לקראת חג הפסח והמצות שיחכו לכולנו על שולחן הסדר, ד"ר מאיה רוזמן עשתה סדר והסבירה על הערך התזונתי של המצות, ועל היתרונות של אכילת מצות בזמן הפסח, "אם נשווה את הערך התזונתי של מצות ללחם, נגלה שהמצה עשויה מקמח ומים בלבד, בלחם יש תוספת של שמרים ומלח, וברוב המקרים גם חומרים משמרים ועוד תוספים בלתי רצויים. כך שלמצות יש אפילו יתרון בהשוואה לחלק גדול מן הלחמים".
"עדיפות תזונתית: הבריאות יותר הן המצות מקמח מלא ומצות עם סובין, יש בהן פי 3 יותר סיבים תזונתיים וויטמינים ממצות רגילות, ואפילו יותר מאשר בלחם מלא. אבל גם במצות האלו, צורת האפיה של המצה מקשה על העיכול.
"אחוז המים: בניגוד ללחם שמכיל 25-30% מים, המצה מכילה בערך 4% מים, כך שאם לא שותים לפחות כוס מים על כל מצה שאוכלים – זה יכול לגרום לכאבי בטן, ועצירות קשה. אחוז המים הנמוך תורם לכך שהן מחזיקות מעמד הרבה מאוד זמן.
"הערך הקלורי: במצה ממוצעת יש בערך 110-130 קלוריות, וזה אפילו פחות מ-2 פרוסות לחם רגיל. כך שמצה לא מהווה בעיה – אלא מה שמורחים עליה. בגלל שיש למצה יש שטח מאוד גדול, כמות הממרחים יוצאת הרבה יותר גבוהה מאשר על הלחם.
"אם מורחים גבינה זה לא ממש נורא, אבל אם מדובר בחמאה, אבוקדו, ריבה או שוקולד למריחה – רק הממרח על המצה עלול להגיע לכמה מאות קלוריות. וחייבים להיזהר".
כיצד לשלב מצות בתפריט דיאטה?
"אפשר אפילו מצה שלמה עם מעט גבינה לארוחת בוקר, ביניים פרי, בצהריים חלבונים וירקות, אחר הצהריים עוד מצה שלמה!!! למרוח ממרח מתוק על חצי מצה בלבד ולא על כל המצה. לארוחת ערב אפשר אפילו עוד מצה שלמה עם גבינה, ביצה וירקות".