בן כספית ואריה אלדד

חוקרים מזהירים: קורונה גורמת למוח להזדקן בעשור

פרופ' אבינועם רכס, נוירולוג בכיר, מודאג מתוצאות המחקר הבריטי: "הקורונה תרדוף אחרינו עוד זמן רב" • וגם: מדוע המסכות יכולות לשמור עלינו?


מחקר שנערך בבריטניה מצא כי חולי קורונה שהחלימו, נפגעו קוגניטיבית, זאת במיוחד אלו שחלו בנגיף בצורה קשה ונזקקו לסיוע נשימתי. החוקרים בחנו את יכולת הריכוז וההיגיון שלהם, ואמדו את הנזק כשווה ערך להזדקנות מוחית של עשר שנים. סביב נתונים מדאיגים אלה ביקשו בן כספית ואריה אלדד לשוחח עם פרופ' אבינועם רכס, נוירולוג בכיר בבית החולים הדסה בירושלים.

פרופ' אבינועם רכס עדכן בפרטים החדשים אודות הנזקים האדירים של הנגיף. הוא הסביר תחילה כי המחקר נעשה באמצעות מבחני אינטליגנציה ממוחשבים, והדגיש: "האנשים שאותם חקרו לא ידעו מה הקשר ומה החוקרים מבקשים לברר והדבר המדהים הוא שאנשים שהיו חולים קשה בקורונה, מונשמים, יצאו מביה"ח על הרגליים מבחינה קוגניטיבית הפסידו עשר שנים מהחיים, איש בן 60 מתפקד כמו גבר בן 70. אנחנו יותר ויותר מבינים שיש מחלה חדשה - יצאת מביה"ח אבל אתה סוחב איתך עוד מחלות וחלקן נוירולוגיות".

הוא ציין כי הדבר נכון עבור כל קבוצות הגיל, וסיפר כי החוקרים בחנו את האפשרות כי היעדר הנשמה תקינה שהובילה למחסור בחמצן היא שיצרה את הפגיעה הקוגניטיבית: "כנראה שזה לא רק חוסר חמצן, כחלק ביטוי של הנשמה, אלא אפקט כנראה של הווירוס עצמו על המוח. זה מאוד מעניין ומסתבר שהקורונה תרדוף אחרינו גם לאחר שתסתלק מפה, די מפחיד".

בהמשך, הדגיש את חשיבות עטית המסכה, והסביר כי ההדבקה מתבצעת כאשר יש עודף נגיפי: "אתה לא יכול להידבק מווירוס אחד. אתה צריך כנראה מנה קריטית של וירוסים בבת אחת שבה אתה נדבק כדי להידבק, ולכן המסכות והריחוק החברתי, שנראה מאוד פשטני, כנראה פקטור מאוד חשוב. כמובן ההתקהלויות הרבתיות, אלה הפקטורים החשובים ביותר וזו התנהגות שאנחנו יכולים לשלוט בה, אנחנו יכולים להגן עלינו - אנחנו מוכרחים להתאים את עצמנו למציאות המטורפת הזאת".

לסיום, התייחס פרופ' רכס לעצרות ההמוניות שמקיים נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במערכת הבחירות לנשיאות, ואמר כי על אף שאין לו נתונים מהימנים אודות ההדבקה בהן, "כשאתה מסתכל על האצטדיונים ועל האולמות האדירים שטראמפ מופיע ועולה על הבמה בלי מסכה - המסכה הפכה למותג פוליטי. אם אתה לובש מסכה אתה ביידן, זו התנהגות מופקרת שפוגעת באוכלוסייה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

01/11/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אריה אלדד
אריה אלדד
Paris