אתמול (ג') נועדו שר הביטחון בני גנץ ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בראש העין וסיכמו על שורה של צעדים. בין היתר, תינתן פעימה של עדכון 6,000 תושבים במרשם האוכלוסין הפלסטיני באיו"ש על רקע הומניטרי. כמו כן, סוכם על הקדמת תשלומי מיסים, היתרי VIP לבכירים ברשות ומאות אישורים לנהוג בישראל. ח"כ מיכאל ביטון, יו"ר ועדת הכלכלה, שוחח עם בן כספית וינון מגל והגיב לדברים.
חבר הכנסת ביטון טען כי מטר הפגישה הייתה אחת – "לשמור על ביטחון ישראל". לדבריו, "אם הפגישה תציל חייל אחד ותמנע פיגוע אחד, היא הצדיקה את עצמה". באשר לטענות כי הפגישה למעשה פועלת לשינוי הסטטוס קוו, אמר: "כרגע לא מסתמן הסכם או פריצת דרך מדינית. מה שנותר זה לנהל את הקשר הכלכלי, הביטחוני, הדבר הזה הוא אינטרס לאומי".
הוא הסביר כי "אנחנו מערכות כלכליות שלובות גם מי שבימין מבין שהקשר הכלכלי וחיי האזרחים הוא דבר שמפחית מתחים. מה יהיה ההסכם העתידי, אם יהיה, הדבר הזה במחלוקת. מה שלא במחלוקת זה לשמור על ביטחון ישראל ולייצר רוגע כלכלי ושירותים לאזרח. הפעולות האלה מקטינות את הפוטנציאל להסלמה".
בהמשך, יו"ר ועדת הכלכלה התייחס לעליית המחירים והסביר מדוע הוא קורא לחרם צרכנים על חברת אסם, שהודיעה כי בכוונתה להצטרף למגמה ולהעלות מחירים של עשרות מוצרים: "אני חושב שגוף שמחזיק בעשרות אחוזים ממוצרים מסוימים, שחושב שאנחנו בכיס שלו והוא יכול באופן שרירותי להעלות מתי שבא לו מחירים, צריך לשלם על זה מחיר. לא רק הצרכנים צריכים להילחם על הדבר הזה, גם אנחנו הריבון, הממשלה ורשות התחרות". עוד הוסיף: "הממשלה צריכה לשנות את דרכה, היא לא נקייה מאחריות באירוע הזה".
כמו כן, התייחס להחלטת בנק ישראל על החוק להגברת התחרות בבנקאות, לפיה הבנקים 'פועלים' ו'לאומי' צריכים לצמצם את מסגרות האשראי: "לפעמים עושים רפורמה שמתכוונים לעודד איתה תחרות ולפעמים היא כושלת או שמרכיב בה לא נכון. אמרו לבנקים תקטינו לאזרח את מסגרת האשראי בכרטיס הבנקאי אצלכם כדי שיפתח עוד כרטיס בחוץ. זה ניהול כלכלי אחראי? שאדם שיש לו כרטיס אחד במינוס, יחזיק 2 כרטיסים? הסעיף הזה היה גרוע".
כחלק מהמאבק שהוא מנהל לשינוי ההחלטה, "שאלתי אותם – 'אתם לא מודים פעם אחת בטעות, שזה סעיף לא מוצלח? תבטלו אותו'", סיפר. באשר לרפורמות בענף החקלאות שמעוררות סערה, אמר ח"כ ביטון: "ענף ההטלה והצומח צריכים לעבור שינוי שדרוג טכנולוגי ובריאותי. יש הבנה של זה אבל לא עושים את זה בגרזן אלא בהסכמות. הדבר הזה מהותי ונכון".
עריכה: עופרי גליכמן