איריס קול

"גוף ונפש זה אותו דבר"

פרופ' יורם יובל, פסיכיאטר וחוקר מוח, סיפר על הקשר המיוחד ביניהם בסדרה החדשה שלו: "אם תדאגו גם להיבטים הנפשיים, תראו שהגוף יודע להחלים"


פרופ' יורם יובל יוצא בסדרה חדשה - 'גוף ונפש' - בת שלושה ב'הוט 8' החל מיום ראשון הקרוב, ובה יספר על הקשר בין הגוף לנפש. בשיחה עם איריס קול ב־103fm, סיפר על כך. 

בפתח השיחה תהתה קול האם ישנו קשר בין הגוף לנפש, ופרופ' יובל הכריז: "בטח שיש קשר ישיר וכולנו יודעים את זה, רק שכחנו את זה. אנחנו ברפואה המערבית שכחנו את זה ועכשיו נזכרים בזה מחדש. אני חושב שעם ההתפתחות האדירה ברפואה בסוף של המאה ה-19 ולאורך כל המאה ה20 , הייתה איזו תקווה שסוף סוף נצליח להסביר הכל על בסיס ביולוגי. ובאמת היו התקדמויות אדירות, כמו אנטיביוטיקה, תרופה לסכרת, אבל אנחנו נשארנו עם כל מיני דברים שאנחנו לא יודעים להסביר  אותם עד הסוף. אפילו יותר חמור, מבחינת הרפואה, שאנחנו עושים את הבדיקות הרגילות שאנחנו עושים אנחנו לא מצליחים למצוא את הגורמים איפה שאנחנו מחפשים אותם".

בהמשך לדבריו, הציג פרופ' יובל דוגמאות בהן לא מצליחים לגלות את הגורם לבעיה הרפואית. "דוגמא קלאסית זה קושי להכנס להריון, כל זוג שישי בארץ ייתקל באיזשהם בעיות פוריות. היו התקדמויות עצומות ולרוב מוחץ מהזוגות האלה הרפואה תוכל לתת פיתרון, אבל ישנו אחוז מסויים של זוגות שלא יצליחו. כשאתה מתחיל לבדוק את זה אתה רואה שיש גורמים נפשיים. פה צריך להיזהר, כי המרחק בין מפה לבין להגיד 'המחלה לא מסתדרת זה בגללך' הוא מרחק קצר. אבל אם תדאגו גם להיבטים הנפשיים, אז תראו שהגוף יודע לטפל והלחלים את עצמו. הגוף והנפש אלה שני היבטים של אותו דבר. אנחנו לא יכולים, למרות שנוח לנו לעשות את זה וגם למדינת ישראל, להפריד בין הגוף לנפש - זה גם לא נכון וגם מזיק".

"עד שנת 2015 מדינת ישראל הפרידה בצורה חוקית בין הגוף לנפש, בזה שהיא הטילה על קופות החולים את החובה לדאוג לבריאות הגופנית של המטופלים ולא נתנה להם ביטוי בשביל דברים נפשיים", אמר, והוסיף: "המדינה אמרה אני אטפל בזה וטיפלה בזה באמצעיים שלא היו מספיקים, ואז בשנת 2015 קורה משהו שהיה אמור להיות טוב -הרפורמה לשירותי בריאות הנפש, ששם מדינת ישראל אומרת לקופות מעכשיו אתם צריכים לדאוג גם לצרכים הנפשיים של המטופלים שלכם. מה הבעיה? שלמרות שהמדינה הגדילה את הסכום שהיא נותנת לכל קופה תמורת כל מטופל חדש באחוז אחד לנפש. ופה אנחנו אומרים אמירה מאוד ברורה, זה לא מספיק. זאת חלוקה לא חכמה ולא נכונה ובסופו של דבר לטווח הארוך היא תתנקם בנו".

לדבריו, "אחת הסיבות שבגללה זה התקיים כל השנים זאת הסטיגמה. כל דבר שהיה מתוייג כנפשי הייתה בו אמירה, גם אם כולם היו מנומסים, של 'את לא נורמלית', 'משהו דפוק בראש', ובגלל זה אנשים שלא מתביישים להגיד 'מגיעה לי השתלה' ויש קבוצות לחץ, מכתבים לשר הבריאות וכולי. ככה הרבה מאוד קבוצות תמיכה של מטופלים הצליחו לקבל סיוע של המדינה להרבה בעיות גופניות. פה הרבה אנשים שסובלים מבעיות נפשיות סובלים גם מהסטיגמה והבושה והם לא יכולים לקום, לעמוד ולהגיד אבל זה מגיע גם לנו. וכל אחד שמוכן להגיד 'זה קיים', 'זה עובד', 'זה עוזר', 'זה מרפא' - זה דברים מבורכים".

עריכה: שי איידלר ושני רומנו

19/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' יורם יובל
פרופ' יורם יובל  |  צילום: יוסי זמיר/פלאש90
Paris