ד"ר מאיה רוזמן

אפונת גינה - הקטניה שכדאי להכיר

ד"ר מאיה רוזמן על על יתרונות האפונה לתפריט מאוזן ובריא • בנוסף, ד"ר רוזמן עם טיפ שלא כדאי לפספס על מנת להפחית קלוריות


היא ירוקה, מתוקה, קטנה ודי מבלבלת – אבל אפונת גינה היא לגמרי מזון שכדאי להכיר, בעיקר אם אתם שואפים לתפריט מאוזן ובריא.

מה זו בעצם אפונת גינה?

אפונת גינה (או 'אפונה ירוקה') היא זן של אפונה שנצרך בשלב מוקדם של ההבשלה – כשהתרמיל עדיין ירוק ועסיסי, והגרגרים שבתוכו עדיין רכים ומתוקים, זו בדיוק האפונה שאנחנו מכירים מקופסאות שימורים, אפונה קפואה, או מאפונה טרייה שאפשר לקלף ולנשנש ישר מהתרמיל.

איפה היא גדלה ומתי?

אפונת גינה גדלה בעיקר באקלים מתון, ובישראל עונתה העיקרית היא בחורף ובתחילת האביב – מה שהופך אותה לירק עונתי מושלם לחג הפסח. היא גדלה בצורת שיח או מטפס, וזקוקה לאדמה לחה אך מנוקזת, ולשמש רכה – לכן היא גדלה מצוין באזורים כמו הגליל, העמקים וחבל לכיש.

מה הערך התזונתי של אפונת גינה?

אפונה ירוקה נחשבת מקור טוב מאוד לסיבים תזונתיים, לוויטמין C, ויטמיני B, ברזל, אבץ, מגנזיום ומעט חלבון. בכוס אפונה מבושלת יש כ־120 קלוריות, כ־8 גרם חלבון ו־9 גרם סיבים – והיא משביעה מאוד, אבל לא כל אפונה נולדה שווה...

ההבדל בין הסוגים – ומה זה אומר מבחינה קלורית?

יש הבדל בין האפונים הקטנים והעדינים (מה שמכונה לעיתים 'אפונת בייבי') לבין האפונים הגדולים והעמילניים יותר. הקטנים יותר מכילים יותר קליפה ופחות תוכן עמילני – ולכן הם דלים יותר בקלוריות, בעלי אינדקס גליקמי נמוך יותר, ומתנהגים בגוף כמו ירק לכל דבר.

האפונים הגדולים – עשירים בעמילן, ומבחינה תזונתית נחשבים יותר לקטניה (בדומה לעדשים או שעועית) – ולכן גם עשירים יותר בקלוריות.

כלומר:

אפונה עדינה/קטנה – ירק

אפונה גדולה ובשלה – קטניה

(ולכן, אגב, האפונה הקפואה שנמכרת ברוב הסופרים נחשבת ירק – כל עוד היא מהזן הקטן.)

איך משלבים אפונה בתפריט?

בתוספות: אפונה מוקפצת עם בצל ושום – תוספת מעולה לארוחה.

בסלטים קרים: אפונה קפואה שהופשרה עם קצת שמן זית ולימון – סלט מרענן.

במרקים: מרק אפונה ירוקה דל שומן עם ירקות שורש.

במאפים: מוסיפים אפונה לקיש ירקות, לפשטידות, או אפילו לקציצות ירק.

טיפ ממני:

כדי להפחית קלוריות – העדיפו את האפונה הקפואה הדקה והעדינה, ובשלו אותה קלות מאוד כדי לשמור על הצבע, הטעם והערכים התזונתיים.

כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות. 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
11/04/2025
ד"ר מאיה רוזמן
ד"ר מאיה רוזמן  |  צילום: סיוון שחור
Paris