בפינת מנשנשים סדרתיים ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לסוגיה חשובה: אם אנחנו מתעוררים מוקדם - כדאי לקום מהמיטה או לנסות להירדם שוב?
ד"ר רוזמן אמרה תחילה כי "אם מישהו מתעורר ב-5:00 אחרי 5 שעות שינה, ההחלטה אם להישאר במיטה ולנסות להירדם או פשוט לקום - תלויה במספר גורמים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים. היום אני רוצה לדבר איתכם על היתרונות והחסרונות של כל אחת מהאפשרויות כי זה קשור חד משמעית לבריאות כללית, לסיכון למחלות, ולהורמונים הקשורים לתיאבון ומשקל (גרלין ולפטין)".
ד"ר רוזמן ציינה כי קודם כל חשוב להדגיש - בלי קשר לשעה שבה קמתם, שינה של 5 שעות בלבד נחשבת ללא מספיקה, כי רוב המחקרים מראים שקיים קשר בין חוסר כרוני בשינה לבין סיכון מוגבר למספר תופעות כגון:
1. השמנה
2. סוכרת סוג 2
3. מחלות לב וכלי דם
4. עלייה בדלקתיות בגוף
5. דיכוי מערכת החיסון.
היא השיבה כי "מחקרים מראים ששינה קצרה מ-6 שעות עלולה להעלות את רמות הורמון הסטרס (קורטיזול) ולפגוע בתהליכים מטבוליים. העלייה ברמות הורמון הסטרס קורטיזול, מגבירה את הסיכון להשמנה, השמנה בטנית, עמידות לאינסולין וסוכרת".
לאחר מכן ציינה על מחקר לדוגמה: "מחקר שפורסם בכתב העת Psychoneuroendocrinology מצא כי אנשים שישנו פחות מהנדרש בחרו מנות גדולות יותר של מזון משמין בהשוואה ללילה של שינה רגילה".
עוד סיפרה כי "מחקר נוסף שנערך ב-Mayo Clinic הראה כי שינה קצרה ב-80 דקות הובילה לצריכה של 550 קלוריות נוספות ביום שלאחר מכן. מחקרים אלו מצביעים על כך שחוסר בשינה מוביל לשינויים הורמונליים, כולל עלייה ברמות הקורטיזול, שמשפיעים על התיאבון והמטבוליזם".
לכן, אם נניח התעוררתם מוקדם ויש אפשרות להירדם שוב ולהחזיר קצת שעות שינה – זה עדיף בריאותית.
ד"ר רוזמן הסבירה: חוסר שינה משפיע מאוד על הורמוני התיאבון:
גרלין (הורמון הרעב) – רמתו עולה כאשר לא ישנים מספיק, מה שגורם לעלייה בתחושת הרעב.
לפטין (הורמון השובע) – רמתו יורדת בחוסר שינה, מה שמוביל לאכילה מיותרת במהלך היום.
אם השינה החסרה היא כרונית, האדם עלול לחוות יותר חשק לפחמימות וסוכרים, מה שמוביל לאורך זמן לעלייה במשקל.
ד"ר רוזמן לא היססה להשיב: "אם יש תחושת עייפות ויכולת להירדם שוב - עדיף לנסות להירדם שוב זה ישפר את הבריאות הכללית, יפחית את רמות הקורטיזול, ויסייע באיזון התיאבון. מומלץ להימנע מבדיקת טלפון! אם הייתם רגילים מאז ומתמיד לקום מוקדם כל יום, ייתכן שהשעון הביולוגי פשוט מתכוונן על שעת יקיצה מוקדמת, ואז שווה לבדוק אם מסתדר לכם ללכת לישון בשעה מוקדמת יותר".
אבל אם השינה לא חוזרת תוך 20-30 דקות? לדבריה, "עדיף לקום ולהתחיל את היום, במקום לשכב במיטה ולפתח תסכול, מה שעלול לגרום לעלייה נוספת ברמות הקורטיזול. במקרה כזה, אפשר לנסות על תנומת השלמה קצרה (Power Nap) במהלך היום, של 30-20 דקות, כדי למנוע פיצוי באכילה מיותרת".
בהמשך עלתה לשידור מיכל קדוש (103fm) עם המלצות השבוע לצפייה בטלוויזיה.
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.