בן כספית ואריה אלדד

משבר הקורונה: זינוק ברכישת תרופות הרגעה

הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ' סיפר: "יש יחס ישיר בין העלייה במצוקה הנפשית לבין העלייה במספר החולים והמתים מקורונה"


השלכותיו של משבר הקורונה אינן רק בריאותיות או כלכליות, אלא גם נפשיות. ד"ר אילן רבינוביץ', רופא פסיכיאטר מומחה, התייחס לזינוק החד של כ-25% ברכישת תרופות הרגעה מאז פרוץ המגפה.

"אם בשבועות האחרונים עבדתי 24 שעות ביממה, אני היום יכול לישון בקליניקה", אמר, והוסיף: "המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן פרסם מחקרים שמראים יחס ישיר בין המצוקה הנפשית לעלייה במספר החולים והמתים, ואנחנו מזהים בקליניקה בימים האחרונים עלייה דרמטית".

אריה תהה, "השאלה היא, מה הביצה ומה התרנגולת? התחלואה והתמותה גורמים לדיכאון או שהדיכאון גם מרע את מצב החולים?"

על כך השיב רבינוביץ': "גוף ונפש זה אותו דבר, אתה בתור רופא, יודע, אין חלוקה בין הגוף לנפש. מה זה נפש? זו האונה הלימפית במוח. עכשיו, מן הסתם, סטרס פוגע במערכת החיסונית. כשאנשים שומעים ביום כמו היום שנושקים ל-7,000 חולים חדשים רק ב-24 השעות האחרונות, שעברנו ל-30 מתים ביממה האחרונה, הלחץ עולה ושובר שיאים. כמעט כל בן אדם מכיר איזה מישהו כרגע שמאובחן בקורונה".

ממה לחוצים יותר? מהמחלה או מהכלכלה שאין פרנסה?
"משניהם, יש כאן שילוב של כמה גורמים - קודם כל חוסר הוודאות, הדבר השני זו עלייה בתחלואה והסכנה ליקירים וגם לאנשים עצמם, במיוחד לאלה בקבוצות הסיכון. המצב הכלכלי המשתק, המובטלים, העסקים הפרטיים, הילדים בבית, כל הדברים האלה עושים את המצב שכמעט לא נורמטיבי לא להיות חרד. יש כאן מצוקה אקוטית שמחלחלת בעם ואנחנו רואים את זה בפנייה אלינו. אנחנו רואים עלייה במאות אחוזים בפניות לער"ן, אנחנו יכולים להגיד שאמריקה כבר כאן מבחינת העלייה בתחלואה".

מה עם אובדנות?
"אנחנו גם רואים עלייה באובדנות, אנחנו לא נוטים לדבר על זה, במיוחד לא בכלי התקשורת, אבל גם אובדנות שם. הציבור מתלונן בעיקר על לחץ, מחשבות טורדניות שמעלות חרדה, על בעיות שינה, על תסמינים גופניים כמו לחץ בחזה וקוצר נשימה ורעד וגל קור וגל חום, והציבור מתלונן פתאום על דכדוך ועל בעיות שינה ועל בעיות תיאבון ובעיות ריכוז ואי שקט או חולשה, ומחשבות אשם, ובעיקר ירידה תפקודית".

בהמשך הסביר רבינוביץ' כי כיום הם יכולים לנטר טיפול ספציפי לבן אדם בצורה אישית, "ברמת תפירת חייט", אמר. "יש אנשים שכשהם בדכדוך, הם לא מפסיקים לאכול, יש כאלה שלא מצליחים לאכול, יש כאלה שבורחים לשינה, יש כאלה שלא ישנים, יש כאלה שהם באי שקט, יש כאלה שהם בהאטה והם מרגישים חולשה ולא זזים מהמקום, ולפי זה אנחנו מנטרים את הטיפול הכי נכון לבן אדם", סיפר.

לקראת סיום השיחה, אמר רבינוביץ': "תנו לפרויקטור לעשות את מה שהוא צריך בלי פוליטיקה. אני מכיר אותו, לא פשוט לו".

עריכה: אמיתי דואק

23/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


משבר הקורונה: זינוק ברכישת תרופות הרגעה
משבר הקורונה: זינוק ברכישת תרופות הרגעה  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Images
Paris