זמן למרק

שעון החורף הגיע ואיתו גם הזמן למרק • ד"ר מאיה רוזמן פירטה על כל הסוגים, שתדעו בדיוק מה כדאי לכם לבחור


ד"ר מאיה רוזמן פתחה את התוכנית עם הנושא שהכי מתאים למזג האוויר הנוכחי - מרק. "שעון החורף כבר כאן, וגם החורף והימים הקרים יגיעו בקרוב. המרק הופך להיות חלק בלתי נפרד מן הארוחות העיקריות שלנו, ולעיתים אף חלק מארוחות הביניים במשך היום", סיפרה. 

"כמאכל משביע, מחמם, ממלא ומזין - כדאי לדעת שיש הבדלים משמעותיים בין סוגי המרק השונים, הן בחינת התרומה התזונתית לגוף, והן מבחינת הערך הקלורי", הסבירה ופירטה על סוגי המרק השונים - 

מרק קטניות: הן יכולות לשמש תחליף למנת הבשר/עוף/דגים בארוחה, מאחר שערכן התזונתי דומה לזה שבחלבונים אלו. החלבונים הקיימים בקטניות השונות נחשבים לבעלי ערך ביולוגי גבוה, כלומר הם מתאימים לבניית שרירי הגוף ושאר מרכיבי הגוף כמעט במידה דומה לבשר, העוף והדגים. בנוסף לזאת, מכילות הקטניות כמות גדולה של ברזל, אפילו יותר מאשר בבשר, בעוף ובדגים.

מרק ירקות: מרק מירקות כמו קישואים, גזר, ברוקולי, כרובית, כרישה, מנת מרק ממוצעת כ־50 קלוריות, ולכן זה מרק 'חופשי' לחלוטין - אפשר להוסיף את המרק לארוחה שלמה, ולא במקום מנת החלבון או הפחמימות, וגם לצרוך אותו בין הארוחות במקום שתייה חמה אחרת. מבחינת הוויטמינים, המרק אינו מהווה מקור לויטמין C, מאחר שזה מתפרק בזמן החימום, ונהרס לחלוטין בזמן בישול ארוך.

מרק כתום: היתרון הבולט במרקים הכתומים, פרט לעובדה שהם טעימים ביותר, הוא כמות ויטמין A העצומה שבהם. ויטמין A, או כפי שהוא נקרא בצורתו הצמחית בטא-קרוטן, הוא זה שמעניק לירקות אלו את צבעם הכתום. בניגוד לוויטמין C, ויטמין A אינו מתפרק בזמן החימום, ובגזר או בטטה אפויים או מבושלים יש ויטמין A בכמות יפה.

אז מתי הכי כדאי לאכול מרק? "המרק תורם לשובע רב מכמה בחינות:ראשית, מדובר במאכל עתיר נוזלים וסיבים תזונתיים (מן הירקות) אשר ממלא את הקיבה ותורם לתחושת כבדות ושובע. שנית, כמאכל חם, תורמת אכילת המרק לחימום האזור הנקרא 'מרכז הרעב והשובע' במוח, תוך כדי אכילת המרק, ומסתבר שחימום אזור זה גורם להפחתת התיאבון ולתחושת שובע", הסבירה והוסיפה: "לכן, כדי להרוויח את השובע הרב ביותר מן המרק, עדיף לאכול את המרק כמנה ראשונה, ורק כמה דקות לאחר סיומו אפשר להמשיך ולאכול את שאר מרכיבי הארוחה. תופתעו לגלות, שאם תאכלו את המרק לפני האוכל, תאכלו הרבה פחות בהמשך הארוחה", הסבירה. 

"לסיכום: כל המרקים בריאים, אך לכל אחד ערך תזונתי שונה. מרק ירקות - העדיף בזמן דיאטה ולצריכה 'חופשית'. אם אוכלים אותו לפני הארוחה, מרוויחים תחושת שובע שמפחיתה את צריכת הקלוריות באותה ארוחה, וזה נכון גם לגבי אכילה בין הארוחות. מרק כתום - במקום הראשון מבחינת תכולת ויטמין A שדרוש למערכת החיסון נגד מחלות ויראליות. מרק קטניות - במקום ארוחה שלמה/מנת החלבון של הארוחה", אמרה. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
01/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"כמאכל משביע, מחמם, ממלא ומזין"
"כמאכל משביע, מחמם, ממלא ומזין"  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Images
Paris