בתחילת התוכנית דיברה מאיה רוזמן על הערכים התזונתיים של הנבטים וסיפרה האם הם באמת מזון-על?
"נבטים נחשבים לעיתים למזון-על בשל הערכים התזונתיים הגבוהים שלהם, אך מחקרים מסוימים מצביעים על כך שהיתרונות שלהם אינם תמיד עולים על אלו של הזרעים המקוריים. לדוגמה, תהליך ההנבטה עשוי להפחית את כמות החלבון הכוללת בקטניות, אף על פי שזמינות החלבון עשויה לעלות מעט. בנוסף, בעוד שתכולת ויטמינים מסוימים, כמו ויטמין C, עשויה לעלות במהלך ההנבטה, מינרלים אחרים עשויים להישאר ברמות דומות לאלו שבזרע המקורי", אמרה.
"בואו נעשה קצת סדר בעניין: תהליך ההנבטה מוביל לשתי אופציות אפשריות - או הפיכת הזרע לירק קטן. נבטים מסוג ברוקולי וצנונית מפתחים גבעול ועלים קטנים, מה שמעניק להם מראה וטעם של ירק. אלו עשירים בכלורופיל, ויטמינים ונוגדי חמצון. או שמירה על צורת גרעין עם נבט קטן. נבטים של דגנים וקטניות שומרים על צורתם המקורית, אך מתרככים ומתמלאים חיים. אלו מספקים חלבון, אנזימים משופרים וזמינות גבוהה יותר של מינרלים כמו ברזל ואבץ", הוסיפה ופירטה.
לכל הנבטים יש יתרונות בריאותיים -
1. שיפור ספיגת חומרים מזינים: תהליך ההנבטה מפרק חומצה פיטית, ובכך מגביר את זמינות המינרלים בגוף.
2. תכולת נוגדי חמצון גבוהה: מחקר שפורסם ב-'Journal of Agricultural and Food Chemistry' מצא שנבטי ברוקולי מכילים רמות גבוהות של רכיבים שעשויים לתרום להפחתת הסיכון לסרטן.
3. שיפור עיכול: אנזימים פעילים בנבטים מסייעים בעיכול קל יותר של המזון.
מחקרים כמו זה שפורסם ב-'Nutrition Reviews' מראים כי הערכים התזונתיים של הנבטים מצוינים, אך הם לא בהכרח עולים בהרבה על הערכים של הזרע.
בנוסף, מחקר שפורסם ב-'Food Chemistry' מצא כי בתהליך ההנבטה של קטניות יש הפחתה בכמות החלבון הכוללת, למרות שזמינות החלבון עולה מעט.
מחקר נוסף שפורסם ב-'Plant Foods for Human Nutrition' הראה כי תכולת ויטמינים מסוימים בנבטים (למשל ויטמין C ) עולה, אך מינרלים מסוימים עשויים להישאר ברמות דומות לאלו שבגרעין המקורי.
הדבר הכי חשוב הוא הכמות – גם אם נאכל את כל החבילה של הנבטים בבת אחת, משקלם יהיה נמוך יותר בהרבה מאשר של פלפל אדום אחד, למשל. אז גם אם הם מרוכזים בנוגדי חמצון, הכמות הסופית בפועל שנכנסת לגוף עלולה להיות קטנה יותר מאשר בירקות אחרים. חשוב לציין כי הנבטים עדיין מהווים מקור טוב לויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, אך ההנחה שהם עולים בהרבה בערכם התזונתי על הזרעים מהם נבטו אינה תמיד מדויקת.
לכן, מומלץ לשלבם בתפריט כחלק מתזונה מגוונת ומאוזנת, ולא להסתמך עליהם בלבד כמקור עיקרי לחומרים מזינים.
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.