משתמשים בחלב קוקוס? נהנים מקמח קוקוס בעוגות ועוגיות? אתם לא לבד. כחלק מפינת טוב לדעת סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על הפרי הנפלא ועל יתרונותיו הבריאותיים.
"לקוקוס קוראים אגוז קוקוס, אבל הוא ממש לא שייך למשפחת האגוזים ולא דומה מבחינה תזונתית, ומבחינה בוטנית הוא יותר דומה לאפרסק", אמרה. "הקוקוס שייך למשפחת הדקלים, והוא אחד הוותיקים בהם – התגלו מאובנים של דקל קוקוס לפני יותר ממיליון שנה. אפשר להשתמש בכל חלקי צמח דקל הקוקוס: מי הקוקוס מכילים סוכר ומינרלים, קרם קוקוס וחלב קוקוס, מכינים אותם מהחלק הלבן של הפרי, והם מכילים 17% שומנים".
עוד הוסיפה כי "שבבי קוקוס לבן מיובש משמשים לעוגות והם עשירים מאוד מאוד בברזל, ולבבות דקל הם בעצם אמצע החלק העליון ביותר של העץ. שמן הקוקוס מכיל שומנים רוויים, אבל שונה משומן רווי שיש במזונות מן החי. השומן הרווי בקוקוס קצת שונה באורך של מולקולות השומן שלו, והוא מתעכל אחרת בגוף. למרות המיתוסים והשם הרע שיצא לו, כדאי לשים לב: בוצעו מחקרים רבים בשנים האחרונות שניסו להבין אם השומן בקוקוס מונע מחלות לב או גורם להן, כי דווקא באוכלוסיות הצורכות בעיקר שמן קוקוס נמצאה תמותה נמוכה ממחלות לב. הנושא עדיין במחקר, והיום אומנם אין המלצה לאכול כל יום שמן קוקוס אבל גם אין המלצה להימנע ממנו, אלא לשלב במידה נכונה. כמו שאין ירק אחד שנחשב להכי בריא, בכל ירק יתרונות אחרים וכדאי לצרוך מכל הירקות בכל הצבעים, גם אין שמן אחד שנחשב להכי בריא, ולכל שמן היתרונות משלו".
האם כדאי להוסיף את הקוקוס לתפריט היומי? בסיום דבריה השיבה ד"ר רוזמן: "חשוב וכדאי לגוון לפי הטעם של מה שמכינים, ושמן קוקוס לדעתי נפלא ומתאים מאוד בטעמו לעוגות, עוגיות בריאות, וגם לירקות מוקפצים וטופו. קמח קוקוס מכיל את אותה כמות קלוריות כמו קמח חיטה רגיל, אבל יש לו כמה יתרונות משמעותיים מאוד: הוא מכיל 41% סיבים תזונתיים וזה המון, בהשוואה לשיבולת שועל מלאה שיש בה 12% או קמח חיטה מלא עם 17% סיבים. הסיבים התזונתיים חשובים לשובע לזמן ארוך מאוד, לספיגה איטית של פחמימות, ולפעילות מעיים תקינה ומניעת סרטן המעי הגס. בקמח הקוקוס יש גם 21% חלבון ואת כל חומצות האמינו החיוניות. יש בחו"ל אבקות חלבון טבעוניות שמבוססות על חלבון קוקוס. אפשר ליהנות מיתרונות הקוקוס וטעמו גם בזמן דיאטה, לא רק בעוגות ועוגיות, אלא רק לשלב כפית קוקוס ביוגורט או בדייסת שיבולת שועל. אפשר להוסיף גם קינמון וסוכרלוז – פינוק מתוק אמיתי וטעם של עוגה חמה על הבוקר".