ורדה רזיאל ז'קונט

הצד האפל של הטכנולוגיה

כיצד תוכלו להישמר מסכנות הטכנולוגיה המודרנית? ומה אתם יודעים על קוקיז, בוטים וספאם? • ורדה שוחחה עם ד"ר אורי וינהבר שהזהיר: אל תיפלו ברשת


מה היינו עושים בלי הטכנולוגיה של ימינו? ככל שהשנים עוברות, בעיקר עבור אלה החיים כאן כבר כמה וכמה עשורים, הופכת הטכנולוגיה את כל הרגלי החיים וסדרי העולם שעליהם גדלנו. המחשב והטלפון הנייד, כמו גם אמצעים מתקדמים אחרים, משרתים אותנו במגוון דרכים מתחדשות ומרגשות - אבל גם מאיימים לא אחת על פרטיותנו.

ד"ר אורי וינהבר, איש קרנות סיכון וחוקר בתחומי המדע, הטכנולוגיה והחברה, כתב את הספר 'טכנו.אנושי', העוסק ביחסים המורכבים בינינו, האנשים, לבין הטכנולוגיה. באולפן 103fm הסביר ד"ר וינהבר לוורדה את מהות התחרות המובנית בין הטכנולוגיה המתפתחת לבין תופעות הלוואי הבלתי־רצויות הכרוכות בה.

ממשלות העולם יוזמות לא מעט חוקים ותקנות ('אסדרה' או 'רגולציה'), שמטרתם להגביל את כוחם של גופי טכנולוגיה מיצירת וממסחור מאגרי נתונים על אודותינו. עם זאת, בסופו של דבר, האחריות לשמירה על זהותנו והמידע האישי לנו, היא שלנו בלבד.

כיצד נוכל להבטיח כי מידע רגיש שלנו לא יגיע לידיים זרות? איך נלחמים בצורה נכונה בהודעות פרסומיות חסרות־תועלת ('דואר זבל') הנוחתות בתיבות שלנו ללא הרף? מהם באמת ה'בוטים' שאנחנו פוגשים בטיולנו במרחבי הרשת? מי צריך את ה'קפצ'ה' שמוציאה לנו את העינים וגוזלת זמן? וכיצד עוגיות ('קוקיז') הפכו, לפתע, לנושא שאנחנו צריכים לקבל עליו החלטות ולגבש הסכמות בעת הגלישה?

הפרק האחרון בספרו של ד"ר וינהבר עוסק באופן שבו אנחנו אמורים להגן על ילדינו מפני סכנות העולם האינטרנטי, ובודק גם עד כמה אפשר באמת לסמוך על מערכות לסינון תכנים בלתי־רצויים, המשווקות על ידי כל גופי האינטרנט הגדולים. האם, לדעת הדוקטור, זה לגיטימי להתקין תוכנות מעקב אחר ילדינו?

האזינו לשעה מאתגרת ומעוררת, עם ידע שאי אפשר שלא להחזיק בסל הכלים שלנו בשנת 2020.

01/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris