מעיין אדם

"מערך בריאות הנפש דורש ניתוח כירורגי עמוק"

צופית גרנט, נשיאת עמותת אנוש, בירכה על תקציב הבריאות שצפוי לסייע למתמודדי הנפש: "סוף סוף מכירים בזה"


תקציב המדינה שעבר בממשלה השבוע צפוי להיטיב עם מתמודדי הנפש בישראל: על פי סעיפי התקציב, 400 מיליון שקלים יועברו לטובת מערך בריאות הנפש ויוקדשו לבינוי ושיפוץ של בתי החולים לבריאות הנפש, שסובלים מהזנחה ותנאים ירודים. צופית גרנט, נשיאת עמותת אנוש המסייעת למתמודדי נפש, וד"ר הילה הדס, מנכ"לית העמותה, הביעו דעתן בנושא והסבירו על חשיבות העברת הכספים לטובת הטיפול במתמודדי הנפש.

בתחילת הראיון שוחחה גרנט עם מעיין אדם על הקריירה שלה: "אני טובה מאוד בחקירות ובתחקירנות ואני יודעת לראיין אבל בהגדרה שלי אני אומנית, אני שחקנית ויוצרת וכותבת", אמרה, ומחתה על התואר עיתונאית.

עם זאת, הסבירה על מקומה והכוחות המניעים אותה ביצירה הדוקומנטרית-אמנותית שלה: "אני חושבת שלקחתי את זה לאומנות שלי, והאומנות שלי היא בני אדם, היכולת לראות אנשים דרך איזשהו רנטגן פנימי ודרך היכולת לשים את עצמי בתוך המקום הזה. אני גם לא מפחדת כשחושפים אותי ולא מפחדת להיות נבוכה, או להגיד במקומות שאני בורה בהם או לדבר אנגלית פחות טוב. אני אותנטית, זה מה יש ואני נותנת את המקסימום ואת הכי טוב שאני יכולה. ואני בעיקר מתחברת נורא לאיזושהי רמה עמוקה של רצון לשנות, אני אקטיביסטית. האומנות שלי היא גם אומנות אקטיביסטית".

בהמשך הביעה שמחה על תוספת התקציב, הסבירה את חשיבות המשאבים ליצירת מהפך נחוץ בתחום בריאות הנפש והסבירה עד כמה שנת הקורונה השפיעה על מצב בריאות הנפש בציבור הרחב: "מצב כמו קורונה מביא למדינה שלנו ולעולם כולו חוסר ביטחון, התערערות של כל הדברים שאנחנו גדלים עליהם, של הביטחון הכלכלי והחברתי. פתאום יש התכנסות לתוך הבית, הבדידות מקבלת ממש צורה הלכה למעשה, גם אם יש לך חברים אתה לא יכול ללכת אליהם. וכל הדבר הזה הביא להתפרצות". 

ד"ר הילה הדס הסבירה על רוחב המנעד של סוגי המצבים בהם שרויים מתמודדי הנפש והדגישה את החשיבות של קבלת עזרה בשלב מוקדם ככל האפשר: "כשהולכים לאבחנה רפואית יש אבחנות לאנשים שהמצב הרגשי שלהם הגיע לכדי מחלה. מחלות מפריעות לנו בתפקוד היומיומי ובבריאות הנפש הן מפריעות לתפקוד באופן כרוני. יש מצבים שהם כבר אבחון רפואי עם צורך בטיפול אינטנסיבי, שלפעמים כולל גם טיפול תרופתי, ואחר כך דורש שיקום כדי לחזור לחיים משמעותיים בקהילה. אבל המנעד הולך גם למצבים שבהם אנשים מרגישים מתחים קשים וחרדות. איזה קושי רגשי, כי משהו לא מסתדר בבית או לא מסתדר לי עצמי פנימית. מאותם מצבים אפשר גם לצאת, גם עם מחלה אפשר להגיע לרמת תפקוד גבוהה והמחלה הופכת להיות חלק מהחיים במקום לנהל אותם".

לסיכום, ביקשה גרנט להדגיש עוד נקודה חשובה: "כשבן אדם מתמודד נפשי – זה לא הוא לבד, זה כל המשפחה, והחברים, זה מאוד עמוק", אמרה, ושרטטה את חזונה לשימוש בתקציב להוקצה לעניין: "צריך להכניס את התקציב הזה לתוך חשיבה שיקומית, ואני מקווה שגם בתי החולים יבינו שהם צריכים להפוך לא לבתי חולים לנפגעי נפש, אלא למרכזי שיקום למתמודדי נפש. ולחבור לכל תפיסת השיקום למתמודדי נפש על מנת להחזיר אותם לכישורי החיים בחברה הישראלית. חברה חזקה יודעת לשקם את החולים שלה".

עריכה: יעל טלמן

04/08/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צופית גרנט, נשיאת עמותת אנוש
צופית גרנט, נשיאת עמותת אנוש  |  צילום: יוסי זמיר/פלאש90
Paris