם מוזמנים לפנות אליי ולכתוב לי בחשבון האינסטגרם שלי: