ד"ר מאיה רוזמן

כריכים מפנקים בבתי קפה - לא כל הנוצץ זהב

בפינת המיתוס ד"ר מאיה רוזמן לקחה אותנו לסיבוב בתפריט של בית הקפה וטענה שלא כל סנדוויץ' בריא הוא בהכרח דיאטטי


בפינת המיתוס ד"ר מאיה רוזמן סיפרה לנו על כריכים בבתי קפה. לדבריה, "על פי הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2023, 12% מהישראלים אוכלים במסעדות מזון מהיר לפחות פעמיים בשבוע, 43% מהישראלים אוכלים מחוץ לבית לפחות פעם בשבוע, וקרוב לרבע מזמינים משלוחי אוכל ממסעדות לפחות פעם בשבוע".

"אז אוקיי, רובנו צורכים מזון מהיר לפחות פעם בשבוע, ולמרות שהאוכל הזה נוח - הוא  לרוב גם עמוס בקלוריות, נתרן ושומן רווי, עם מעט מאוד או ללא רכיבי תזונה חיוניים כמו סיבים נוגדי חמצון. בואו נבדוק אם יש אופציה בריאה יותר כשבוחרים כריך בבית קפה", ציינה.

בריאים יותר, אבל לא תמיד דיאטטיים

לדבריה, "כשנמצאים מחוץ לבית ואין זמן לשבת במסעדה, כריך נראה כמו פתרון בריא ונוח. אם הוא עשוי מלחם מלא, מכיל חלבון איכותי (כמו טונה, חזה עוף, פסטרמה או ביצה קשה) וכולל ירקות טריים, הוא בהחלט יכול להוות תחליף לארוחה מזינה. בהשוואה ללאפה עם חומוס וצ'יפס או לחטיפים שממהרים לקנות בדרך - אין ספק שכריך הוא בחירה טובה יותר מבחינה תזונתית".

לאחר מכן פירטה על היתרונות של כריך בבית קפה:

1. שילוב מאוזן של פחמימות, חלבונים ושומנים, המספק תחושת שובע.

2. אופציה מהירה ונוחה לארוחה מחוץ לבית, במיוחד עם תוספת ירקות.

3. טובה יותר מרוב האלטרנטיבות  - בריא יותר מנשנושי מאפה, חטיפים או מזון מטוגן".

לא שכחה לספר לנו גם על החסרונות של כריך בבית קפה:

"1. כמות קלוריות גבוהה - כריך עם עוף, חביתה, שקשוקה או גבינות שמנות (כמו כריך חלומי) מכיל 600-700 קלוריות במקרה הטוב, ובכריך עם בגט המספרים מטפסים עד 1,000 קלוריות.

2. חצי כריך ≠ חצי קלוריות -  גם חצי כריך מגיע לכ-300 קלוריות - כמו ארוחת חזה עוף עם תפו"א וסלט, רק שפחות משביע.

3. 'לחם קל' שלא באמת קל - הלחם הקל בבתי קפה הוא לרוב כבד ועשיר יותר קלורית מהלחם הקל הרגיל, בשל גודל הפרוסות והרכב החומרים.

מה מומלץ ומה עדיף להימנע?

על פי ד"ר רוזמן, מומלץ: לחם מחיטה מלאה או שיפון  - עשיר יותר בסיבים ומשביע לאורך זמן.

ממרחים רזים יותר - ביצה קשה, גבינה רזה, טונה במים או חזה עוף במקום גבינות שמנות או נקניקים מעובדים.

הרבה ירקות בתוך הכריך - מוסיפים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים".

מנגד ציינה, "כדאי להימנע מ: כריכים מבגט, לחם לבן או קרואסון - הם עתירי קלוריות, מכפילים לפחות את כמות הקלוריות בכריך, ודלים בסיבים ובערך תזונתי.

ממרחים עשירים בשומן - חמאה, מיונז, ממרח עגבניות מיובשות או פסטו בכמות גדולה מוסיפים שומן וקלוריות מיותרות.

כריכים 'משודרגים' עם גבינות שמנות או רטבים - מכפילים את הערך הקלורי של הארוחה.

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
28/02/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

אילוסטרציה
אילוסטרציה  |  צילום: אילוסטרציה
Paris