איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"שפעת היא מחלה קשה שיש בה אחוז קטן של תמותה"

החורף בדרכו, ואיתו גם השפעת • פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, המליץ: "ללכת להתחסן מבעוד מועד - לחיסון לוקח זמן עד שהוא משפיע"


החורף מתקרב ואיתו גם החשש הקבוע ממחלת השפעת. פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, שוחח עם ענת דוידוב ב־103fm על החיסון למחלה שכבר נמצא בקופות החולים וזמין לאזרחים. 

תחילה הסביר פרופ' אליס כי "הוא מכוון כנגד מספר זנים של שפעת, שמתוך הניסיון שנצבר בחצי הכדור הדרומי, אנחנו יודעים שאלו הזנים שעלולים להגיע אלינו במהלך החורף. אליהם מכוון החיסון. תופעת הלוואי העיקרית זה באמת סיכוי קטן יותר לחלות בשפעת, סיכוי קטן יותר להזדקק לאשפוז. זו תופעת לוואי העיקרית, כמובן שיש תופעות לוואי בין אם זה כאבים מקומיים, אבל דברים בהחלט נסבלים. המחיר הוא שווה".

"החיסון מיועד לכולם, כי כל אחד עלול לחלות בשפעת, יכול להיות שבילדים או בצעירים המחלה תהיה קלה יותר, אבל לכל דבר יש את הנגזרת שלו", הדגיש, והוסיף: "אם הילד חולה ולא הולך לגן, אז ההורים צריכים להישאר בבית. אם ההורים חולים בשפעת אז הם לא הולכים לעבודה. זו נקודה מאוד חשובה, כי תמיד יש מחשבה ש'אני לא קבוצת סיכון, אז אני בסדר', לא. זה באמת הבעיה הבריאותית הכלכלית החברתית שהדברים האלה יוצרים, וזה מעין אפקט דומינו שצריך לדעת שהוא קיים".

בנוסף, ביקש פרופ' אליס להזכיר כי "כל שנה יש אסונות של אנשים צעירים בריאים שמתים מסיבוכי שפעת. שפעת היא מחלה קשה שיש בה גם אחוז קטן של תמותה. אני לא רואה שום סיבה שלא לקבל חיסון, להפך".

כמו כן, כאשר נשאל האם ניתן לקבל דלקת בשריר הלב כתוצאה מהחיסון, הבהיר: "הסיכון הוא קטן. אין אף פעם אפס, אבל הסיכון הוא קטן. זה לא אותו סיפור שהיה עם חיסוני הקורונה, לא שייך לענייננו".

"זו אותה שפעת שאנחנו מכירים"

באשר לכמות החיסונים הזמינה לאזרחים לקראת החורף, אמר: "יש פה עניין של עלות-תועלת. אתה לא מזמין עשרה מיליון חיסונים, אתה מזמין בכמות שעל פי הניסיון אנשים השתמשו. כדאי ללכת ולהתחסן מבעוד מועד. דבר שני, גם לחיסון לוקח זמן עד שהוא משפיע וכדאי שנהיה מחוסנים לפני שהחורף מגיע אלינו".

לסיום, התייחס פרופ' אליס לאפיון של קבוצות הסיכון, להן מומלץ עוד יותר להתחסן לפני בואה של השפעת. "כמובן אנשים מבוגרים, אנשים עם מחלות רקע, סכרת, מחלות ריאה, לב וכלי דם, חולים אונקולוגיים. הם בעיקר האנשים שבסיכון גבוה, גם ילדים שבאים במגע בגן או בבתי הספר. לקופות החולים יש אינטרס גדול שאנשים יגידו, ויש את כל המנגנונים איך להגיע לאנשים הבייתה כדי לחסן אותם, כי לאנשים האלה במיוחד זה מונע סיבוכים, אשפוזים".

"זו אותה שפעת שאנחנו מכירים, זו מחלה קשה עם חום גבוה, כאבי שרירים, חולשה, תסמינים של דרכי הנשימה העליונות. זו אותה שפעת שכולנו מכירים", סיכם.

עריכה: שני רומנו

20/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


למצולם אין קשר לנאמר
למצולם אין קשר לנאמר  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris