בעולם של ימינו, לכל המוצרים שאנו פוגשים בסופרמרקט מוסיפים חומרים משמרים. כך ניתן ליהנות מהם לאורך זמן באיכות טובה, אבל יש לזה מחיר - החומר המשמר לא בריא לנו, ויכול להוביל לכמה תופעות ממש לא נעימות.
היום בפינת המיתוס, חשפה ד"ר מאיה רוזמן את כל האמת על הבשורה של שנות האלפיים. "החומרים המשמרים מצויים במזון בכמות קטנה מאוד, אך אין להתעלם מההשפעה שלהם על בריאותנו. חלק גדול מהחומרים המשמרים גורמים לתופעות לוואי שליליות ברמה היומיומית, וחלק משפיעים בטווח הארוך. חשוב לציין: תופעות הלוואי מתבטאות בעיקר כשצורכים כמויות גדולות מאותו מזון, וייתכן שבסוף היום מגיעים לכמות שכבר יכולה להתבטא בכאבי ראש או כאבי בטן".
איך עובד מנגנון החומר המשמר? רוזמן הסבירה: "מאחר שחומרים אלו מונעים את קלקול המוצר באמצעות עיכוב בהתפתחות חיידקים, פטריות, ועובשים מסוגים שונים, או באמצעות חמצון שומנים במזון, הוא מחזיק זמן רב מבלי להתקלקל. על ידי שימוש בכמות קטנה של חומרים משמרים, מגדילים היצרנים וחברות המזון את הכנסותיהן - תאריך התפוגה של המוצר רחוק יחסית, ולכן יש סיכוי גבוה יותר שקהל היעד ירכוש אותו לפני שיתקלקל".
"הסיבה העיקרית להוספתם היא הגדלת הרווחים של חברות המזון", שיתפה. "תפקידם הוא למנוע התפתחות חיידקים, פטריות או עובש, ורובם מבוססים על כימיקלים שמפריעים להתרבות החיידקים. בחלק מן הלחמים, כולל הלחמים הקלים, יש חומר משמר שנקרא קלציום פרופיונט שעלול לגרום לכאבי ראש ומיגרנות, בייחוד כשאוכלים כמויות גדולות יחסית של לחם. חומרים אחרים יכולים לגרום לכאבי בטן וגזים, ובמקרים נדירים אף לגירודים בעור, שיעול ואסתמה. בטווח הארוך חלק גדול מהחומרים המשמרים נחשבים כמסרטנים".