ניסים משעל וטל שלו

"בלב כבד אנחנו מגישים מכתב התפטרות המוני"

ד"ר עדינה לשנסקי, מתמחה במחלקת ילדים, על הסיבות למכתב שעליו חתמו מעל 2,500 מתמחים: "אני מאבדת סבלנות ולפעמים עונה בנביחות ואח"כ מתביישת בזה"


אתמול (ד') הציגו שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי את המתווה לקיצור התורנויות בבתי החולים, זאת על רקע מאבק המתמחים שמתנהל בימים האחרונים. על פי המתווה, התורנויות יקוצרו מ־26 שעות ל־18 בהליך מדורג שיימשך מספר שנים ובחלק מבתי החולים. היום צפויים להתפטר בעקבות המתווה החדש כ־2,500 מתמחים, הם ד"ר לשנסקי ששוחחה עם ניסים משעל וגיא פלג ב־103fm, והסבירה את ההחלטה.

ד"ר עדינה לשנסקי, מתמחה במחלקת ילדים בבית החולים שיבא, סיפרה בכאב על המהלך שמובילים המתמחים בדרישתם לקצר את שעות התורנויות בכל חודש: "היום אנחנו מגישים מכתב התפטרות המוני שהחתמנו עליו למעלה מ-2,500 אנשים בלב כבד, לא האמנו שנגיע לסיטואציה הזאת. אני אישית כבר יומיים מסתובבת עם כאבי בטן ועם בחילה מהחשש, אף אחד לא רוצה להתפטר ולעזוב את המקצוע".

היא סיפרה על ההתמודדות בתורנויות הארוכות שנמשכות 26 שעות: "הדבר הראשון שאני מאבדת בתורנות כזאת זה את הסבלנות, בהתחלה כלפי הצוות הסיעודי, לפעמים עונה בנביחות ומתביישת בעצמי. אין לי סבלנות למטופלים, אם הם צריכים את העזרה שלי, הם צריכים את החמלה שלי ולא נותרת בי חמלה כי אני כל כך עייפה. אני לא אוכלת, לא שותה, פוגעת בבריאות שלי ושל המטופלים שלי. אני חוזרת הביתה בבושת פנים מההתנהגות שלי עם פחד לעלות על ההגה".

"אני שבורה ומאוכזבת"

ד"ר לשנסקי הבהירה מהו המכשול העיקרי בקבלת המתווה שהוצע, "לא הגיוני להוציא מהמתווה את מחלקות הקורונה והמחלקות הפנימיות. לא הגיוני להתחיל עם 10 בתי חולים רק בפריפריה ולא בכירורגיות, זה בקושי 10 אחוז מהמתמחים. זו טיפה בים. נכון שהקורונה כאן כנראה כדי להישאר, ונכון שעבור הקורונה הוספו תקציבים ומשאבים. אבל לא הגיוני להתעלם מהעובדים שמתמודדים יום־יום עם הקורונה. אמרו שאסור לעשות מעל 6 תורנויות בחודש, אך אף אחד לא אוכף את זה".

היא תהתה: "לצערי במדינת ישראל אין יציבות פוליטית. אם הממשלה נופלת, מי מבטיח שזה יימשך לשאר המחלקות בשאר הארץ? לכן, הדרישה היא שבפעימה הראשונה זה יוחל על כל המחלקות הפנימיות והקורונה ברחבי המדינה, מתוך הבנה שהם אלה שבשנה וחצי האחרונות עבדו וממשיכים לעבוד הכי קשה ולהיאבק במגפה הזאת; ושזה יהיה מעוגן, כדי שאם חס וחלילה הממשלה תיפול, שיהיה עדיין סוף ברור מתי 100 אחוז מהמתמחים במדינה לא יעבדו יותר 26 שעות. אלה הדרישות שלנו".

לדבריה, לפני יומיים נדמה היה שישנה הסכמה על מתווה שכלל את הסעיפים הללו, אך בצעד שנוי במחלוקת של משרד הבריאות "הכול ירד מהפרק. אני שבורה ומאוכזבת. אנחנו לא מבינים למה, אנחנו עם הגב לקיר, שבורים, מרוסקים ולא מסוגלים לעבוד ככה". כמו כן, הזהירה: "מחלקות שלמות החליטו שהן לא יכולות להמשיך כך, ואם מתמחה אחד אצלנו מתפטר, זאת תהיה קטסטרופה. גם הסטודנטים מבינים שאם לא יהיה פתרון, לא יהיו מתמחים חדשים שימשיכו להיכנס למערכת".

עריכה: עופרי גליכמן

07/10/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מחאת המתמחים ברפואה
מחאת המתמחים ברפואה  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris