רואים 6/6

ד"ר מאיה רוזמן הקדישה את פינת טוב לדעת להסביר את הקשר בין תזונה נכונה לבריאות העיניים ושיתפה גם טיפים חיוניים


בפינת טוב לדעת ד"ר מאיה רוזמן פירטה לנו על חשיבות הקשר בין תזונה לבריאות העיניים. "שמירה על בריאות העיניים היא לא רק עניין של גנטיקה או גיל - גם לתזונה שלנו יש תפקיד משמעותי", אמרה תחילה.

ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, מסייעים בהגנה על הראייה, מפחיתים את הסיכון למחלות עיניים, ומשפרים את תפקוד הרשתית. צריכת ויטמינים תקינה יכולה להאט תהליכי הידרדרות ראייה, למנוע יובש בעיניים, ולתרום לבריאותן לאורך זמן", הוסיפה.

בהמשך ד"ר רוזמן פירטה על מספר ויטמינים חשובים שמסייעים לבריאות העין:

1. לוטאין - קרוטנואיד ונוגד חמצון הנמצא בריכוז גבוה ברשתית העין, במיוחד במקולה – האזור האחראי על הראייה המרכזית החדה. תפקידו העיקרי הוא לסנן אור כחול מזיק ולהגן על תאי העין מנזק חמצוני. מחקר שפורסם ב-American Journal of Clinical Nutrition מצא כי אנשים עם הצריכה הגבוהה ביותר של לוטאין היו בסיכון נמוך ב-22% לעבור ניתוח קטרקט בהשוואה לאלו עם הצריכה הנמוכה ביותר.

מקורות תזונתיים של לוטאין: תרד, קייל, מנגולד, כרוב ירוק, חסה רומית, תפוזים, קיווי, ענבים.

2. ליקופן - קרוטנואיד עוצמתי המעניק לפירות וירקות את צבעם האדום, במיוחד בעגבניות. מחקרים הראו כי לליקופן יש תכונות המגנות על העיניים מפני נזקים חמצוניים, ובכך עשוי למנוע קטרקט.

מקורות תזונתיים של ליקופן: עגבניות ומוצריהן (רסק עגבניות, רוטב עגבניות, מיץ עגבניות), אבטיח, אשכולית אדומה, פפאיה, גויאבה ורודה. 

3. ויטמין A - חיוני לשמירה על בריאות הרשתית ותורם במיוחד לראיית לילה.

מקורות תזונתיים של ויטמין A: גזר, דלעת, בטטה, מנגו, משמש, מלון, אפרסמון, ירקות ירוקים: כרוב, תרד, ברוקולי.

4. ויטמין C - נוגד חמצון חיוני המסייע בהגנה על רשתית העין ומפחית את הסיכון לקטרקט. מחקר שפורסם בכתב העת BMJ הראה כי כמות מספקת של ויטמין C מקטינה ב-45% את הסיכון לקטרקט.

מקורות תזונתיים של ויטמין C: פלפל אדום, קיווי, תות שדה,  פירות הדר, גויאבה.

5. ויטמין E - נוגד חמצון המגן על ממברנות התאים בעיניים ומפחית את הסיכון להתפתחות קטרקט.

מקורות תזונתיים של ויטמין E: בעיקר שמנים צמחיים: שמן זית בכבישה קרה, שמן אבוקדו, שמן חמניות.

6. ויטמין D - מסייע במניעת יובש בעיניים ומשפר את בריאות העין. מחקר מצא כי חולים עם תסמונת העין היבשה סבלו מרמות נמוכות יותר של ויטמין D בהשוואה לקבוצת ביקורת בריאה. בנוסף, מחקר שפורסם ב-Medical Hypotheses טען כי לויטמין D יש תכונות אנטי דלקתיות ואנטי מיקרוביאליות, שיכולות לסייע במניעת מחלות עיניים.

מקורות תזונתיים של ויטמין D: דגים שמנים כמו סלמון וטונה.

7. אבץ - תורם לפעילות אנזימטית בגוף ומשפר את בריאות הראייה. אבץ מסייע בהעברת ויטמין A מהכבד לרשתית, שם הוא משמש ליצירת מלנין – פיגמנט המגן על העין. מחסור באבץ עלול להוביל לבעיות ראייה, כולל ירידה בראיית לילה.

מקורות תזונתיים של אבץ: גרעיני דלעת, בשר, עוף, דגים, קטניות".

לסיכום ד"ר רוזמן הסבירה כי "תזונה נכונה עשירה בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חיונית לשמירה על בריאות העיניים ולמניעת מחלות ראייה. שילוב יומיומי של מזונות כמו ירקות עליים, פירות כתומים-צהובים, עגבניות, דגים שמנים ואגוזים יכול לסייע בהגנה על העיניים ולשמור על הראייה לאורך זמן".

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
21/02/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

אילוסטרציה
אילוסטרציה  |  צילום: Ingram Images
Paris